Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plenkovićevi izazovi

Nova Vlada, stari problemi: Lijekovi se ne plaćanju, liste čekanja sve dulje, a poteškoće ne zaobilaze ni obrazovni sustav

Premijer Andrej Plenković ima većinu, Vladu, ali i probleme koji će tek sada izbiti u prvi plan. Da kojim slučajem nema korona krize, Vili Beroš bio bi daleko od uspješnog ministra. Lijekovi se ne plaćaju, liste čekanja sve duže. A svake godine, točnije svake dvije, država sanira zdravstvo. Velik izazov pred Vladom je i kako očuvati radna mjesta, ali i osigurati koliko-toliko normalan početak školske godine.

Procvat zdravstva je kao nedosanjani san, a velika očekivanja su pred ministrom zdravstva Vilijem Berošem. Ako se pita Udrugu pacijenata, problemi su veći nego ikad prije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Skandal u susjedstvu Kupili lijes, isprintali osmrtnice: Obitelj došla po bakino tijelo u bolnicu pa doživjela potpuni šok Učenici u razredu Pripreme za jesen Vlada donijela nekoliko odluka koje će razveseliti roditelje školaraca: "Zasad sve teče prema planu"

"Broj žalbi od veljače ove godine je povećan 30 posto i to sve na temelju nedostupnosti zdravstvene zaštite. Što se tiče liste čekanja, one su kritične i postaju sve dulje i pacijenti riskiraju svoju zdravstvenu zaštitu radi toga, a na samom smo začelju Europske unije'', ističe Josip Perić iz Udruge.

Obećano modernije zdravstvo i ulaganja

U izbornom programu HDZ je obećao modernije zdravstvo i ulaganje 3 milijarde kuna u sustav. "Naši pacijenti žive u strahu od nedostatka lijekova i moraju nositi sa sobom u bolnice jer veledrogerije konstantno prijete obustavom lijekova'', kaže Perić.

Veledrogerijama je država platila 500 milijuna kuna zbog dugovanja za lijekove, no to je tek vrh ledene sante i loša poruka za poslodavce koji očekuju brze mjere za spas u sektorima turizma i ugostiteljstva, ali i ulaganje novca iz EU fondova.

"Želimo da što veći iznos od tih fondova ide privatnom sektoru jer se od privatnog sektora treba u budućnosti očekivati da otvara nova radna mjesta. Mislim da tih 100 tisuća spomenutih novih radnih mjesta, koje Vlada obećava otvoriti u idućem mandatu, trebaju biti otvoreni u gospodarstvu, a ne u javnom sektoru'', poručuje Petar Šimić iz izvršnog odbora Hrvatske udruge poslodavaca.

Pregovori o Zakonu o radu

Trgovce čeka i strogo ograničenje rada nedjeljom, no stav nisu usuglasili. "Ono što mogu reći osobno, a mislim da to mišljenje sa mnom dijeli većina članova HUP-a, jest da se nedjelja mora značajno više platiti nego drugi dani i smatram da treba postojati mogućnost da poslodavci rade nedjeljom jer nekima je to jako važno'', kaže Šimić.

Poslodavce čekaju i pregovori oko Zakona o radu. Premijer je u Dnevniku Nove TV poručio: "Što se tiče rada od doma to je sto posto put ukoliko ne dođe do toga ili nađemo lijek. Zakon o radu je jedan od najosjetljivijih zakona, mi ćemo tu voditi dijalog sa socijalnim partnerima, ići ćemo u smjeru koji će prije svega zaštititi radnika''.

Sindikati su nepovjerljivi. "Kad je riječ o radu od kuće, zbog toga uopće ne treba mijenjati Zakon o radu jer je Zakon predvidio različite mogućnosti rada na izdvojenom mjestu rada, pa je to sigurno i rad od kuće'', ističe Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Regulacija rada o kuće

Sever predlaže nacionalni kolektivni ugovor za pitanja reguliranja rada od doma. A ako ne bude razumijevanja za radnike, vladajućima poručuje: "U tom slučaju nama će opet preostati kombinacija prosvjeda, štrajkova i prikupljanja potpisa za referendum''.

Težak posao je i pred novim ministrom obrazovanja Radovanom Fuchsom. Sindikati brinu, ako se učenici vraćaju u klupe na jesen, ima li za sve i prostora u epidemiološkim uvjetima.

"Kad se to pitanje riješi morat ćemo raditi na više fronti, a to su zdravstveni i sanitarni uvjeti u školama, nedostatak pomoćnog osoblja, sva pitanja koja će se trebati paralelno rješavati'', poručuje Ana Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Ima i neodgovorenih pitanja od prošle godine. "To su pitanja rada s učenicima s teškoćama, pomoćnika u nastavi, produženog boravka, umjetničkih škola, posebnih ustanova, podsjeća Tuškan. Za reformu školstva, kaže, nema vremena kretati ispočetka, nego nedostatke u hodu ispravljati.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene