U drugi krug predsjedničkih izbora idu Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović, zbog čega su se u fokusu našli birači Miroslava Škore. Osim tih izbora, godinu su obilježile afere i smjene ministara. Na međunarodnoj je sceni godinu obilježio Boris Johnson, britanski premijer i zagovornik Brexita. Kad sve događaje stavimo u omjer, uvijek prevagne dobrota: i ove smo godine organizirali koncert "Želim život" te je cijela Hrvatske sakupila 38 milijuna kuna za Milu Rončević.


U drugi krug predsjedničkih izbora idu Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović, on s 29,55 a ona s 26,65 posto glasova birača. Njega od nje dijeli oko tri posto, a nju od Škore oko dva posto. Sve pršti od analiza i anketa za finale 5. siječnja. Poneke zvuče ozbiljno, a većina ili pristrano ili čak tragikomično. Sa sigurnošću se može predvidjet tek to da će finale bit jako čupavo i ništa ni manje ni više od toga.

Vezani članci Pregled tjedna Ivane Petrović "Često govorimo o erupciji ljubavi, mržnje ili gluposti. Kada se sve to pomiješa, dobije se kampanja za izbore 2020." Pregled tjedna Ivane Petrović "Taj ZDS se više svima popeo na vrh glave. Bilo bi najbolje da ga dečki sami odluče maknuti"

U fokusu cijele te šume analiza sad su birači Miroslava Škore. Kome će dati glas? Hoće li izaći na drugi krug izbora? U prvom nitko nije analizirao strukturu njegovih birača koji nisu samo desni. Jednako tako, izostala je strukturna analiza njegovih poruka – od poziva na povećanje ustavnih ovlasti, rušenja Vlade, obrušavanje na kardinalovu homiliju, što bi svaki katolik prešutio, pa do pomilovanja Merčepa i srpskih osuđenika za ratni zločin.

Milan Bandić prošlog se tjedna okomio na našu novinarku Sanju Višticu. Bilo je toga još tijekom godine, a na samom početku, u siječnju, svoj je klub proširio za još dva takozvana žetončić: Josipom Beljkom i HSS-ovcem Mladenom Mađerom. Krešo Beljak je, sumnjajući na korupciju, Mađerov prijelaz prijavio USKOK-u. Nitko ne zna što je s tim, osim da je USKOK nešto provjeravao.

Godinu su obilježile i afere i smjene ministara 

Nakon što je premijer Andrej Plenković mjesecima branio neobranjivog Lovru Kuščevića, on je sam podnio ostavku. Više nije bilo dana, a da se nije otkrila neka nova prenamjena nekog bračkog pašnjaka u građevinsko zemljište. Kuščević se pozivao na papire Općine Nerežišća, kojima bismo kao trebali vjerovati, pa vezao priču o zemljištu za nepostojeći medicinski centar, pa je svog savjetnika Holika slučajno sreo dok je brao masline i tako…

I njega je istraživao USKOK pa ne znamo što je s tim, kao ni sa slučajem bivšeg ministra državne imovine Gorana Marića, koji je petljao s crkvom. Svi su sve demantirali, a institucije još ništa priopćile. U prošloj godini bilo je i suza. Naime, Gabrijela Žalac je prvo autom naletjela na djevojčicu i to s nevaljanom vozačkom dozvolom pa se još utvrdilo da joj je u dvorištu skupi automobil kojeg nije prijavila.

Kuščevića, Marića, Tolušića, Žalac i Murganić zamijenili su novi ministri. Nada Murganić nije otišla zbog korupcije, auta, zemljišta ili muljavina. U mandatu su joj se dogodile tragedije na koje ona osobno nije mogla utjecati, ali je politička odgovornost njezina. Najprije je otac na Pagu niz balkon bacio svoje četvero male djece, a malo nakon toga u Đakovu je rastrojeni štićenik ubio socijalnu radnicu i teško ranio njezinog kolegu koji je poslije i umro.

Ministar Damir Krstičević na saborskom je aktualcu izgubio živce. Vidović i Maras su s papirnatim avionom i maketom mislili da će ispast fora, kao da im je drago da je strateški važna kupovina borbenih aviona od Izraela propala. Prije raspleta, u kojem je Izrael izražavao duboko žaljenje, neupitni saveznici SAD i Izrael nisu mogli postići suglasje da se Hrvatska izuzme iz američke propisane procedure. Mike Pompeo, američki državni tajnik i bivši šef CIA-e, je kazao da je problem blokiran u dubokoj birokraciji, što god to značilo.

Johnson je dobio željenu većinu, ali pred njim su veliki izazovi

Nakon niza pokušaja da joj parlament prihvati sporazum o Brexitu, britanska premijerka Theresa May je podnijela ostavku. Nasljedio ju je Boris Johnson, kojemu se konzervativci masovno počeli napuštati stranku pa je izgubio većinu i održani su izvanredni izbori. Johnson je premoćno pobijedio zahvaljujući pragmatičnosti Brexitom izmučene britanske javnosti i krajnjoj nesimpatičnosti glavnog mu protukandidata laburista, Jeremyja Corbyna.

Škotska je odlučna provesti novi referendum o izlasku iz Ujedinjenog Kraljevstva i ostanku u Europskoj uniji i to zacijelo neće izvodit sama. U Sjevernoj Irskoj katolički su nacionalisti do nogu potukli probritanske unioniste

Godinu su obilježili i štrajkovi. Štrajk učitelja trajao je 36 dana, a o tom štrajku, kao i onom u brodogradilištu Uljanik, govorili smo nedavno pa nije potrebno puno podsjećati.

Kad sve stavimo u omjer, uvijek prevagne dobrota. I ove smo godine organizirali humanitarni koncert za Zakladu Ana Rukavina, koji je nazvan po poruci pokojne Ane: "Želim život." Zaklada je dosad osigurala uspješno liječenje mnogima oboljelima od leukemije.

Od rijetkog oblika leukemije boluje i mala Mila Rončević. Kampanja "Mila za sve" ujedinila je hrvatsku te je za njezino liječenje u SAD-u prikupljeno više od 38 milijuna kuna. Njezina je obitelj je osnovala zakladu iz koje se počelo financirati liječenje i druge djece.

Proslavili smo Božić, ide Nova godina. Leti vrijeme. Dragi naši, želimo vam zdravu sretnu, ustrajnu i uspravnu Novu godinu kojoj idemo u susret.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr