Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vatrogasci čuvaju požarište

Požar kod Kistanja pod kontrolom, vatra se u jednom trenu približila Roškom slapu u NP Krka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veliki šumski požar kod Kistanja je pod kontrolom, a trenutno se radi na sanaciji požarišta, izvijestio je u četvrtak zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije Darko Dukić.

„Najgora je situacija u Mjerkačima i Zelićima, a požar se približio Roškom slapu u Nacionalnom parku Krka. Prema zadnjim informacijama, na terenu je 136 vatrogasaca sa 38 vozila te 50 pripadnika Hrvatske vojske. Trenutna opožarena površina je 1198 hektara. Dva kanadera poslana su jutros u 6.45 sati“, izvijestili su iz Centra 112.

Pročitajte i ovo Požar u Kopenhagenu Vatrogasci na terenu VIDEO Požar zahvatio simbol Kopenhagena: "Ovo je katastrofa, izgorio je naš Notre-Dame" Požar u Osijeku Tijekom noći VIDEO Veliki požar u Osijeku: Vatra progutala napuštenu halu HŽ-a

Na području Kistanja nema otvorenog plamena, ali vatrogasci čuvaju požarište. Na teren su stigle i snage iz unutrašnjosti, a angažirana je i vojska.

Darko Dukić, zapovjednik šibensko-kninske vatrogasne postrojbe ističe da je zadovoljan trenutnim stanjem.

"Vatra se više ne šiiri", poručio je da se vatra više ne širi.

Zemaljske vatrogasne snage nadziru rubne dijelove, a preventivno djeluju i dva air traktora.

Požarište je u srijedu popodne obišao i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, u a Kistanjama je održana sjednica Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije. Uz župana Gorana Pauka, članove stožera, ravnatelja JU NP Krka Krešimira Šakića sjednici su nazočili i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i ministar obrane Damir Krstičević.

Nema žrtava

Županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić objasnio je situaciju na terenu te je informirao članove Stožera da nijedan objekt nije izgorio i, što je najvažnije, da nema ozlijeđenih i ljudskih žrtava.

U kasnim popodnevnim satima zbog požara preventivno je evakuirano 16 osoba iz naselje Verovići te tri osobe iz naselja Krnete. Evakuirano stanovništvo sinoć se vratilo u svoje domove.

Zbog nastale situacije Stožer je predložio županu da se proglasi velika nesreća na području Šibensko-kninske županije i da se zatraži pomoć od više hijerarhijske razine, što je župan Goran Pauk i učinio.

Ministar obrane Damir Krstičević je pružio pomoć u ljudstvu i tehnici te zahvalio svim gasiteljima i službama koje sudjeluju u akciji, istaknuvši da je najvažnije da nema žrtava.

Pomoć iz unutrašnjosti

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izvijestio je o pomoći koja se šalje iz unutrašnjosti. Poslana je pomoć u ljudstvu i tehnici iz Zagrebačke, Primorsko-goranske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Ličko-senjske županije te Grada Zagreba.

Aktivirani su Stožeri u Kninu, Skradinu i Kistanjama i nalaze se na terenu, kao i ostale službe za krizne situacije (HGSS, Hitna pomoć i Crveni križ). (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene