Nešto poslije 14 sati na području oko Brodosplita onečišćeno je more teškim gorivom, a kako se doznaje od lučkog kapetana Željka Kuštere, onečišćenje je stiglo s kopna.


Zbog onečišćenja mora, odmah je dignuta cijela ekipa, rekao je za Hinu lučki kapetan Željko Kuštera, dodajući da se odmah aktiviralo uže zapovjedništvo Županijskog operativnog centra, da je počelo čišćenje i postavljanje fizičkih barijera, točnije brana kako štetne tvari ne bi istekle izvan tog područja.

Vezani članci Ilustracija Dio Splita i šire okolice bili bez struje, nije radila ni javna rasvjeta te semafori Onečišćenje kod Splita Je li onečišćenje mora kraj Splita stiglo iz Lore? O svemu se oglasio MORH

"Trenutno su na terenu sve službe među kojima su predstavnici specijaliziranih tvrtki koje se bave saniranjem onečišćenja i predstavnici više tijela državne uprave koji provode istražne radnje. Mi ne ulazimo u detalje koliko je toga isteklo u more i odakle je to stiglo, već imamo zadatak spriječiti daljnje onečišćenje te proširenje masne mrlje. Uz to nam je zadatak sanirati ono što je onečistilo more. Za sada je situacija pod nadzorom", rekao je Kuštera za Hinu.

Vlade Milanović je oko 14 sati išao brodom i osjetio snažan vonj. Prijavio je sve nadležnima koji su u roku pola sata izašli na teren. "Ima sigurno dvije, tri tisuće kvadrata", rekao je Milanović u razgovoru s reporterom Dnevnika Nove TV Mariom Juričem.

Na cijeli sustav je ljuta Željana Grgić. "Trebalo je nekakvo upozorenje, ovo traje pet - šest sati. Možda nitko i do sada ne bi došao da nije Vlade", razočarana je Grgić. Smatra da treba zaposliti nekoga "sposobnog".

"Nisam doktor, ali ovo nije zdravo", zaključila je Grgić u Dnevniku Nove TV.

Ilustracija Bakterija Escherichia coli na plaži na Korčuli: Kupači oprez, izbjegavajte ovo mjesto zbog fekalija

Kako je ranije kazao Kuštera, u moru kod Brodosplita trenutačno su dva prstena. U jednom je postavljena brana i taj dio luke je fizički zatvoren te nema isticanja izvan tog područja, a drugi je prsten unutar područja gdje se teško gorivo izvlači iz mora cisternama te prevozi na odgovarajuće mjesto gdje se može isprazniti. S obzirom na to da je more onečišćeno s kopna, moguće je da je teško gorivo u more stiglo kroz cijevi oborinskih voda.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju