Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Predsjednik Skupštine Vojvodine poziva na bojkot referenduma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš pozvao je građane Vojvodine da bojkotiraju predstojeći referendum o novom Ustavu Srbije.


Kostreš je poziv obrazložio izostankom javne rasprave o prijedlogu Ustava, nezadovoljavajućim ustavnim položajem Vojvodine i činjenicom da zastupnicima Skupštine Vojvodine nije omogućeno da se izjasne o prijedlogu Ustava, prenijela je agencija Beta.

Pročitajte i ovo Očajni mještani Buzeštine - 4 Poziv Domagoja Mikića Mještani na rubu su očaja. Svi problemi krenuli su s rekonstrukcijom ceste koja spaja istok i zapad Istre: "To je katastrofa, ovo je poraz županije" Ilustracija U Dnevniku Nove TV U Pozivu Domagoja Mikića pogledajte: Kako izgleda vožnja obilaznim pravcem državne ceste DC44 u Istri

Predsjednik pokrajinskog parlamenta rekao je da je takvu odluku donio poslije konzultacija s predstavnicima političkih stranaka, manjinskih nacionalnih savjeta i eminentnim stručnjacima iz područja ustavnog prava. 

Zaključeno je da Vojvodina novim Ustavom nije dobila zakonodavnu, izvršnu i djelomično sudsku vlast, izvorne prihode i imovinu, kao što je tražila.

'Iako sam tražio od premijera Koštunice da se donošenje Ustava odgodi za mjesec dana, da se otvori javna rasprava i da se omogući Skupštini Vojvodine izjašnjavanje o prijedlogu Ustava, to se nije dogodilo. S obzirom na to, imam pravo kao predsjednik Skupštine iznjeti svoj stav', rekao je Kostreš.

Objasnio je kako je takva odluka 'jedini način da se obrane interesi Vojvodine' i najavio aktivno sudjelovanje u antireferendumskoj kampanji.

Kostreš je još rekao kako se poziv na bojkot odnosi i na sve građane Srbije koji se slažu sa njegovim argumentima, 'jer je Vojvodina sastavni dio Srbije'.

Predstavnici hrvatske zajednice u Vojvodini istaknuli su ranije da prijedlog Ustava ima ozbiljne nedostatke, ali da je i to iskorak u odnosu na dosadašnji 'Miloševićev Ustav'.

Konačnu odluku o potpori ili bojkotu referenduma vodstvo Hrvata u Vojvodini donijet će na sjednici krovnog tijela hrvatske manjine ovoga mjeseca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene