Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Branit će svoju čast

Orešković: 'Ne mogu odstupiti jer tako bih priznao krivnju za lažne optužbe'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Tihomir Orešković obratio se hrvatskoj javnosti. I dalje je pri svome - nema namjeru odstupiti.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u petak poslije podne primila je, na njegov zahtjev na Pantovčaku, predsjednika Vlade Tihomira Oreškovića. Premijer Tihomir Orešković odgovarao je na novinarska pitanja vezana za krizu Vlade. Ipak, prvo se osvrnuo na novopotpisane ugovore o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika na istoku zemlje. 'Kao što sam rekao na početku madata, moj glavni prioritet je gospodarski oporavak Hrvatske i stvaranje pozitivne investicijske klime', rekao je na početku obraćanja Tihomir Orešković dodavši kako će Ugovori o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika osigurati pola milijarde kuna novih ulaganja. ''Taj iznos može biti puno veći ukoliko se pronađe više nafte i plina. Ovo je potvrda da je energetski sektor strateški važan za gospodarski oporavak Hrvatske', rekao je Orešković.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tko će popustiti? KAKAV RASPLET NAS OČEKUJE Svaki dan po nekoliko obrata, što je slijedeće? Slika nije dostupna ANALIZA MISLAVA BAGE 'Jasno je da je Petrov izuzetno ljut i bijesan. A premijer je očito procijenio da ovaj dan treba prespavati'

Premijera su potom dočekala pitanja vezana za aktualnu političku krizu. Upitan smatra li da u trenutnoj sitaciji ima legitimitet potpisivati bilo kakve ugovore o investicijama, premijer je odgovorio kako ne vidi u čemu bi bio problem. 'Mislim da je u interesu Hrvatske da pojačamo investicije. Ne vidim gdje je u tome problem. Što god smo radili bilo je u najboljem interesu Hrvatske', rekao je Orešković.

Spomenuo je i da je njegova Vlada u roku od 4 mjeseca definirala strateški projekt LNG terminala. 'Definirali smo i tko će biti u Nadrzornom odboru Ine', dodao je premijer.

A što se trenutno događa u vrhu Vlade?

'Još uvijek čekam poziv gospodina Karamarka. Kao što znate uvijek sam otvoren za razgovor. Nažalost moram reći da već dugo nismo imali komunikaciju. Što se tiče zahtjeva da podnesem ostavku zajedno s gospodinom Petrovom, to ne mogu prihvatiti jer bih tako priznao krivnju za lažne optužbe. Svoj odgovor moram dati saborskim zastupnicima i to ću učiniti, gdje ću obraniti svoju čast', rekao je Orešković koji sve prepušta Saboru.

Upitan je, očekivano, bio i oko njegovih kontakata oko SOA-e, budući da ga se u nekoliko navrata optužilo da politicira Sigurnosno obavještajnu agenciju. 'SOA je dio moje odgovornosti i zbog toga sam direktno odlučio tko će biti šef SOA-e, a ovo da sam politizirao pitanje SOA-e, to je čisti spin', rekao je.

Premijer je bio upitan i zašto je tražio ostavke dvaju potpredsjednika. 'Više ne možemo ovako funkcionirati i zbog toga trebamo nekakve promjene. Tražili smo nekakvo rješnje i onda sam zatražio ostavke. Gospodin Petrov je odmah bio spreman na ostavku, a gospodin Karamarko nije. Gospodin Karamarko je pokazao da mi ne daje podršku', odgovorio je.

Što se doznao u SOA-i, kaže, ne može reći. 'Narod ne treba brinuti jer nema brige za nacionalnu sigurnost, a jasno je zašto se neke stvari ne mogu podijeliti', rekao je.

A što kaže o posljednjoj sjednici Vlade i činjenici da je polovica ministara dan prije podržala njegov opoziv?

'Poštujem HDZ kao političku stranku, oni su bili ključan partner. Nadam se da će se donijeti odluka koja će omogućiti da ova Vlada može nastaviti dalje, no morat će se dogoditi neke promjene u konfiguraciji Vlade', zaključio je premijer Tihomir Orešković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene