Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proljetni međunarodni sajam

Predsjednica u Gudovcu pozvala na sveobuhvatnu agrarnu reformu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u petak je u Gudovcu otvorila trodnevni 21. Proljetni međunarodni sajam s 500 izlagača iz Hrvatske i 10 iz stranih zemalja, s kojega je pozvala na sveobuhvatnu agrarnu reformu jer je od osamostaljenja Hrvatske do danas, upozorila je, poljoprivredna proizvodnja prepolovljena iako je u nju uloženo 40 milijardi kuna.

Rezultat je to, istaknula je predsjednica, višegodišnje loše agrarne politike u kojoj se nije znalo što se želi proizvoditi i za koga se želi proizvoditi.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović TKO JE SABOTIRA I PROTIV NJE LOBIRA... Milanović o eksplozivnim optužbama Grabar-Kitarović: "Dajte im dovoljan štrik, pa će se već sami objesiti" Kolinda Grabar-Kitarović - 1 Tko je sabotira i protiv nje lobira... Što je presudilo da Grabar-Kitarović izgubi izbore? Eksplozivne optužbe o Rusima nije pojasnila, a Dnevnik Nove TV pitao je SOA-u što zna o tome

Ipak, pohvalila je poticajne mjere i zakonske izmjene Ministarstva poljoprivrede, kao i veću dostupnost EU fondova te brži protok novca iz tih fondova.

Tolušić: Od svibnja za poljoprivrednike krediti s kamatom od 0,5 do 1,5 posto

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić najavio je kako će od svibnja poljoprivrednicima biti dostupni krediti s mnogo povoljnijom kamatom koja će se kretati od 0,5 do 1,5 posto, dok će za mljekare biti čak i niža te iznositi tek 0,1 posto, i to zahvaljujući EU fondovima.

Kazao je kako je lani u poljoprivredu uloženo 500 milijuna eura iz EU fondova, a da će jednako toliko biti uloženo ove i iduće godine te da se rezultati moraju vidjeti.

Direktor Bjelovarskog sajma Davorin Posavac kazao je kako je ovogodišnji sajam povećan za 1200 četvornih metara izložbene površine, na kojoj će biti predstavljena najnovija dostignuća u poljoprivrednoj mehanizaciji. Ukupna izložbena površina tako se povećala na 166 tisuća četvornih metara.

U sklopu sajma treću godinu zaredom održava se "Drvni svijet", sajam opreme i strojeva za šumarstvo i obradu drveta. Kao i svake godine, organizirana su i brojna specijalizirana predavanja s aktualnim temama i stručnim predavačima. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene