Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Eksploatacija ugljikovodika

ISTOK ZEMLJE IDE U KONCESIJU Što potpisani ugovori znače za Hrvatsku?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpisivanju ugovora nazočio je i premijer Orešković, no što oni zapravo podrazumijevaju?

Prije dva dana Vlada je na dosad vjerojatno najneobičnijoj sjednici u povijesti hrvatske demokracije, donijela, na iznenađenje mnogih, nekoliko vrlo važnih odluka. Jedna od njih je i odluka o davanju suglasnosti na ugovore o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika na šest istražnih prostora u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Pročitajte i ovo Tihomir Orešković (Foto: Dnevnik.hr) PRIPREME ZA IZBORNU UTRKU Škoro objasnio što znači fotografija s bivšim premijerom Oreškovićem i postaje li on novim članom Domovinskog pokreta Slika nije dostupna Iznio optužbe na konferenciji Tomislav Panenić razmišlja da župana Galića prijavi USKOK-u: ''Sumnjamo na nezakonitu pozajmicu iz županijskog proračuna''

Nastavno na to, ministar gospodarstva, Tomislav Panenić u petak je potpisao Ugovore o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika s predstavnicima INA-e koja je dobila koncesiju na jedan istražni prostor te s predstavnikom kanadske tvrtke Vermiliona Energy koja je dobila koncesiju na četiri istražna prostora. 'Ovi ugovori su vrijedni zato jer se događaju u krajevima Hrvatske koji su tražili investicije', rekao je ministar Panenić te najavio je natječaje za novih deset polja već moguće i u srpnju 2016. godine, možda vrijedne i do milijardu kuna. 'Želim da energetski sektor postane naša uzdanica u gospodarskom razvoju', dodao je Panenić.

'Kao što sam rekao na početku madata, moj glavni prioritet je gospodarski oporavak Hrvatske i stvaranje pozitivne investicijske klime', rekao je na početku obraćanja Tihomir Orešković dodavši kako će Ugovori o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika osigurati pola milijarde kuna novih ulaganja. ''Taj iznos može biti puno veći ukoliko se pronađe više nafte i plina. Ovo je potvrda da je energetski sektor strateški važan za gospodarski oporavak Hrvatske', rekao je premijer Tihomir Orešković.

A budući da su spomenuli i kako će nafta, ukoliko je se pronađe, biti prerađivana u hrvatskim rafinerijama, Oreškovića su pitali kakva je budućnost sisačke rafinerije u tom kontekstu? Na pitanje je ipak odgovorio Inin Zoltan Aldott koji je rekao da u slučaju da Ina i Vermion pronađu neku naftu, prerađivati će ih naša rafinerija.

Ministra Panenića pitali su i je li se definitivno odustalo od istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu. 'Mogu potvrditi da istraživanje nafte u Jadranu nije prihvatljivo. Nafta se neće istraživati u Jadranu', rekao je Panenić.

Istraživanje i eksploatacija ugljikovodika na istoku Hrvatske

Naime, u srpnju 2014. godine otvoreno je prvo javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu na koje je bilo ponuđeno 6 istražnih prostora na području Drave, Save i istočne Slavonije, veličine od 2100 do 2600 kvadrata. Po završetku nadmetanja dozvole za istraživanje i eksploataciju dobile su INA (za istražni prostor DR-02), nigerijska tvrtka Oando Plc (za istražni prostor DR-03) te kanadska tvrtka Vermilion Energy (za istražne prostore DR-04, SA-08, SA-09, SA-10).

Nakon dobivanja dozvola započeli su pregovori s ponuditeljima nakon čega je Vlada ovlastila minstra gospodarstva Tomislava Panenića da i potpiše ugovore s ponuditeljima.

Vlada RH je ove projekte klasificirala kao projekte od strateškog značaja, a koncesija traje ukupno 30 godina - 5 godina traje razdoblje istraživanja, a ukoliko se dođe do komercijalnog otkrića počinje razdoblje eksploatacije u trajanju 25 godina.

Samo u okviru aktivnosti istraživanja ugljikovodika na kopnu predviđaju se investicije od 88 milijuna eura, dok se mogući neto prihodi za državni proračun ukoliko dođe do eksploatacije, zavisno o dokazanim rezervama nafte i plina, procjenjuju između 3,4 mlrd HRK i 6,8 mlrd HRK na godišnjoj razini, tvrde u Agenciji za ugljikovodike.

U Agencije ujedno ističu i kako se strateški značaj ovih projekata očituje u činjenici da eksploatacija nafte i plina može osigurati energetsku sigurnost i neovisnost Republike Hrvatske te donijeti značajne koristi cjelokupnom gospodarstvu. Naglašavaju i postizanje stabilnosti opskrbe energentima, kao i razvoj direktne i indirektne industrije. Očekuje se da će investicije u istraživanje i eksploataciju nafte i plina biti pokretači lokalnog gospodarstva u smislu angažiranja lokalne industrije i dobavljača te otvaranja novih radnih mjesta. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene