Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Plenković o slučaju Zambija: ''Pozivam hrvatske građane da ne dopuste da manipulacije budu bitnije od dobrobiti djece''

Vlada Republike Hrvatske štitit će prava svojih državljana u Zambiji, a politizacija ove teme očito služi za osobnu promociju pojedinaca i stjecanje vidljivosti određenih stranaka, poručio je premijer Andrej Plenković i na sjednici Vlade osudio govor mržnje koji bukti već tjednima.

Premijer Andrej Plenković u svojem uvodnom izlaganju na početku sjednice Vlade opetovao je sućut obitelji i prijateljima Miroslava Ćire Blaževića te čestitao splitsko-makarskom nadbiskupu i predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Draženu Kutleši, koji je imenovan za nadbiskupa koadjutora Zagrebačke nadbiskupije i time za nasljednika kardinala Josipa Bozanića.

Komentirajući zimske prognoze Europske komisije, Plenković je naglasio: ''Hrvatska će u 2022. po njihovoj analizi doseći 6,3 posto realnog rasta. Tu bismo bili na četvrtom mjestu na razini EU-a, iza Irske, Portugala i Malte, i to je dvostruko brži rast od prosjeka EU-a. Ono što je također dobro je i projekcija Komisije za 2023., koja govori o tome da će Hrvatska ostvariti rast od 1,2 posto.''

Politizacija pod krinkom zaštite prava djece

Osvrnuo se i na slučaj Zambija te istaknuo: ''Nešto ću reći o klimi u okviru ozračja koje se stvara oko djece posvojene iz afričkih zemalja. Prva poruka koja mi se čini važnom jest da će Hrvatska, a osobito hrvatska Vlada, štititi prava i interese svojih državljana u Zambiji. Radimo to od prvog trenutka otkako smo saznali za slučaj i nastavit ćemo i dalje putem naših diplomatskih i konzularnih predstavništava. Uostalom, ustavna je obveza države štititi sve bez presumpcije krivnje.''

''Zgroženi smo i najoštrije osuđujemo retoriku onih koji bez dokaza osuđuju, stigmatiziraju i prokazuju, neodgovorno je to i opasno ponašanje motivirano netrpeljivošću i mržnjom. Politizacija ove teme očito služi za osobnu promociju pojedinaca i stjecanje vidljivosti određenih stranaka. Ovoga puta to čine pod krinkom zaštite prava djece u Africi i prava djece iz afričkih zemalja koja su već prošla proces posvojenja, stekla naše državljanstvo i žive u Hrvatskoj. Olako se insinuira da su njihovi roditelji trgovci ljudima. Ovakva retorika je dovela do toga da ta djeca na ulici i školi doživljavaju uvredljive komentare i prozive da nemaju roditelje. To su djeca koja su došla iz siromašnih zemalja, a to su djeca došla iz siromašnog, nerijetko i nasilnog okruženja i njihova prilagodba je već ionako u samom startu zahtjevna. Pozivam hrvatske građane da ne dozvole da manipulacije i govor mržnje u našem društvu budu glasniji i bitniji od dobrobiti djece'', apelirao je Plenković u svojem uvodnom izlaganju na početku redovne tjedne sjednice Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu. 

''Ako je u postupcima bilo nepravilnosti, o tome će odlučivati nadležna hrvatska tijela, a nedostatke za koje smo svjesni da postoje adresirat ćemo kroz izmjene zakonodavstva. Vlada će u skladu sa zakonima štititi interese te djece. Oni su hrvatski državljani, jednakopravni članovi našega društva i imaju pravo na obitelj i sigurnost'', poručio je hrvatski premijer.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ministar najavio Stiže Vladin mehanizam za praćenje cijena: ''Vidjet će se koji su trgovački lanci korektni prema građanima, a koji nisu''

Plenković se opet Ukrajinom obrecnuo na oporbu

Vlada je Saboru predložila da ne prihvati prijedlog 33 oporbena zastupnika predvođena Domovinskim pokretom o pokretanju pitanja povjerenja Plenkoviću zbog niza afera odbivši sve navode kao neutemeljene i neosnovane.

"Čak 29 od 33 koji su ovaj loš uradak potpisali bili su oni koji su bili protiv sudjelovanja Hrvatske u EU misiji vojne pomoći Ukrajini. Dakle, jedan loš pokušaj ne bi li se sprala ta ljaga s njih. Naravno da sve njihove navode odbijamo u svojem očitovanju", rekao je Plenković u objašnjenju očitovanja poslanog Saboru.

Vlada je usvojila godišnji program preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, kojem je cilj prevencija i rano otkrivanje kardiovaskularnih i drugih kroničnih nezaraznih i onkoloških bolesti.

Za provedbu programa osiguran je novac u državnom proračunu za pregled 15.500 hrvatskih branitelja, naveo je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

"Od 2016. do 2022. na ovakve preglede odazvalo se već gotovo 90.000 hrvatskih branitelja i ovakvi preventivni sistematski pregledi itekako su korisni za sustavno praćenje zdravstvenog stanja hrvatskih branitelja, osobito hrvatskih ratnih vojnih invalida'', istaknuo je i premijer.

Kao i prethodnih godina, za sudionike u provedbi određene su županijske i opće bolnice, kliničke bolnice, klinički bolnički centri, domovi zdravlja Splitsko-dalmatinske i Primorsko-goranske županije, Dom zdravlja Grada Zagreba te Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u dijelu stvaranja baze podataka.

Pregledi se organiziraju za branitelje koji su u borbenom sektoru sudjelovali više od 100 dana, dragovoljce i branitelje u teškoj novčano-materijalnoj i zdravstvenoj situaciji te za osobe koje pružaju usluge njege i pomoći - njegovatelje 100 postotnih HRVI-a I. skupine.

Pročitajte i ovo Ilustracija PILOT PROJEKT Ministarstvo najavilo veliku promjenu u zdravstvu: Tiče se svih punoljetnih građana, a uskoro bi mogla stupiti na snagu

Pomoć stradalima u potresu

Plenković je podsjetio i da se u Saboru u petak očekuje izglasavanje novog Zakona o obnovi te je Vlada prihvatila i nekoliko amandmana koje su predložile parlamentarne stranke i pojedini zastupnici.

Za privremeni smještaj osoba stradalih u potresu Vlada je osigurala dodatnih 344.000 eura jednokratne novčane pomoći za još 1295 osoba.

Krajem prošle godine Vlada je donijela odluku o dodjeli jednokratne novčane pomoći osobama u privremenom smještaju za stradale u potresu, na temelju koje su dodijeljena dva milijuna eura, odnosno 265 eura po osobi. Ukupno je 7500 osoba u privremenom smještaju, a tijekom provedbe odluke utvrđeno je da taj iznos nije dostatan.

Tijekom provedbe iskazana je potreba za dodatnih 344.000 eura za još 1295 osoba smještenih u privremenom smještaju, i to na području Sisačko-moslavačke županije 955, na području Zagrebačke županije 310 i na području Krapinsko-zagorske županije 30 osoba, naveo je potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

Grad Zagreb i Karlovačka županija nisu iskazali potrebu za dodatnim sredstvima.

Pročitajte i ovo Komemoracija za Ćiru Blaževića - 7 Nikad bliže Malo fali: Pogledajte susret premijera i predsjednika na komemoraciji za Ćiru

Pročitajte i ovo Zlata Đurđević, profesorica kaznenog prava Oglasili se i iz HND-a Profesorica kaznenog prava: "Nakon podizanja optužnice, kad je spis došao na sud, to je posve javan postupak"

Na sjednici Vlade iznesena je informacija o planiranom pokretanju emisije državnih obveznica uz aktivno izravno uključivanje sektora građanstva, a riječ je o ''narodnim obveznicama''.

Više o tome čitajte >> OVDJE

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović najavio je da će u petak konačno bti dostupna aplikacija o kretanju cijena u maloprodaji, tzv. bijela lista.

Više o tome čitajte >> OVDJE

Vlada je donijela i odluku o pokretanju postupka traženja strateškog partnera i osnivanju Povjerenstva za provedbu postupka i predlaganje odabira strateškog partnera društva HŽ Cargo.

Više o tome čitajte >> OVDJE

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene