Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko sve sutra štrajka?

Sindikati: 'SDP-ovo geslo je 'Red, rad, rast'. Dodajte tome još i - karneval!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikati ostaju pri najavi sutrašnjeg štrajka solidarnosti, a ne povuče li se iz saborske procedure

Sindikati su, kao što je i očekivano, za sutra najavili štrajk solidarnosti od 12-14 sati. Štrajk će biti proveden od strane pet sindikalnih središnjica i još nekih koji nisu u središnjicama, a štrajkat će se zbog neisplate plaća radnicima Arene Pula i radnicima zdravstveno rekreativnog centra Lipik. Za srijedu pak planiraju prosvjed na Markovom trgu.

Pročitajte i ovo Amela Čilić, reporterka Dnevnika Nove TV Nezadovoljstvo sve više raste Amela Čilić iz Pariza: "Macronova poruka shvaćena je kao provokacija, vjerujemo da će noć proteći puno žešće" Slika nije dostupna RASPRAVA U SABORU Peović podsjetila ministra: ''Zavjetovali ste se Svetom Josipu, zaštitniku radnika, a ovaj zakon ne štiti radnike''

Na pitanje novinara postoji li veza između štrajka i Zakona o radu, Mladen Novosel iz SSSH rekao je postoji jer se radi o kršenju Zakona. 'Zašto se Milanović poziva na europske standarde? Pitamo ga postoji li ijedna zemlja u kojoj je normalno ne isplatiti plaću radniku za njegov rad? Mrsić nas na pregovore poziva u trenu kada je zakon uputio u proceduru i nije uvažio nijedan prijedlog nakon što smo izašli iz pregovora. Ne možemo biti fikusi u njegovom socijalnom dijalogu', rekao je Novosel.

Ako se Zakon ne povuče iz saborske procedure za srijedu se najavljuju prosvjedi na Markovom trgu.

Sabor odgodio raspravu o Zakonu o radu

'Kad iz vlasti čujemo poruke pojedinih dužnosnika kako se osjećaju kao na minimalcu pozivamo na solidarnost prema onima koji ne dobivaju plaću. Traže solidariziranje u odricanju, sutra ce to biti odricanje od plaće. Jedini koji se ne odriču su oni koji su na vlasti', rekao je Krešimir Sever i dodao kako je neisplata plaća najveći zločin prema radniku te da bi mudra vlast trebala prepoznati znakove. Ipak, Sever, kaže, nije siguran da imamo mudru vlast, već onu bahatu i bezobraznu.

Ozren Matijašević kaže kako se ne radi o galami sindikalni čelnika nego o vrisku građanstva nezadovoljnog nestručne i nesposobne vlade. 'Pala je kupovna moć, pale su plaće, mirovine nisu dovoljne za život, vrište rezultati neznanja i štete koju je prouzročila vlada Zorana Milanovića', kaže Matijašević.

Vilim Ribić rekao je kako idu u štrajk s dva cilja - povlačenjem Zakona o radu i solidarnom akcijom zastrašujućeg primjera gdje 25 mjeseci njihovi kolege ne primaju plaću. 'Prekjučerašnja konvencija SDP-a imala je geslo 'Red, rad i rast', bez pravde. To je ono što ova karnevalska stranka njeguje. Kad je riječ o redu čuli smo da se ne mogu povući skupi automobili jer je ugovor potpisan i nabava obavljena, a kad je trebalo gaziti ugovore prosvjetarima, onda se to učinilo protivno svim konvencijama. Red, rad, rast, dodajte i karneval tom geslu', poručio je vladajućima Ribić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene