Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon susreta s premijerom

Predsjednik IDS-a Miletić o koaliciji: 'Čekamo SDP, želimo znati što ćemo raditi naredne 4 godine'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik IDS-a Boris Miletić u nedjelju je rekao kako njegova stranka od SDP-a još nije zaprimila nikakav službeni zahtjev za razgovorima oko koalicijske suradnje za predstojeće parlamentarne izbore.

U razgovoru s reporterom Dnevnika Nove TV Markom Balenom, otkrio je koje uvjete SDP mora ispuniti da bi koalicija s IDS-om i dalje ostala na snazi.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin i Barbara Štrbac Najavio promjenu Grbin otkrio hoće li poštovati odluku Ustavnog suda i naglasio: "To je životinja stjerana u kut" Ustavni sud odlučio o Zoranu Milanoviću (Na slici Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda) Dva dana nakon izbora Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Hoće li biti riječi o izborima s premijerom Milanovićem?

Nikakav službeni poziv na temu razgovora o parlamentarnim izborima nisam dobio, ali normalno je da smo zajedno i da ćemo razgovarati. Mi smo dio ove Vlade i normalno da razgovaramo.

Kažete sad, odlučit ćemo u rujnu. Pa to je par tjedana. Što će se to promjeniti u par tjedana da odlučite idete li ili ne zajedno?

Prije svega odlučit će stranačka tijela, prije svega naš Savjet stranke, a da bi Savjet mogao donijeti odluku, ključan je programski koncept. IDS je uvijek gradio koalicije na programima i to sa strankama lijevog liberalnog centra. Prema tome, mi čekamo SDP, želimo znati što ćemo raditi naredne četiri godine, koji su to konkretni projekti, konkretni programi, za boljitak života naših građana.

Milanović neće nasiljem rješavati problem imigranata: 'Nisu to vreće kupusa, već očajni ljudi i nećemo ih dočekati pendrecima'

To će presuditi u vašoj odluci?

To je jedini način da se donese odluka. O načinu izlaska na izbore donijet će savjet stranke, a jedini način da se odluči o tome da IDS bude dio koalicije je program i jamstva da će taj program biti realiziran.

Premijer koji javno kaže kako ne treba smanjivati županije i općine vjerujete li da bi dao više novaca lokalnoj samoupravi. Vjerujete li u to?

U ovom mandatu, nažalost, lokalna samouprava i regionalna samouprava ostale su bez značajnog dijela sredstava, gdje su naši građani zbog toga bili zakinuti, zbog određenih programa. Unutar Programa 21 decentralizacija se nije dogodila. Prema tome, nama kao regionalnoj stranci je program decentralizacije ključan, ali želimo i vrlo čvrsta jamstva da će se on i ostvariti.

Je li to i uvjet koalicije? Više novca?

Ne, mislim da se radi prije svega o odgovornosti, ali i alatima i ovlastima kojima bismo mogli na lokalnoj i regionalnoj razini više toga učiniti. Mislim da se Istra pokazala i dokazala da zna i može, međutim Hrvatska je precentralizirana zemlja. Ugledajmo se na razvijene zemlje Europe, Njemačku, Dansku, Švicarsku i bit će nam svima jasno. Ne treba otkrivati toplu vodu, već postoje rješenja.

Postoji li opcija da IDS ide s savezom Josipović-Čačić?

Kako će IDS izaći na izbore, rekao sam, donijet će tijela stranke, s gospodinom Josipovićem smo dobro surađivali dok je bio Predsjednik države, vidimo da podržava program decentralizacije, međutim ostavimo stranačkim tijelima da donesu odluku.

Znači SDP može doći i vama?

Ma ne, nećemo tako govoriti. Mislim da se trebamo usuglasiti oko programa. Za IDS je ključna decentralizacija. Želimo da na lokalnoj razini, evo ovdje smo u Barbanu i ja sam siguran da načelnik općine Barban puno više zna potrebe građana barbanšine, nego što to zna činovnik negdje u Zagrebu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene