Od 12 sati će tako, tko bude želio, svatko na svoj način, štrajkati u školama, bolnicama i ostalim ustanovama. Vlakovi, tramvaji i autobusi stali su s prijevozom putnika na 5 minuta.


Zbog radnika koji mjesecima nisu primili plaću, odnosno u znak solidarnosti s njima, sindikalne središnjice u utorak organiziraju dvosatni štrajk.

Vezani članci Zagreb Dijelovi Zagreba bit će zatvoreni u subotu i nedjelju: Policija objavila važna upozorenja Gužve u Zagrebu - 3 Prometni kolaps u Zagrebu zbog radova na jednom od najprometnijih mostova: "Ovo je potpuni užas"

Sindikati su na štrajk upozorenja pozvali sve radnike u Hrvatskoj bilo da rade u javnom ili privatnom sektoru i to od 12 do 14 sati.

Ono što se sigurno zna jest da u tom razdoblju neće raditi škole pa će stariji učenici biti pušteni ranije kućama, a za one mlađe će biti organiziran nadzor u školama, ali nastave neće biti.

Javni će prijevoz stati u svim većim gradovima, ali samo na 5 minuta.

Iz zagrebačkog ZET-a očekuju da njihovo 5-minutno pridruživanje štrajku "neće u većoj mjeri i dugoročno utjecati na redovitostost linija pa se normalizacija prometa očekuje gotovo odmah nakon simbolične sindikalne akcije", navodi glasnogovornik ZET-a Tomislav Jurić.

Hrvatske željeznice također će zaustaviti svoje vlakove i to na dva sata što bi moglo prouzročiti velike probleme u željezničkom prometu. Ono što je važno naglasiti, iako su se liječnici u potpunosti solidarizirali sa štrajkašima pacijenti ovaj štrajk upozorenja neće osjetiti, sve će zdravstvene ustanove normalno raditi.

U štrajku solidarnosti sudjelovat će četiri željeznička sindikata - Sindikat željezničara Hrvatske, Sindikat prometnih vlakova Hrvatske, Sindikat hrvatskih željezničara i Sindikat infrastrukture Hrvatskih željeznica. Očekuje se da će nakon završetka štrajka biti potrebno neko vrijeme za normalizaciju domaćeg prometa.

U utorak štrajk: Evo na što sve morate pripaziti!

'Neka izdrže pet minuta i pokažu da ne prihvaćaju ovo'

Točno u 12 niz ustanova prestat će s radom. Nastupa opći štrajk solidarnosti.

'Pokušajmo pokazati stav, jedan glas, i pokušajmo utjecat da vladaju s nama, a ne nad nama', poručio je Vilim Ribić.

'Dva sata upozoravajućeg štrajka, dva sata upozoravajućih priprema za ono sto će vjerujemo morati uslijediti!', rekao je Krešimir Sever.

'Oni koji ne mogu neka izdrže pet minuta i neka pokažu da ne prihvaćaju ovo i da ovo nije njihov odabir', objasnio je Damir Jakuš.

Vlakovi, i teretni i putnički, zaustavit će se u najbližim kolodvorima puna dva sata. Iznimno će voziti međunarodni prijevoz. Za Željka koji često putuje vlakom to je problem.

'To nije u redu, ipak HŽ je uvijek bio pod subvencijom države, a mi to sve ispaštamo', mišljenja je jedan od putnika.

'Na željeznici je dosada toliko štrajkova bilo i nijedan ništa nije donio', smatra Josip Baleković.

Sindikati: 'SDP-ovo geslo je 'Red, rad, rast'. Dodajte tome još i - karneval!'

Tramvaji u Zagrebu i Osijeku, kao i gradski autobusi u većim gradovima zaustavit će se na 5 minuta.

Liječnici i sestre okupit će se u stanci pred bolnicom

Od 12 do 14 u osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske nastava se neće održavati.

'Nastojat ćemo naravno to organizirati, ako će već sudjelovati učitelji, kao čuvanje u školi, tako da djeca ne izlaze iz prostora škole, viši razredi možda ćemo ih pustiti, ali naravno uz odobrenje roditelja', objasnila je proceduru Višnja Reljić, ravnateljica OŠ Ivana Gundulića.

Pacijenti ne moraju brinuti, zdravstvene usluge bit će dostupne kao inače. Liječnici i medicinske sestre solidarnost će iskazati okupljajući se u polusatnoj stanci ispred uprave bolnica.

'Pacijenti neće imati nikakve posljedice, poslovi koje budemo trebalo obavljati obavit ćemo', rekao je Ivica Babić, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata

Jedini način da se opći štrajk održi na legalan način jest održavanje štrajka solidarnosti. Današnji pruža potporu radnicima zdravstveno-rekreativnog centra Lipik i Arene Pula koji već mjesecima nisu primili plaću.

'Vrište rezultati nerada'

'Gospodine Milanoviću, da li postoji ijedna zemlja u EU u koju smo mi ušli u kojoj je normalno radniku neisplatiti plaću za njegov rad?', pita se Mladen Novosel.

'Vrište rezultati nerada, neznanja, javašluka i štete koja se nanosi hrvatskom društvu, hrvatske Vlade na čelu sa Zoranom Milanovićem', smatra Matijašević.

Glavni razlog okupljanja - ZOR

No najveći razlog organiziranja štrajka je nezadovoljstvo Zakonom o radu koji čeka u Saboru.

Sinikalisti već za srijedu najavljuju veliko okupljanje na Markovom trgu.

Sindikalni će čelnici sa saborske galerije pratiti raspravu o Zakonu o radu, a za svoje će članove na Markovu trgu organizirati gledanje rasprave na video-zidu pa da svi odmah vide koji saborski zastupnik zastupa koje stajalište. Ne povuče li se zakon iz procedure, ili barem odgodi rasprava, najavljuju sindikalisti, novi su prosvjedi i više nego izvjesni.

Podsjetimo, u novom zakonu o radu sindikatima najviše smeta uvođenje fleksibilnijeg radnog vremena.
Smeta im i lakše otpuštanje radnika i ubrzan tijek otkaznog roka, te mogućnost degradiranja radnika nakon povratka s rodiljnog dopusta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju