Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najtraženiji dvojac na političkoj sceni nakon izbora, Josip Friščić i Đurđa Adlešić, sa svojim je strankama počeo konzultacije o koalicijskim pregovorima koji ih očekuju. Naime, bez HSS-a i HSLS-a nema nove Vlade - sastavljao je HDZ ili SDP.


HSS i HSLS dogovaraju početne pozicije i kreću u pregovore za sastav nove Vlade. 

Vezani članci Siniša Vuco i Krešo Beljak Siniša Vuco postao predsjednik splitskog HSS-a, odgovorio planira li u utrku za gradonačelnika Krešo Beljak Ministarstvo potvrdilo da su izbori u HSS-u bili legalni: Krešo Beljak ostaje predsjednik stranke

Prvi sastanak s HDZ-om mogao bi se dogoditi već danas. 

Iako su mediji nagađali da bi HSS-ov zastupnik Stipe Gabrić Jambo, u dogovoru s predsjednikom Mesićem, mogao srušiti pregovore s HDZ-om, to, čini se, nije istina. 

Naime, Jambo je izjavio kako će podržati svoju stranku ukoliko želi pregovarati s HDZ-om.

>> Što Pupovac traži za potporu većinskoj vladi?

>> Predsjednik razgovarao s Ivom Sanaderom

No, koalicija žuto-zelenih i HDZ-a nije gotova stvar. Svjesni da bez njih nema nove vlasti, liberali i seljaci igraju na više polja. Sastali su se s HDSSB-om. No, zanimalo nas je što ako Sanader pristane na sve uvjete? Hoće li onda dati priliku za pregovore i Milanoviću? 

- I ja sam razgovarala sa Milanovićem jutros, ali ni o ćemu što što već ne znate, samozatajno je rekla Adlešić. 
 
No, bi li pristali na Vladu u kojoj bi HNS-ov Radimir Čačić bio potpredsjednik Vlade?

- Nama nisu nudili Vladu u kojoj bi Čačić bio premijer, rekla je Đurđa Adlešić.

'Lov' SDP-a i HDZ-a na zeleno-žutu koaliciju od izborne noći ne prestaje. SDP pregovara daleko od očiju javnosti. Predsjednik Zoran Milanović u jutarnjim je satima izbjegavao novinare pa se tako u kafiću u sklopu Importane galerije sastao s potpredsjednikom HSLS-a Ivanom Čehokom. O ćemu su razgovarali, može se samo nagađati.