Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled tjedna Ivane Petrović

O HRVATIMA 'Zbog nekog čudnog povijesnog koda smo jalni'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Siromaštvo, besposlica i besparica stvaraju depresiju bez daljnjega i ona vrlo brzo postane dio kolektivnog stanja nacije.

 

Istraživanje promašilo šefa i stanicu

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 4 Sporna objava na Facebooku Nova meta Zorana Milanovića: Dnevnik Nove TV provjerio što o njegovim stavovima misle SDP i njegovi partneri Zoran Milanović nova objava Milanović se obrušio na jednu skupinu građana: "Hrvatska granica je sveta, za nju se u ratu ginulo. Nemojmo biti bedaci"

Gallupovo istraživanje je promašilo i šefa i stanicu. Za Hrvate kaže da su hladni suzdržani i nesposobni pokazati emocije. Biće da su Galupovci pobrkali istraživanje o Hrvatima i nekom narodu sa sjevera Europe. Vrelu i veselu krv mi imamo, samo što smo zbog nekog čudnog povijesnog koda jalni, složni tek kad nam voda dođe do grla, a čim ta opasnost prođe postajemo eksperti za gađenje sebe samih i vlastite države. Što je i posljedica činjenice da imamo manje od 10 posto visokoškolovanih što ne znači i obrazovanih. Ali prije svega ovoga smo siromašni što ne bi trebali biti. Siromaštvo, besposlica i besparica stvaraju depresiju bez daljnjega i ona vrlo brzo postane dio kolektivnog stanja nacije. Koja se onda dijeli po kriteriju najnižih strasti-uglavnom ideoloških. Prosječna plaća zaposlenih je 5.810 kuna što za prosječnu obitelj nije ni približno dovoljno za pokriti sve troškove.

'Dajte više počnite govoriti kao ozbiljni političari'

'Ako je njemu potreban taj nekakv obračun uličarski pa i to ćemo napraviti, ali i tu će izgubiti', poručio je Tomislav Karamarko protekli tjedan.

'Pojedinim potezima podsjeća na rimske vladare koji su isključivo zabavljali sami sebe', poručio je Gordan Jandroković.

Ovo su reakcije na Milanovićev poziv Karamarku na sučeljavanje pred izbore. Prije toga su se nadigravali verbalno s nekim pjesmama-tko što sluša, toliko bezveze da nije vrijedno ni spomena. Ono što brine jest spoznaja da naša takozvana politička elita podcjenjuje činjenicu zdravog razuma naroda. Umorni smo već od njihovih doskočica što u Saboru, što u pripetavanjima u maniri najcrnje tranzicije i balkanluka. I populističkog overdoza tipa-ministri putuju po zemlji i susreću se s građanima o našem trošku. Profesor Cipek lijepo kaže:" Ako hoćemo demokraciju ona ponešto i košta." A mi bismo dodali: "Dajte više počnite govoriti kao ozbiljni političari." Premijer ne želi špekulirat s pitanjem svih pitanja koje, barem na pogled, oporbu čini sve nervoznijom, a to je datum izbora. To prepušta ovlastima Pantovčaka.

O kandidaturi Vesne Pusić

'Neću ići protiv nacionalnog kandidata, ali ovo nije dobro i bojim se da će stvoriti razdore u zemlji, to nije način da se radi pred izbore', poručila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

I svi navališe na predsjednicu da nije podržala kandidaturu Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a, što, čuli smo izjavu-nije baš precizna interpretacija. Pusić je podržala vlada, predsjednica smatra da to i jest primaran posao vlade, te je u razgovoru ministrici savjetovala da razgovara i s oporbom kako bi nacionalni koncenzus oko te kandidature bio postignut kao što je bugarska postigla za svoju kandidatkinju trenutno šeficu UNESCO-a. A nije baš da je sve tamošnje političke opcije ludo vole. To što je vrijeme kandidature i vrijeme neposredno pred naše izbore - tu se ne može ništa, rok je rok i imena kandidata u Vijeće sigurnosti moraju stići do početka studenog. Stoga će u nas to učiniti ova vlada, a ne slijedeća. HDZ sudeći po Karamarkovoj izjavi-Pusić neće podržati,očito, ne mareći ni za minimum političke pragme u ovom slučaju- za sliku države na međunarodnom planu. Sama Vesna Pusić je tu prilično realna i ne gradi kule od karata.

O kreditima

Udruga Franak proziva udrugu banaka zbog izjave da bi trošak rješenja za slučaj franak - točnije konverziju kredita u euro mogli platiti porezni obveznici. Smatraju da je riječ o pritisku bankarskog lobija i čini se da nisu daleko od istine. Po stoti put valja naglasiti da u Hrvatskoj trebaju kazneno odgovarati oni koji su za plasman kredita u zapravo nepostojećim 'švicarcima' donijeli prije svega političku, a potom i financijsku odluku. Pritisci su počeli, oglasile su se matične banke iz Italije, Njemačke i Rusije tvrdeći da je potez vlade protuzakonit i da krši europsku praksu. Zanimljivo je kad je lova u pitanju i to još teška muljaža, Rusija i Zapad začas postignu suglasje. Kao što svaki prosječno informiran građanin znade da se u ovom slučaju ne krše europske norme. Sve banke uz to, posluju po zakonima Republike Hrvatske i dužne su ih poštovati.

Europa nema odgovor na krizu

U tjednu koji ja za nama nastavlja se kriza izbjeglih koji su de facto migranti. Izbjeglički status definira se samo u prvoj zemlji u koju su stigli, u ostalima ne. Europa po običaju nema odgovor na ovu krizu,koja je i sigurnosna bez dvojbe. Predsjednik vijeća Tusk je bio u Zagrebu i bacio par floskula o solidarnosti nepoželjnosti ksenofobije i ostalih fobija te u to umiksao i želju za stabilnim Balkanom. Bruxselles nema rješenja za veliku seobu naroda, ali zato ima za kulen. A tko ne bi imao rješenje za ovakvu deliciju. Baranjski kulen je pometen u auli europskog parlamenta. A fino je niz grlo eurozastupnika išla i autohtona baranjaska kapljica. Unijo draga, blago tebi, dok je tebi tvoje Hrvatske u članstvu

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene