Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Misija KFOR

Milanoviću nije neugodno zbog dva ispraćaja hrvatskih vojnika: "Ja imam đon obraz i meni nikada nije neugodno, ali mi je žao"

Aktualno Galerija Zoran Milanović Zoran Milanović Foto: DNEVNIK.hr Zoran Milanović Zoran Milanović Foto: DNEVNIK.hr Zoran Milanović Zoran Milanović Foto: DNEVNIK.hr Zoran Milanović s vojnicima Zoran Milanović s vojnicima Foto: DNEVNIK.hr +0 Zoran Milanović Galerija 1/5 >>
Predsjednik Zoran Milanović u varaždinskoj vojarni ispratio je hrvatske vojnike u NATO-ovu operaciju KFOR, nakon što ih je dva sata ranije ispratio i ministar obrane Mario Banožić.

Samo dva sata nakon što je to učinio ministar obrane Mario Banožić, predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović u Varaždinu je sudjelovao na zasebnom svečanom ispraćaju 38. hrvatskog kontingenta u NATO-ovu operaciju KFOR u Republiku Kosovo.

Svečanost se održava u vojarni "7. gardijske brigade Pume".

"Profesionalci ste i sve znate, nemam vam što reći", rekao je Zoran Milanović vojnicima na odlasku. "Idete tamo predstavljati hrvatsku vojsku u susjedstvu, dati podršku Kosovu kao neovisnoj državi koju mi priznajemo u okviru međunarodne organizacije kojoj i mi pripadamo", rekao je predsjednik u prigodnom obraćanju. 

Hrvatski vojnici u Republici Kosovo boravit će oko šest mjeseci.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna JEDNA VOJSKA, A NAS DVOJE Jedan sprida, drugi sazad: Milanović i Banožić ovoga puta nadmašili sami sebe, pogledajte što su sad smislili

"Imam džon obraz i meni nikada nije neugodno, ali mislim da sam na pravoj strani povijesti", rekao je predsjednik Milanović na novinarsko pitanje o dva ista ispraćaja.

Rekao je i da ministar Banožić ni danas ne bi mogao držati govor. "Banožić nije izbačen iz protokola, ali pošto je on izbacio neke ljude iz službe, vi me pitate je li meni neugodno. Ovo možemo nazvati sramotom. Pa tamo nisu bili ni članovi obitelji", komentirao je predsjednik Milanović ispraćaj kojeg je dva sata ranije organizirao ministar Mario Banožić. "Tako je krao i na testovima, pa je svejedno bio ponavljač", rekao je. 

"Nije mi neugodno, ali mi je žao. Tu su došli članovi obitelji, ali kad si ponavljač, onda je to jadno sve skupa. Vojnici su stajali sat vremena duže bezveze", rekao je Milanović i prepričao kako Banožić ni u Vukovar nije došao u sklopu protokola, ali se ugurao na fotografiranje.   

Milanović je na pitanje o stanju u VSOA-i rekao kako to nitko ne kontrolira nakon smjene ravnatelja Ivice Kindera. "Daj da nađemo zamjenu. Plenković je rekao da on može tamo biti zauvijek. Dok se ne riješi pitanje zlostavljanog brigadira Burčula, neće se ni ovo riješiti i to ponavljam po stoti put". 

"Neće biti ciganije ispod stola nego ćemo riješiti u paketu. Mi nemamo predstavnika u NATO-u. Plenković je donio jednog ponavljača u ministarstvo, tamo je muljao i u to uvlačio službenice, to se zove opstrukcija pravde i pitam DORH 'je l bombardujete il' da krečimo?'", kazao je predsjednik. 

"Ponavljam pitanje državnoj odvjetnici: Što je sa slučajem Banožić?", zapitao se predsjednik i rekao kao je prošlo osam mjeseci od kad ga je Maja Đerek prokazala za nekretnine u Zagrebu za koje nije plaćan najam. "Vjerojatnu mu je neugodno da se priča okolo da je običan lopov. Pa 'ajmo to riješiti. Što radi DORH? Taj je čovjek uhvaćen u prekršaju", naglasio je Milanović.

"Prioritet je utvrditi odgovornost ministra koji je vršio kaznena djela. Osporite me, ali djelujte", kazao je nakon ponovnog pitanja o situaciji u VSOA-i.   

Na pitanje o otvorenoj podršci mađarskog premijera Viktora Orbana Srbiji na Svjetskom prvenstvu, Milanović je rekao da tome ne bi pridavao veliku pozornost. "Od toga kakve susjede imamo, taj je još najbolji".  

Pročitajte i ovo Mario Banožić Milanović dolazi kasnije Banožića pitali je li mu neugodno: "To pitajte Milanovića. Meni je čast što sam došao ispratiti hrvatske vojnike"

Nakon svečanosti predsjednik je uručio obitelji Ivana Sokača posmrtno dodijeljeno odlikovanje Red kneza Domagoja s ogrlicom, za hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu.

''Izjave iz Austrije me zabrinjavaju, u razgovoru s austrijskim kancelarom zagovarat ću ulazak u Schengen''

Komentirajući izjave iz Austrije oko Schengena, Milanović je rekao da ga zabrinjavaju: ''Mislim da je to obračun preko naših leđa među nekim drugim članicama Europske unije (EU). Tu se onda uključila Austrija koja ima unutarnje, vidljive ali meni nejasne, razloge zašto to radi. Sve u svemu, nije dobro. U srijedu dolazi austrijski kancelar u Zagreb, u posjet Plenkoviću koji je rekao da je sve to riješeno, međutim izgleda da nije. Nadam se da će biti riješeno''.

''Kada ću razgovarati s austrijskim kancelarom zagovarat ću ulazak u Schengen“, rekao je Milanović, koji smatra da je Hrvatska bila tehnički spremna za ulazak u Schengen još 2016. godine: ''Od tada, mogli smo već postati članica Schengena. Sve drugo je politika. Naša vlada pokušava, za sada nije uspjela, nadam se da hoće''.

Poručio je i da se takve odluke ''ne rješavaju lobiranjem, kao što to govore predstavnici Vlade'': ''Nema lobiranja kada si država, prije svega je politika, stav i program. Lobiranje je mutna, ali regulirana djelatnost. Hrvatska ne lobirala, Hrvatska zastupa, Hrvatska se bori. Nismo lobistička asocijacija, mi smo Republika Hrvatska, članica smo EU, članica smo NATO-a. Ako nam je nešto važno, onda se kaže – ne može dalje''.

Pročitajte i ovo Granica između Hrvatske i Slovenije (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK NOVE TV ISTRAŽUJE Što se krije iza austrijskog "ne" ulasku Hrvatske u Schengen? "Politička elita im je pod snažnim utjecajem poslovnih krugova"

Dodao je da je BiH najbolji primjer da se lobiranjem ne može postići rezultat: ''Kada čujem da se nešto lobiralo kod Visokog predstavnika, kao Hrvat se osjećam otužno. Nema lobiranja, postoji prijedlog i nakon toga zahtjev''.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene