Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska vlada i sindikati javnih službi noćas iza dva sata privremeno su prekinuli pregovore, koje će nastaviti danas prijepodne, a najavljeni štrajk je počeo.


Potpredsjednica vlade Jadranka Kosor izjavila je novinarima da su se pregovarači dobrim dijelom približili postizanju sporazuma o plaćama, ali trebaju riješiti još neke stvari i obaviti dodatne konzultacije. Predstavnici vlade i osam sindikata javnih službi održali su u Banskim dvorima maratonske pregovore, koji su počeli u utorak u podne, o sporazumu kojim bi se zaposlenima u javnim službama osigurala zadovoljavajuća cijena rada.

Vezani članci Slika nije dostupna Javni službenik dobio otkaz jer nije 'urinirao na naredbu' Slika nije dostupna Rumunjska: Štrajk diljem zemlje, ministar se zaključao u ured

>> Bez dogovora do kasno u noć - danas štrajk u školama!

'Vlada vjeruje da ćemo se u nastavku pregovora dogovoriti i potpisati sporazum', rekla je Kosor dodavši kako će nova runda pregovora početi danas prijepodne u 10,30 sati.Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec izjavio je kako do prihvaćanja sporazuma sve sindikalne aktivnosti idu svojim tijekom, što znači da ujutro počinje štrajk u osnovnim i srednjim školama, te u ustanovama visokog obrazovanja i znanosti.

Sindikati javnih službi najavili su višednevni štrajk koji počinje u srijedu ujutro u prosvjeti i znanosti, u četvrtak bi mu se trebali priključiti zaposleni u zdravstvu, kulturi i socijalnoj skrbi, a sve je trebalo kulminirati u subotu, 16. svibnja, velikim prosvjednim skupom na Trgu bana Jelačića. Ako nam ponuđeni sporazum bude prihvatljiv obustavljamo štrajk i prosvjedne aktivnosti, najavio je Mihalinec dodavši kako će sindikalni čelnici samo parafirati sporazum, te ga uputiti članstvu na prihvaćanje.

Trogodišnji sporazum vrijedan devet milijardi kuna

Iako predstavnici vlade i sindikata nisu željeli detaljnije govoriti o tijeku pregovora, u pauzama pregovora neslužbeno se moglo čuti da se radi o trogodišnjem sporazumu za čiju bi provedbu trebalo osigurati oko devet milijardi kuna. Navodno je dogovoreno vraćanje povišice od šest posto, koju je vlada zbog krize od ovog mjeseca ukinula, te je usuglašen veći dio sindikalnog zahtjeva za uspostavom pariteta između plaća u javnim službama i plaća u gospodarstvu. Tih šest posto vratilo bi se zaposlenima u javnim službama u listopadu iduće godine, pod uvjetom da BDP bude rastao dva uzastopna kvartala za ukupno dva posto.

Što se tiče dostizanja plaća u gospodarstvu, to bi se osiguralo rastom osnovice za plaće javnih službenika za 5,6 posto u prvom tromjesečju 2011. te za još 7,6 posto u drugom tromjesečju 2011. godine. Za izjednačavanje plaće početnika s VSS-om u javnim službama s prosječnom plaćom u gospodarstvu trebala bi osnovica još porasti za dva posto u prvom kvartalu 2012. godine, no oko toga još nije postignut dogovor, neslužbeno se doznaje iz pregovaračkih krugova.

U pregovore se uključio i Sanader

Od rasta plaća javnih službenika trebali bi profitirati i sindikati državnih službi koji su ranije potpisali sporazum s vladom kojim pristaju na smanjenje plaća za šest posto, jer bi se dogovorena rješenja primijenila i na njih. U pregovore se uključio i premijer Ivo Sanader, koji je nazočio početku razgovora u Banskim dvorima da bi kasnije otišao obaviti predizborne aktivnosti u Kninu, Zadru i Šibeniku, ali je i kroz to vrijeme bio telefonski informiran o tijeku pregovora. Sindikati javnih službi također su najavili konferenciju za novinare ujutro u 10 sati u prostorijama Hrvatskog šumarskog društva, Mažuranićev trg 11.