Autor pobjedničkog dizajna hrvatske kovanice eura na kojoj je kuna, a koja je izazvala popriličnu pozornost medija i javnosti našao se, čini se, u novom problemu.

Galerija Stjepan Pribičević i guverner Vujčić Euro s dizajnom kune Upit u Facebook grupi +0 Stjepan Pribičević dizajner kovanice s kunom

''Dizajniram neke novčiće'', napisao je autor pobjedničkog dizajna hrvatske kovanice eura na kojoj je kuna Stjepan Pranjković u kolovozu prošle godine u grupi Bring Your Own Laptop Online. Naime, u grupi je zamolio za pomoć pri obradi fotografije u PhotoShopu i Ilustratoru kako bi na nju mogao dodati metalne efekte potrebne za dizajn kovanice.

Stjepan Pribičević dizajner kovanice s kunom Upit u Facebook grupi (Foto: Screenshot)

Ostali članovi grupe pokušali su mu pomoći u komentarima, no od ove nedjelje ispod te objave pojavljuju se i komentari koji prozivaju Pranjkovića za krađu fotografije, a za što je prije par dana prozvan na Twitteru s kojeg se prozivka i kritika prelila i u medije.

Reakcije srpskih medija na hrvatsku kovanicu eura Srpski mediji žestoko o našoj kovanici: "Hrvati su još jednom besramno ukrali Teslu"

Kovanica, motiv glagoljica ANKETA Predstavljene su hrvatske kovanice eura i centa. Kako vam se sviđaju?

Stjepan Pranjković je inače magistar primijenjenih umjetnosti, a za pobjednički dizajn kune na eurokovanici osvojio je 70.000 kuna. Na predstavljanju kovanica u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici nakon sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura Pranjković je govorio o svom procesu rada na dizajnu.

Kazao je kako je napravio nekoliko skica na papiru, potražio materijale i slagao kako će to izgledati.

Na pitanje novinara što ga je privuklo na ovaj natječaj kazao je: "Ponajviše nagrade".

Osim 70.000 kuna za glavni dizajn Pranjković je dobio po 35.000 kuna za dizajne geografske karte RH i glagoljice jer su oni izabrani kao drugi najbolji u tim kategorijama. Ukupno je dobio 140.000 kuna.

DNEVNIK.hr je kontraktirao Pranjkovića, kao i škotskog fotografa Iana Leacha za komentar te ćemo ih objaviti po primitku. Upit smo poslali i Vladi da objasne kako će riješiti ovu situaciju koja već sad baca ljagu na hrvatske kovanice eura kojima bismo trebali početi plaćati iduće godine.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju