Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'U ovom trenutku je to bilo uvjetovano ponašanje, morali su tako postupiti, ali treba sjesti za stol', rekao je Milanović komentirajući sjednicu Uprave INA-e koju su napustili hrvatski članovi.


Hrvatski članovi Uprave Ine su napuštanjem ovotjedne sjednice Uprave postupili na način na koji su bili natjerani s obzirom na okolnosti u kojima djeluju, ocijenio je danas predsjednik Vlade Zoran Milanović.

Vezani članci Predsjednik Zoran Milanović komentirao poskupljenje francuskih Rafalea Milanović komentirao poskupljenje Rafalea i dolazak helikoptera za koje nemamo hangare: "Oni ne mogu stajati u bakinoj smočnici" Arsen Bauk prosvjeduje ne noseći zaštitnu masku na sjednici Sabora - 1 Bauk traži da se uzme novac Uredu predsjednika, obrazloženje je urnebesno: ''Kako su leteći automobili tek u fazi prototipa...''

U ovom trenutku je to bilo uvjetovano ponašanje, morali su tako postupiti, ali treba sjesti za stol, rekao je Milanović u izjavi na odlasku s konferencije Dan velikih planova.

Uprava Ine u srijedu je raspravljala o rafinerijskom biznisu kompanije pri čemu se u javnosti najavljivala mogućnost odluke o gašenju prerade u Rafineriji nafte Sisak. Ta odluka nije donesena, a trojica članova Uprave koji u tom tijelu predstavljaju hrvatsku Vladu, napustili su sjednicu i time srušili kvorum.

Milanović ocjenjuje kako očito nije bilo nikakva jamstva da će hrvatski rafinerijski kapaciteti biti zadržani na razini koja bi osigurala da budu kvalitetni i moderni.

Hrvatski predstavnici u Nadzornom odboru i Upravi Ine zapravo su u nemogućoj poziciji, smatra Milanović. 'To je natezanje i naguravanje u koje su nas doveli oni prije nas', kaže premijer.

Ističe kako je on za to da Hrvatska zadrži "moderan svjetski rafinerijski kapacitet", odnosno da se u Hrvatskoj prerađuje nafta.

Hrvatski članovi uprave INA-e napustili sjednicu!

Dodaje kako se možda u sve hrvatske rafinerije ne može uložiti prevelik novac jer to ugrožava stabilnost kompanije, ali da Vlada želi čuti koji je plan u tom slučaju.

'Zbog toga su dečki otišli sa sjednice Uprave Ine, jer nisu čuli u što i koliko Ina ulaže', rekao je premijer.

Smatra kako je riječ o podjeli Uprave po etničkom, nacionalnom ključu, za što su odgovorni njegovi politički prethodnici koji su obavljali vlast.

Milanović drži kako Inu obilježava pat pozicija u kojoj je jedan sudski postupak završen, u tijeku su dvije arbitraže, a osoba koju traži hrvatsko pravosuđe uživa zaštitu jedne države i ne može iz nje izići, a trebala bi dati odgovor na važna i neugodna pitanja.

Ako je bilo podmićivanja, smatra Milanović, to nije ničiji privatni novac nego je jedna korporacija i jedan krug ljudi odobrio da se njime podmiti hrvatskog premijera.

'Za sada krivca u Hrvatskoj izgleda znamo, ali to je šira priča i strahovito opterećuje odnose Ine i MOL-a', rekao je premijer. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju