Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novac iz Hrvatskih autocesta nije se izvlačio samo na najvišim razinama, već i onim nižim.


Kako doznajemo, nadopunjena je kaznena prijava u slučaju namještanja natječaja oko nabave signalne opreme koja je išla iz Sektora za održavanje.

Vezani članci Ministar Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) Ministri Marić i Butković o reprogramiranju duga autocesta: "Oko 2033. očekujemo da ćemo čitav dug u potpunosti i isplatiti" Zdravko Marić (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) Cifre od kojih boli glava: Milijarde kuna dugova nam stižu na naplatu pa je Vlada odlučila uzeti nove kredite

>> Imamo objašnjenje Konstruktora i IGH za skuplje kilometre autoceste!

>> Bivši šef HAC-a pere ruke: Postojala je politička linija zapovijedanja

>> Kalmeta: Nisam davao naloge mimo zakona

Već je poznat slučaj signalnih stupića, kojima se cijena mijenjala od 30 do 580 kuna ovisno je li ih HAC kupovao ili ne. Uz to, sindikat tvrdi, a USKOK provjerava, da su dvije tvrtke Signal grad i Pismorad imale povlaštene informacije iz HAC-a te se dogovarale oko ponude. Ipak u cijenama 173 stavke iz troškovnika razlikuju se u samo njih 19, a imaju čak i istu pogrešku u cijeni metra sajle od vrtoglavih 800 kuna.

Iako usporedbe troškovnika bacaju sumnju da bi natječaj mogao biti dogovoren Pismograd i Signalgrad, tvrtke koje su pobjedile na natječaju, tvrde da nisu imale nikakvih povlaštenih informacija iz HAC-a, a cijene su formirane na bazi dugogodišnjeg iskustva.
Signalgrad je imao iskustva kada će Sektoru održavanja Hrvatskih autocesta trebati ovakvi signalni stupići. O tome je ovisila i razlika u cijeni od 30 do 580 kuna.

Prije godinu dana pokrenuta je istraga i sindikat unutar HAC-a ubrzavao je Jambo plakatom krajem jeseni.  Da bi opovrgnuli optužbe, Sektor održavanja kupio je sve predmete iz troškovnika, i skupe i jeftine. U Hrvatskim autocestama nismo dobili dozvolu da se i sami uvjerimo jesu li njihove tehničke jedinice zatrpane signalnom opremom no koliko je ima na čekanju može se uvjeriti svaki kupac ENC-a.

Sindikat je prijavio USKOK-u da je uz pogodovanje tvrtkama u slučaju ugovora s Pismoradom iz 2007. prekršen i zakon o javnoj nabavi. Kupljeno je više opreme nego što je bilo naručeno za čak 4 milijuna kuna. Za raspisivanjem novog natječaja nije bilo nikakve potrebe jer se nije nabavljala oprema koja nije bila obuhvaćena Ugovorom.