Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Plenković označio kraj trakavice u Kutini: ''Dajemo suglasnost za prodaju Petrokemije''

Vlada je donijela odluke kojima se omogućuje vlasnički ulazak turskog Yildirima u Petrokemiju, istaknuo je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade i poručio kako očekuju da novi vlasnik nastavi s aktivnostima u Kutini.

''Prije par dana stupio je na snagu četvrti paket mjera pomoći Vlade. Krenulo se s prvim isplatama za ugrožene skupine'', kazao je premijer Andrej Plenković u svojem uvodnom govoru na početku redovite sjednice Vlade u kojem je opet hvalio Vladine mjere.

Podsjetio je da danas kreće isplata za ugrožene kupce energenata, primatelje doplatka za pomoć i njegu te branitelje, a 21. travnja isplate posebnih novčanih nakada za primatelje doplatka za djecu te tjedan dana kasnije jednokratne novčane naknade za umirovljenike.

''Ove godine po svim najavama očekujemo još bolje turističke rezultate'', poručio je uoči uskršnjih blagdana kojima kreće brojanje turista i onoga što potroše u Hrvatskoj.

Podsjetio je, između ostalog, i da je bio u Ukrajini prošli tjedan te istaknuo da je dogovoren nastavak suradnje i potpora Ukrajini, a dodao je i da je dan ranije bio u Sjevernoj Makedoniji.

Za obnovu nakon potresa još 1,2 milijarde eura iz NPOO-a

Hrvatska će do kraja lipnja iskoristiti sva sredstva za obnovu od potresa iz Fonda solidarnosti, a na raspolaganju će iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) za obnovu biti još milijarda i 200 milijuna eura, kazao je premijer.

''Kad se skupe različiti izvori iz NPOO-a u proces obnove od potresa, imat ćemo na raspolaganju još skoro milijardu i 200 milijuna eura iz instrumenta EU-a buduće generacije'', poručio je.

Do danas je iz Fonda solidarnosti EU-a Hrvatska iskoristila 700 milijuna eura za obnovu. Najavio je da će, po trenutnim procjenama, Hrvatska uspjeti iskoristiti sva alocirana sredstva iz tog fonda do zadanog roka, 30. lipnja, a radi se o milijardu i tri milijuna eura.

''Procjena je da ćemo u potpunosti, do posljednjeg centra, iskoristiti sredstva iz Europskog fonda solidarnosti za obnovu od potresa'', poručio je Plenković, a za preostali dio projekata obnove pronaći će se drugi načini financiranja, uključujući i sredstva državnog proračuna kroz sljedećih nekoliko godina.

Vlada je dala suglasnost Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP) za prodaju većinskog udjela u Petrokemiji turskom Yildrimu. 

Riječ je o sklapanju Dodatka I. Ugovora o dokapitalizaciji i restrukturiranju društva Petrokemije te sklapanju Ugovora o prijenosu Ugovora o dokapitalizaciji i restrukturiranju Petrokemije, a vezano uz tvrtku Terra Mineralna Gnojiva, partnersko društvo u vlasništvu PPD-a i INA-e koje je u vlasničku strukturu Petrokemije ušlo 31. listopada 2018. godine i ima 54,52 posto udjela.

''Očekujemo da novi investitor nastavi s ulaganjima i aktivnostima u Kutini'', poručio je Plenković i dodao da su Vladi bitni i proizvodnja i zaposlenici Petrokemije.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 NAKON TRI DESETLJEĆA Kako će izgledati stanovanje u Hrvatskoj? Uskoro se mijenjaju neka pravila

Pročitajte i ovo Križevci Jeste li čuli za stambene zadruge? Kredit ili nasljedstvo ne moraju biti jedini put do stana: Jedan grad u Hrvatskoj posegnuo je za drugačijim rješenjem

Pročitajte i ovo Ilustracija - 6 POTREBA, A NE LUKSUZ Dome, slatki dome: Do stana bez kredita? Može se, ali u Hrvatskoj je to i dalje gotovo pa znanstvena fantastika

Mijenjat će se pravila stanovanja u Hrvatskoj

Na dnevnom redu sjednice Vlade napokon se našao dugo čekani Prijedlog odluke o pokretanju postupka izrade Nacionalnog plana stambene politike Republike Hrvatske do 2030. i Akcijskog plana za provedbu Nacionalnog plana za razdoblje od 2023. do 2024.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene