Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrijedne milijardu eura

Država se opet zadužuje, građani bi ovaj put mogli nešto i zaraditi: Pogledajte sve detalje prodaje narodnih obveznica

Hrvatska država uskoro će prvi put izravno posuditi novac od hrvatskih građana. Izdaju se "narodne obveznice", a ministar financija Marko Primorac iznio je detalje.

Građani će moći upisivati državne obveznice od 22. veljače do 1. ožujka, minimalni ulog bit će 500 eura, a država izdanjem obveznice planira prikupiti milijardu eura, najavljeno je na sjednici Vlade.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u stožeru HDZ-a Objava nakon rezultata Oglasio se Plenković: "Uskoro ćete saznati s kim ćemo imati većinu" Andrej Plenković Sjednica Vlade Plenković: "Nastavljamo reforme čiji je cilj povećati plaće hrvatskih građana"

''Pokrećemo nešto što dosad nije bila praksa u Hrvatskoj, premda takva praksa postoji u nizu drugih zemalja, čime želimo dinamizirati domaće tržište kapitala, želimo poslati poruku povjerenja u državne obveznice, u naše javne financije i sve ono što je sustavnim radom i odgovornim upravljanjem javnim financijama učinjeno u proteklim godinama'', kazao je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade.

"Sada kao članica ne samo EU-a, nego još više i europodručja i šengenskog prostora, s vrlo snažnim kredibilitetom, želimo omogućiti svojim građanima da svoja sredstva, svoju štednju, ulažu u državne obveznice", izjavio je Plenković i dodao da takva praksa postoji u nizu drugih zemalja, poput Irske, Portugala, Italije, Poljske, Malte, Cipra i Mađarske.

Primorac predstavio detalje

Predstavljajući prijedlog zaključka o prihvaćanju informacije o planiranom pokretanju emisije državnih obveznica uz aktivno izravno uključivanje sektora građanstva, Primorac je rekao je da se obavljaju posljednje pripreme te najavio da će se obveznice upisivati u dva kruga, pri čemu će prvi biti otvoren za građane od 22. veljače u osam sati do 1. ožujka do 20 sati.

Nakon toga će se upis za građane zatvoriti, a 3. ožujka otvorit će se za institucionalne investitore i trajat će samo taj dan. Dakle, sve što ne upišu građani ostaje za institucionalne ulagače, a upis će se obavljati u poslovnicama banaka koje će biti vodeći agenti izdanja i suaranžeri.

Rok dospijeća obveznice bit će dvije godine, država izdanjem planira prikupiti milijardu eura, minimalan ulog će biti 500 eura, dok se u ovom trenutku još sa sigurnošću ne može reći koliko će iznositi kuponska kamata, ali bit će veća od tri posto, kazao je Primorac.

"Obveznica će biti dvogodišnje ročnosti uz godišnji kamatni prinos iznad tri posto, a cilj kraćeg roka dospijeća je građanima pružiti mogućnost ulaganja usklađenu s dosadašnjim preferencijama uz maksimalno ograničenje negativnih tržišnih rizika", piše u Vladinom zaključku.

Primorac je napomenuo i da će građani prije samog upisa dobiti informaciju o minimalnoj kamatnoj stopi koja će se postići na izdanju.

Ministarstvo će tijekom dana objaviti dokument ponude, koji će sadržavati općeniti set informacija, a 20. veljače na stranicama Ministarstva financija i Zagrebačke burze bit će objavljen javni poziv, gdje će biti i više detalja o samom izdanju, kao i o mjestima upisa, uz definiranje točno određenih poslovnica banaka, kojih će na području RH biti oko pet stotina.

Pozivaju se ponajprije građani koji će obveznicu držati do isteka roka dospijeća

Primorac je pojasnio da je obveznica financijski instrument koji kupcu jamči isplatu kuponske kamate predviđenom dinamikom te isplatu glavnice po isteku roka dospijeća obveznice.

Obveznice općenito, a posebno one državne, među najsigurnijim su oblicima ulaganja. Rizik povezan s ulaganjima u njih ogleda se prije svega u mogućnosti promjene cijene obveznice za vrijeme trajanja roka dospijeća.

"Sa sigurnošću možemo reći da će oni koji će kupiti državne obveznice ostvariti onaj očekivani prinos ako obveznice budu držali do isteka roka dospijeća", istaknuo je Primorac.

S druge strane, građani koji obveznicu ne budu mogli držati do isteka roka dospijeća i budu je htjeli prodati na sekundarnom tržištu, mogu biti suočeni s promjenama cijene te u tom slučaju postoji određeni minimalni rizik da neće dobiti onaj iznos koji su inicijalno uložili.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Sjednica Vlade Plenković o slučaju Zambija: ''Pozivam hrvatske građane da ne dopuste da manipulacije budu bitnije od dobrobiti djece''

Pročitajte i ovo Tko će zaraditi na narodnim obveznicama? - 3 Isplati li se? Jedinstvena prilika za građane: Na nesposobnosti političara mogli bi nešto i zaraditi

"Još jednom bih volio potaknuti sve one građane koji planiraju participirati u ovom izdanju, da to čine ukoliko obveznicu planiraju držati do isteka roka dospijeća", rekao je Primorac.

S obzirom na kamatne stope na depozite, koje su trenutačno u bankama, Primorac je poručio da su koristi za građane od ulaganja u ovakvu obveznicu prilično jasne.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene