Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ivi Sanaderu danas je na Županijskom sudu trebala biti izrečena nepravomoćna presuda za slučaj Planinska.


13:03 - Izricanje presude Ivi Sanaderu odgođeno je do daljnjeg. Predsjednica sudskog vijeća Jasna Smiljanić je obrazložila kako nisu ispunjeni zakonski uvjeti za izricanje presude.

'Postoje dvije varijante koje egzistiraju u ovom slučaju stoga će se napraviti dopunsko građevinsko i financijsko vještačenje jer sud nije nadležan za takve procjene. O datumu nove rasprave stranke će biti izvještene naknadno', kazala je sutkinja.

13:02 - Na Županijskom sudu u Zagrebu započelo je izricanje nepravomoćne presude Ivi Sanaderu za slučaj Planinska.

Vezani članci USKOK nije tražio istražni zatvor za Posavca i Kovača USKOK objavio detalje akcije uhićenja u Međimurju: Otvorena istraga protiv tri osobe, evo za što se terete Čakovečki gradonačelnik zaplakao pred novinarima zbog prijetnji smrću - 1 Grbin grlio uplakanog gradonačelnika, a danas šuti. Međimurci uvjereni u nevinost Kovača i Posavca: "Ruku bih u vatru stavila za obojicu"

Nakon tri godine suđenja Ivi Sanaderu za slučaj Planinska, bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a danas bi u 13 sati Županijski sud u Zagrebu trebao objaviti nepravomoćnu presudu.

Suprotno obrani koja smatra da Ivu Sanadera treba osloboditi jer tužiteljstvo u slučaju Planinska nije dokazalo ni jedan navod iz optužnice, predstavnici USKOK-a u svom su završnom govoru zatražili zatvorsku kaznu uvjereni kako su dokazali da je bivši premijer svojim koruptivnim ponašanjem oštetio državu.

Ostajem pri svemu što sam iznio u obrani. Nova izmijenjena optužnica još je više besmislena od prve. Mene se inkriminira da sam navodno znao za kupovnu cijenu sporne nekretnine kojom je Fiolić došao do nekretnina', rekao je Sanader u završnoj riječi. Ponovio je da ne da nije znao ništa o tome, nego da nije imao nikave veze s tim. Ponovio je da do sjednice Vlade na kojoj je dano odobrenje za kupnju, a na kojoj on nije bio nazočan, nije znao za transakciju.

Bezuvjetnu zatvorsku kaznu osim za Sanadera tužiteljstvo je na kraju suđenja zatražilo i za vlasnika Inženjerskog biroa Mladena Mlinarevića čija je tvrtka navodno preuveličala vrijednost zgrade u Planijskoj ulici prije nego što ju je od tadašnjeg HDZ-ova saborskog zastupnika 2009. kupilo ministarstvo na čijem je čelu bio Petar Čobanković. Za Stjepana Fiolića, koji je u međuvremenu priznao da je Sanaderu nakon te transakcije odnio 10 milijuna kuna i milijun eura provizije, USKOK je zatražio djelomično uvjetnu kaznu. Iako je Fiolićev "kriminalni supstrat" u ovom slučaju bio najveći on je, po mišljenju tužiteljstva, sve radio kako bi ostvario Sanaderov naum. (N.C./Hina)