Situaciju na poluotoku Pelješcu na kojem je u ponedjeljak navečer izbio požar u kojem je izgorjelo oko 400 hektara površine za Dnevnik Nove komentirao je zapovjednik JVP Dubrovačko primorje TV Ivo Franušić.


Vinariju obitelji Grgić vatra je doslovno progutala. Uspješno je spašen samo stan na katu objekta, a bespovratno je uništeno 3 do 4 godine berbe. Samo desetak metara dalje vatra je progutala i cijelu farmu sa gotovo svim životinjama. Iza stanovnika požarom pogiđenog područja je besana noć. Pokupili su ono najnužnije što su mogli i napustili su svoje kuće. Kako kažu, plamen je stigao nevjerojatno brzo i uz pravu huku.

'LJUDI GASE ALI NE MOGU DRŽATI POŽAR' Vatra se proširila posvuda, premijer Milanović obišao opožarena područja na Pelješcu

Vezani članci U požaru na OPG-u Marinković izgorjela stoka - 1 VIDEO Uznemirujući prizori nakon požara OPG-a pored Čazme: Izgorjela stoka, strojevi, bale sijena... Gori trava / Ilustracija Palio pokošenu travu pa pao i poginuo: Već treći slučaj ove godine, vatrogasci poslali upozorenje

Kuće su uspješno obranjene, a požar se proširio gotovo cijelim poluotokom. Vatrogasci jedva da su stizali hvatati plamen koji se pojavio na poluotoku Pelješcu.

Izgorjela su i takozvana 'pluća Pelješca', naljepši i najzeleniji dio poluotoka.

'Požar oko naseljenih objekata je pod kontrolom dok krakove koji su pošli u brdo još uvijek nemamo nadzor. Čeka nas jedna duga i radna noć. Bit će to još jedna neprespavana noć. Požar je visoko u brdima, polako ga stižemo. S obzirom da nam se bliži noć, bit će nam lakše jer nam ova visoka dnevna temperatura otežava. Jako teško po tim vrućinama vučemo cijevi uzbrdo stoga ćemo ovu noć svakako iskoristiti', rekao je zapovjednik JVP Dubrovačko primorje, Ivo Franušić koji se nakon tri dana s Korčule vratio na Pelješac.

Na Korčuli, kako doznajemo od zapovjednika vatrogasaca dubrovačko-neretvanske županije, Stjepana Simovića, požar i dalje prijeti uvali Brna.

'Na Korčuli je za sada sizuacija pod nadzorom. Zavalatica i Brna su naselja koja su obranjena, no požar još uvijek nije pod nadzorom. Još uvijek ima dijelova i krakova požara koji nisu pod nadzorom', dodao je Franušić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook