Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preselila Ured

Predsjednica u Puli: Nisu se uvijek dovoljno prepoznavale i uvažavale posebnosti Istre

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sljedeća četiri dana imat će ured u pulskom Domu hrvatskih branitelja, a nakon podizanja zastave u ponedjeljak ujutro u govoru okupljenima rekla je da će, slikovito rečeno, Pula sljedećih dana biti glavni grad Hrvatske te ocijenila kako glavne smjernice hrvatske politike nisu uvijek dovoljno prepoznavale i uvažavale posebnosti Istre, no da ja "Istra je preboljela ta nerazumijevanja i svladala antagonizme onih koji su joj nijekali hrvatski karakter.

Pripadnici Počasno-zaštitne bojne podigli su ispred Doma hrvatskih branitelja zastavu Predsjednice Republike, a ona je rekla da su je iskustva iz Splita, s građanima i gospodarstvenicima Splitsko- dalmatinske županije još više učvrstila u namjeri da ured predsjednice povremeno seli u razna područja RH.

Pročitajte i ovo Kolinda na skupu podrške - 3 subota u zagrebu Grabar Kitarović otkrila vraća li se u hrvatsku politiku: "Ne želim da ispadne da sam lagala" Predsjednica Republike položila je cvijeće na spomenik žrtvama nacističkog pokolja u Maloj Gajani pokraj Vodnjana (Foto: Ured Predsjednice) Dan antifašističke borbe Grabar-Kitarović: "Velik dio hrvatskoga naroda i građana drugih nacionalnosti opredijelio se tijekom Drugoga svjetskoga rata za antifašistički otpor"

Kako je rekla s vremena na vrijeme, selit će u razna područja Hrvatske pa će tako, kako je rekla "nakon Dalmacije i Istre otići u Slavoniju, Gorski kotar i Zagorje".

Okosnica mandata - život građana

"To će biti praksa tijekom cijeloga mandata. Obećala sam u predizbornoj kampanji i ostajem pri tome da ću biti vaš glas, vaša predsjednica" - poručila je predsjednica Grabar Kitarović građanima Pule. Kako je dodala, "život građana je ono što što će biti u temelju i okosnica njezinog mandata".

Grabar-Kitarović: Žalimo zbog svih žrtava no za rat je kriva Miloševićeva politika

"Brojnost poziva građana za susrete i razgovore pokazuje opravdanost odluke da, slikovito rečeno, glavni grad Hrvatske u sljedećih nekoliko dana bude Pula", istaknula je predsjednica Grabar Kitarović.

Podsjetila je da njezin prvi potez nakon imenovanja predsjednicom bilo slanje ovršnog zakona na ocjenu ustavnosti te kako još uvijek nije dobila odgovor, ali u tome ne posustaje. Istaknula je kako hrvatski građani to zaslužuju i mogu bolje.

"Iako Istra nije bila izravno ugrožena ratnim razaranjima ona je među prvima stala u obranu domovine i zato treba to cijeniti, treba to priznati i ukazati na to. Domoljublje u Istri nikada nije bilo upitno" rekla je predsjednica. Kako je istaknula, iako je Istra velikom dijelom svoje povijesti bila pod stranom vlašću i izvan hrvatskih državnih granica, hrvatstvo je opstalo u Istri zahvaljujući nepokolebljivom rodoljublju istarskog čovjeka koji je čuvao hrvatski jezik i običaje pod krovovima "istarskih hiža i kažuna".

O antifašizmu i hrvatstvu Istre

Naglasivši kako je autentični istarski antifašizam bio uvijek u punom suglasju s nacionalnim interesima hrvatskog naroda predsjednica je naglasila kako glavne smjernice hrvatske politike nisu uvijek dovoljno prepoznavale i uvažavale posebnosti Istre i istarskog hrvatstva.

"Istra je preboljela ta nerazumjevanja i svladala antagonizme onih koji su joj nijekali hrvatski karakter. Istarski Hrvati čvrsta su brana hrvatskog narodnog stabla na koje se i danas jednako kao i u prošlosti možemo osloniti kada su u pitanju hrvatski državni i nacionalni interesi" - istaknula je hrvatska predsjednica dodavši kako je Istarska županija među prvima dobila mogućnost da svoje posebnosti iskoristi suradnju s bliskim regijama u drugim državama.

Naime, smatra ona, demokratska utakmica ima smisla samo ako otvara obzorja zajedništva i omogućuje složnu posvećenost općemu dobru.

Predsjednicu su danas među ostalim ispred Doma branitelja u Puli dočekali i pripadnici "Živog zida" s istaknutim natpisima i trasnparentima "Zaustavite deložacije, to je vaš posao", "Posjetite svoje građane pred kontejnerima", "Gdje su nestala predizborna obećanja" i druge.

Hrvatska predsjednica će tijekom boravka u Puli biti smještena u vojnom objektu Peneda na Brijunima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene