Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog masovnih poskupljenja prehrane i komunalija Savez samostalnih sindikata Hrvatske poziva građane na veliki prosvjed koji će se održati u ožujku.


Točan datum prosvjeda  znat će se tek nakon sjednice zakazane za 15. siječnja.

Vezani članci Hrana na ljetovanju (Foto: thechive.com) - 6 Htjeli su samo pojesti nešto domaće na ljetovanju, a poslužene su im čudnovate kreacije Veće cijene poljoprivrednih proizvoda (Foto: Dnevnik.hr) Ima li tomu kraja? Sve je već skupo, a sada stižu najave da će hrana biti - još skuplja

Sindikat je najavio upućivanje zahtjeva Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja kako bi se pokrenuo postupak preispitivanja poskupljenja prehrambenih proizvoda, koji su poskupjeli znatno više nego u susjednim zemljama.

Prosječna plaća u Hrvatskoj iznosi 4.579 kuna, a 60 posto zaposlenih prima plaću nižu od prosjeka. S prosječnom plaćom može se pokriti tek 76 posto sindikalne košarice minimalnih životnih troškova. 

Da je donesen Zakon o minimalnoj plaći, kao što je SSSH predlagao, sad bi se korekcijom te plaće za iznos poraslih cijena zaštitio standard velikog dijela stanovništva, ustvrdila je predsjednica SSSH Ana Knežević

Na zagrebačku gradsku vlast i novu koalicijsku vladu apeliraju da se poskupljenja odgode, a postupno povećanje cijena planira u trogodišnjem razdoblju. 

Upozoravaju kako cijene usluga i naknada u Zagrebu nisu porasle za pedeset kuna, kako kaže gradonačlenik Bandić, već za gotovo 150 kuna. 

Poskupjelo je sve, od osnovnih živežnih namirnica kao što su mlijeko, jaja, ulje i meso, do goriva i gradskog prijevoza.

Sindikalci su ponovno zatražili izmjenu Zakona o javnom okupljanju kojim bi se dozvolilo prosvjedovanje na Markovu trgu, iako on neće biti dovoljno velik za sve nezadovoljne hrvatske građane.