U nazočnosti predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Andreja Plenkovića u Karlovcu je u petak proslavljen Dan županije, a predsjednica je sa svečane sjednice Županijske skupštine poručila kako najznačajnija mjera u ovom trenutku treba biti "reforma našeg mentaliteta", kako bi se mislilo i radilo brže, odlučnije i organiziranije.

Galerija +0 Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)

Predsjednica se u svom govoru zauzela da svaka mjera porezne, monetarne i bilo koje druge politike te svaka investicija bude demografski mjerljiva, a posebno u ovoj županiji jer je "vrijeme sada naš najveći protivnik".

Vezani članci Ministri s optužnicom Brojne afere: Zamijenjena ili smijenjena čak 22 ministra u dva mandata Andreja Plenkovića Premijer Andrej Plenković VIDEO Plenković objavio novogodišnju čestitku: Govorio o ratu, pandemiji, potresu i uspjesima Vlade

Pohvalila je Vladu zbog smanjenja poreza i administrativnih mjera, ali i ustvrdila kako je najznačajnija reforma koju trebamo provesti reforma našeg mentaliteta, kako bi se na svim razinama mislilo i radilo odlučnije, brže i organiziranije, skratile se procedure i time ubrzale investicije, a što bi sve rezultiralo učinkovitim demografskim mjerama.

"U ovoj je županiji to posebice važno i sa sigurnosnog aspekta u kontekstu problema migracija jer granicu najbolje čuvaju ljudi koji uz nju žive te je zadržavanje stanovništva u pograničnim područjima od najveće državne važnosti", poručila je.

Premijer iznio popis razvojnih projekata

Grabar-Kitarović ustvrdila je kako općine, gradovi i županije najbolje mogu odrediti svoje razvojne prioritete, uvijek u duhu zajedništva, rukovodeći se ciljevima državnih i nacionalnih interesa. "Držim da županije odlično obavljaju taj posao i dajem punu potporu županijskom modelu regionalnog ustroja države", rekla je.

Najavila je formiranje radne skupine za izradu smjernica za daljnju fiskalnu decentralizaciju i regionalni razvoj Hrvatske, koje će u rujnu dostaviti institucijama kao alat za kreiranje daljnjeg regionalnog i državnog razvoja.

Premijer Plenković iznio je popis razvojnih projekata za Karlovačku županiju vrijednih 5,5 milijardi kuna, izvijestivši da su ovoj županiji darovane nekretnine u vrijednosti od oko 64 milijuna kuna.

Pobrojio je, kako je kazao, već vidljive učinke reformi, među kojima je izdvojio funkcionalne decentralizacije po kojoj Karlovačkoj županiji ostaje 56 milijuna kuna više novca. Posebno je istaknuo da se prišlo novom indeksu razvijenosti i formiranju novih statističkih regija, kako bi se ispravile nepravde i nelogičnosti ranijeg sustava upravo prema područjima poput onih uz grad Slunj.

"Mislim da će se time ispraviti nepravde i da će to biti puno bolja potpora gospodarstvu i onim dijelovima Hrvatske u koje želimo privući investicije, što treba biti veliki iskorak. Zato mi je drago da Karlovačka županija ima brze procedure za investitore", istaknuo je premijer.

Dodijeljena županijska javna priznanja

Napomenuo je da se za prošlu, pretprošlu i ovu godinu iz državnog proračuna osiguralo 1,3 milijardi kuna upravo za politiku ravnomjernog regionalnog razvoja i smanjivanje nejednakosti u Hrvatskoj, a Karlovačku županiju označio je kao jednu od najljepših u Hrvatskoj te obećao da će ju njegova vlada nastaviti intenzivno i iskreno podupirati.

Na svečanoj sjednici Županijske skupštine dodijeljena su županijska javna priznanja zaslužnima.

Predsjednik Skupštine Ivan Vučić i župan Damir Jelić uručili su Mirku Brozoviću iz Ogulina nagradu za životno djelo, godišnja javna priznanja dodijeljena su Stjepanu Bezjaku iz Ozlja, Branku Obradoviću i Perici Vuceliću iz Karlovca, Klubu podvodnih aktivnosti Vodomar iz Duge Rese i pjevačkom zboru Agape iz Karlovca.

Sve je laureate župan Jelić nazvao "svjetionicima Karlovačke županije", a predsjednica Grabar-Kitarović dobitnicima je srdačno čestitala te im poželjela da budu primjer svima, posebno mladima za nove projekte i poduhvate. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju