Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U tajnoj posjeti

Iz Ukrajine u naše bolnice uskoro stižu prvi ranjenici, Plenković posjetio grad "simbol zločina": Otkrio o čemu je razgovarao sa Zelenskim

Premijer Andrej Plenković u posjetu je gradu Buča u Ukrajini. Tamo je stigao drugi put otkako su ukrajinske snage oslobodile grad od ruske vojske.

Premijer Andrej Plenković posjetio je u petak ukrajinski grad Buču. U taj grad stigao je drugi put nakon oslobađanja grada.

"Bili smo u svibnju, uoči Dana Europe, tada su dojmovi bili svježi nakon što su Ukrajinci oslobodili Buču, nakon ruskog napada i zločina koji su se dogodili. Prošlo je godinu dana od oslobađanja i zato mislim da je ovo inicijativa Ukrajine i predsjednika Volodimira Zelenskog da se na godišnjicu upozori i na ratne zločine i na brojne tragedije i zvjerstva koja su se dogodila tijekom ruske agresije na Ukrajinu", kazao je Plenković.

"Mislim da je primjer Buče, koja je tridesetak kilometara od Kijeva, gdje su snage koje su se spuštale sa sjevera nastojale u svojevrsnom blitzkriegu okupirati grad, a to nisu uspjele zahvaljujući ljudima Buče i ukrajinskoj vojsci koja ih je tamo zaustavila", dodao je.

"Današnji posjet je dio naše kontinuirane i snažne podrške ukrajinskom narodu i Ukrajini u ovako teškim okolnostima u kojima se našla. Imali smo susrete s predsjednikom Zelenskim, premijerom Šmihalom, predsjednikom parlamenta Stefančukom", rekao je Plenković.

Inicijativa o konferenciji o razminiravanju

Navodi da su u razgovorima prošli sve teme i različite potpore, od političke do zajedničke inicijative da se u Zagrebu organizira jedna velika konferencija o razminiranju Ukrajine krajem godine.

"Tamo bismo zajedno pozvali i druge međunarodne partnere i dali im podršku i iskustvo - ono u čemu je Hrvatska specijalist. Nažalost, proces razminiranja traje kod nas tridesetak godina, tu su ljudi koji se bave humanitarnim razminiranjem i naše kompanije koje proizvode odgovarajuče strojeve za razminiranje", kazao je.

"Razgovarali smo o daljnjoj podršci Ukrajini u političkom smislu na putu prema Europskoj uniji i reformskim procesima, a dio se odnosi na humanitarnu pomoć. U Hrvatskoj je sada nešto oko 25 tisuća Ukrajinaca koji su dobro integrirani diljem Hrvatske uz potporu naših gradova, županija i općina. Integrirani su u školski sustav, što je jako dobro", naglasio je Plenković i dodao da je posebno vrijedna inicijativa potpredsjednika Vlade Tome Medveda da se pomogne i ukrajinskim ranjenicima u našem bolničkom sustavu, u centrima koji postoje za veterane.

Sudjelovanje DORH-a u otkrivanju ratnih zločina

Na pitanje ima li prostora za sudjelovanje hrvatskog DORH-a u otkrivanju ratnih zločina navodi da - ima.

"Hrvatska je već poslala zamjenicu državnog odvjetnika iz Zagreba koja je tamo i surađuje s ukrajinskim tužiteljima, a Amerikancima, Nijemcima i Britancima. Imamo posebne ekspertize, kod nas postoje specijalizirani dio tužiteljstva za ratne zločine, specijalizirani suci na sudovima, ustrojbene jedinice hrvatske policije za ratne zločine", navodi Plenković.

"Upravo ono čemu smo svjedočili u Hrvatskoj, dogodilo se i Ukrajini, a to su brojni ratni zločini uslijed agresije i tu je ekspertiza naših stručnjaka na najvišoj razini zato što operativno imajuu najviše iskustva", rekao je.

Inzistirao na dolasku

Na sastanku sa Zelenskim, Plenković je inzistirao na dolasku na samit iako će mnogi biti prisutni virtualno.

"Našu solidarnost i jasno artikuliranu političku potporu od 24. veljače demonstriramo stalno. Ja sam rekao da ćemo pomoći Ukrajini zato što je napadnuta i žrtva agresije. Osudili smo Rusiju kao agresora u ovome ratu. Dali smo diplomatsku pomoć, ali i političku, ekonomsku, humanitarnu, vojnu i to vrlo izdašnu vojnu pomoć i to ćemo nastaviti činiti i dalje", rekao je.

Pročitajte i ovo Volodimir Zelenski u Bahmutu "On će gurati, gurati, gurati" Zelenski o najdužoj bitki rata s Rusijom: "Padne li grad, Putin će pobijediti"

"Ukrajina se bori za vrijednosti iza kojih i mi stojimo - demokraciju, slobodu, suverenost i teritorijalnu cjelovitost. Zato je cijela dimenzija sastanka u Buči bitna baš za odgovornost za zločine. U tome Hrvatska ima veliko iskustvo koje sam odlučio podijeliti. Zato sam odlučio osobno doći, a došli su i slovački i slovenski premijer i moldavska predsjednica. Poslali smo time poruku da smo i fizički uz Ukrajinu", zaključio je Plenković.

Ukrajinski ranjenici stižu u hrvatske bolnice

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved je rekao da je na sastancima na svim razinama bilo riječi o detaljima vezanima uz prijem ranjenika iz Ukrajine.

"Predstavili smo koncept prije par dana na videokonferenciji, danas smo sve detaljno prošli vezano uz našu inicijativu oko prijama ranjenika iz Ukrajine", rekao je Medved.

"Očekujemo vrlo brzo da će Ukrajina pripremiti prvih 20 ranjenika koje će Hrvatska prihvatiti. Naš bolnički sustav, naše Ministarstvo zdravstva, u skladu s njihovom dijagnozom definirat će lokacije njihovog liječenja, a po okončanju liječenja uslijedit će program rehabilitacije u našim veteranski centrima koje završavam. Dva su u punoj funkciji, sljedeća dva će biti ubrzo gotova", dodao je.

"Ovo je prvi dolazak, prve skupine od 20 ranjenika iz Ukrajine, nakon toga uslijedit će proces po prioritetima kako ih vidi Ukrajina, odnosno Ministarstvi branitelja i Ministarstvo zdravstva Ukrajine.

Dolazak Plenkovića - veoma važan

Hrvatska veleposlanica u Ukrajini Ankica Djamić kazala je da je dolazak premijera Plenkovića veoma važan. Premijer je u Ukrajini četvrti put od kolovoza 2021. godine.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin u Mariupolju Upozorenje iz Kijeva Nakon Putinove najave: ''Kremlj je uzeo Bjelorusiju za nuklearnog taoca''

"To pokazuje da je osobno vrlo zainteresiran za sve što se događa u Ukrajini i da će on osobno davati podršku, naravno i njegova Vlada", rekla je Djamić.

"U diplomatskim krugovima to je odjeknulo jako dobro, svi su svjesni što znači odlučiti se na dolazak ovamo. Ako se netko odluči na taj put, to znači da ima veliko srece za Ukrajinu", dodala je Djamić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene