Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plenarna sjednica Europskog parlamenta

Reakcije na govor o stanju EU-a: "Očekivan i predizborni", "Uz Von der Leyen i Plenkovića žene će konačno moći mirno spavati"

Aktualno Galerija Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu Foto: DNEVNIK.hr Govor o stanju Europske unije Govor o stanju Europske unije Foto: DNEVNIK.hr Željana Zovko, Biljana Borzan i Danijel Vrbota Željana Zovko, Biljana Borzan i Danijel Vrbota Foto: DNEVNIK.hr +0 Danijel Vrbota, novinar Nove TV Galerija 1/4 >>
Proces proširenja Europske unije potrebno je ubrzati, rekla je predsjednica Europska komisija von der Leyen u srijedu u Strasbourgu na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. Događanja prati Danijel Vrbota.

Proces proširenja Europske unije potrebno je ubrzati, rekla je predsjednica Europska komisija von der Leyen u srijedu u Strasbourgu na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

Europa se mora braniti od nepoštenih postupaka, poručila je i najavila istragu protiv kineskih subvencija proizvođačima električnih vozila. Bio je to posljednji govor o stanju unije Von der Leyen u ovom mandatu. U njemu se osvrnula na inflaciju i ekonomske izazove, klimatske promjene, migracije, ali i najavila daljnju potporu Ukrajini te sažela postignuća mandata obilježenog ratom i pandemijom koronavirusa.

Događanja u Strasbourgu prati Danijel Vrbota.

"Govor je trajao nešto više od sat vremena, mnogi su ga ocijenili predizbornim", kazao je Vrbota. 

Željana Zovko iz HDZ-a, grupacije pučana komentirala je govor. 

"Govor je bio izuzetno snažan, vizionarski, čvrst i odlučan, a najznačajnije je to što je rekla da ćemo ubuduće raditi skupa. Proširenje je visoko na listi, na proširenje se mora gledati kao na mir na svojim granicama i da mora imati jedan drugačiji, vizionarski pristup. To je naišlo na negodovanje nekih starih članica. Moraju se naviknuti na činjenicu da bez proširene Europe, bez BiH, Ukrajine, Moldavije ne možemo govoriti o snažnoj, odlučnoj Europi koja štiti i osigurava granice", izjavila je Zovko. 

Europarlamentarka Biljana Borzan kazala je da je govor bio očekivano, predizborni. 

"Bile su snažne poruke zajedništva, no čini mi se da je nedostajalo i da je trebalo više biti naglaska što će EU činiti za borbu građana protiv inflacije. Možda je trebalo više biti naglaska na ono što EU namjerava učiniti kako bi građanima pomogla u borbi s inflacijom, s visokim cijenama...Nije spomenuto, no to je spomenula predsjednica Socijalista i demokrata, a to je odnos prema državama članicama koje ne poštuju ljudska prava, odnosno uvjetovanje Fondova vezano za ljudska prava. Ako ih ne poštuju - nema novca". 

Govor je sadržavao i temu ravnopravnosti spolova. 

"Svakako to što je žena na čelu, je značajna poruka na samom početku mandata, no naša povjerenica je itekako dobro odradila svoj posao vezano za direktive o ravnopravnosti spolova. No i to će biti veliki test, je li Ursula Von der Leyen i ova Komisija zaista posvećena situaciji žena unutar EU-a", napomenula je. 

Pročitajte i ovo Ilustracija SVI ŽELE BITI MRŠAVI Tiranija vitkosti: Lažni lijekovi za mršavljenje preplavili Europu, sadrže šećernu vodu, teške metale, otrov za štakore...

Zovko kaže kako je predsjednica EK visoko na listu stavila borbu za prava žena. 

"I naš premijer je danas najavio čitav paket mjera i da se konačno završi s tim nasiljem i da nasilnici dobiju kaznu, da više ne svjedočimo onome što smo svjedočili. Uz Von der Leyen i Plenkovića žene će konačno moći mirno spavati", kazala je Zovko. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene