Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Poziv' Domagoja Mikića

"Kad nema brodova - idila. Kad dođu, ne može se živjeti": Doznajte što je pokazala uznemirujuća analiza dna i površine mora Bakarskog zaljeva

Aktualno Galerija Zagađenje u Bakarskom zaljevu Zagađenje u Bakarskom zaljevu Foto: DNEVNIK.hr Zagađenje u Bakarskom zaljevu - 4 Zagađenje u Bakarskom zaljevu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Zagađenje u Bakarskom zaljevu - 3 Zagađenje u Bakarskom zaljevu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Zagađenje u Bakarskom zaljevu - 2 Zagađenje u Bakarskom zaljevu - 2 Foto: DNEVNIK.hr +3 Zagađenje u Bakarskom zaljevu - 1 Galerija 1/8 >>
Njihov zaljev u širokom luku zaobilaze kruzeri s turistima. Ulazak teretnih brodova za mještane Bakra znači samo jedno - zatvaranje prozora i suživot s oblacima, najčešće ugljene prašine.

"Ovo je naš prekrasni Bakarski zaljev, kad nema brodova prava idila,
a ovako vam to izgleda kada stignu brodovi s rudačom. Prilikom pretovara ovdje se ne može živjeti od prašine koja lebdi zrakom.
Kada brodovi odu, ovako izgleda naše bakarsko more - naslage mazuta plivaju zaljevom. Obraćali smo se svima za pomoć, ali se svi s nama loptaju. Ako možete, pomozite! Lijep pozdrav iz Bakra", stoji u videopozivu građanina Bakra.

Reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Golja je zaronila na dno najvećeg kvarnerskog zaljeva - Bakarskog zaljeva. Razgovarala je s mještanima, ali i u pomoć pozvala stručnjake iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Ronioci su snimili onečišćenje i zagrabili talog s dna mora. "Vide da snimamo i ugasili su postrojenja", rekao je jedan od ronioca. Kaže da na tom dijelu mora - nema života.

Jedan muškarac je podnio i kaznenu prijavu zbog nečistoće u Bakru.

Jedna gospođa u Bakru nosi masku jer strahuje od malignih bolesti zbog onečišćenja. Prljavština nekima ulazi čak i u stan. Za onečišćenje zraka, Državni inspektorat je već kažnjavao Luku Rijeka, no iz Luke se hvale da ih je Visoki prekšrajni sud - oslobodio optužbe za onečišćenje mora, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Golja.

Dnevnik Nove TV je poslao uzorak dna na analizu u laboratorij.

Površinu je pak ispitao Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije. "Od oka je vidljivo onečišćenje. To upućuje na ugljikovodike", potvrdili su u Dnevniku Nove TV iz NZJZ Istarske županije.

Ne preporuča se kupanje

Stručnjaci iz NZJZ Istarske županije na tom dijelu ne preporučuju ljudima kupanje. Lučki kapetan kaže da nije brod zagadio more, već prašina pa prljavo more nije problem kapetanije.

Na upit reporterke Golje što ako brod ispusti prašinu, iz Lučke kapetanije ističu da je to u nadležnosti Državnog inspektorata.

No, nadležnost bi Državni inspektorat pak ustupio Lučkoj kapetaniji. "Inspekcija zaštite okoliša Državnog inspektorata je po zaprimanju prijava za onečišćenje mora obavijestila Lučku kapetaniju", ističu.

Gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić ističe da bi Lučka kapetanija trebala bi nadzirati što se radi.

U vrhu nadležnosti je Ministarstvo mora. "Iz nadležnosti Lučke kapetanije Rijeka izdano je Rješenje 27. rujna 2022. kojim je zabranjeno korištenje navedenog dijela luke, odnosno lučkog područja za skladištenje opasnih tvari, a koje je još uvijek na snazi", odgovor je Ministarstva.

Varljen: "Monitoring je pojačan"

"Tko napravi smeće - on mora počistiti. Mi ako napravimo smeće, mi ćemo ga uvijek počistiti", Domagoju Mikiću u studiju Dnevnika Nove TV rekao je Zvonko Varljen iz Luke Rijeka u čijem sastavu je i Luka za pretovar Bakar. Kaže da su sa situacijom u Bakru upoznati dugi niz godina. "Terminal je napravljen na mjestu koje ne odgovara ni nama, ni mještanima Bakra", smatra Varljen.

Što se terminala Bakra tiče, Varljen kaže da je monitoring pojačan kad je Bakar donio akcijski plan kontrole kakvoće zraka. "Tim planom je uvjetovano da se stavi mjerna postaja koja mjeri 0-24 kakvoću zraka", pojasnio je i istaknuo da inspekcija izlazi čim se prijeđe granica koja bi utjecala na grad.

Pročitajte i ovo Anja Perković Ne terenu inspekcija i policija FOTO Užasan prizor uznemirio stanovnike zagrebačkog Gornjeg Vrapča: "Boli me srce. Ovo je strašno"

Minimalna prekoračenja po zakonu mogu biti 35 puta tijekom godine dana, pojašnjava Varljen. "Zadnje dvije godine smo imali po tri prekoračenja. Bile su lokalne prašine, nije utjecalo na grad Bakar. NZJZ upravlja mjernim postajama i daje svake godine izvješće. Prema njima je Bakar iste kvalitete kao u županiji", kazao je Varljen.

Varljen je u Dnevniku Nove TV rekao da ne zna kakve rezultate uzorka vode treba očekivati. Kaže da tog dijela nema u akcijskom programu.

Analiza potvrdila: Pronađene su bakterije

Vesna Kauzlarić iz Nastavnog zavoda Istarske županije je istaknula da kvaliteta mora nije zadovoljavajuća i da more nije za kupanje. "Pronašli smo bakterije koje prema Uredbi prelaze propisane granice. Pretežito su to bakterije koje pokazuju na zagađenje mora", upozorila je Kauzlarić.

"Uzorak ste mogli uzeti pod brodom", brani se Varljen. Na upit Mikića što zapravo čine da prašina ne zagađuje i ne pada na more, Varljen je rekao da mogu špricati postupak i da to rade.

"Sam iskrcaj broda je vezan za grabilicu i prašenje koje bi trebalo biti lokalno. Ako ima zagađenja onda je to praktički na lokalnoj razini - između broda i obale. Napravilo se što se moglo - stavljene su plutajuće barijere da prašina ne ide na zaljev", pojašnjava Varljen.

Napravljena je još jedna analiza. Privatni laboratorij je za Dnevnik Nove TV analizirao sediment s dna Bakarskog zaljeva.

Pročitajte i ovo Onečišćenje iz Sjeverne luke Split Problemi u Splitu, oglasili se i iz luke VIDEO Crne čestice zagorčavaju im život: "Ne otvaramo prozore, ne sušimo robu vani i ne puštamo djecu"

"Pronađeni su kadmij, krom u većoj količini, bakar, živa - u malim količinama, olovo, cink, arsen u malim količinama, mangan u velikim, a željezo je u enormno velikim količinama", istaknuo je Domagoj Mikić.

"Pitanje je od kada su ovi uzorci...", izbjegava Varljen odgovornost. Mikić odgovara da je uzorak od ovog tjedna.

"Tek sada imamo ispostavljen sustav... Prašina završi na dnu, na samoj obali. Pitanje je ovo što je izronjeno. U dva navrata je bilo čišćenje podmorja", rekao je Varljen i kazao da nije opcija da se luka u Bakru zatvori jer je bitno zbog "strateškog interesa države".

Na pitanje bi li on živio u Bakru, Varljen je nakon pauze kroz smijeh rekao da bi. "Ružno je za vidjeti, prvi susjedi su u goroj poziciji. Ali eto, analiza pokazuje da je kakvoća zraka u redu. Prašina koja se tamo stvorila se ne širi i ne dolazi do centra grada", zaključio je Varljen. 

 

Cijelu priču o Bakarskom zaljevu pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 


 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene