Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema novih okolnosti

Povlačenje tužbi za genocid pod poznatim uvjetima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uzajamno povlačenje tužbi za genocid Hrvatske i Srbije pred Međunarodnim sudom pravde moguće je ako se ispune određeni uvjeti i u tome nema nikakvih novih okolnosti, izjavila je glasnogovornica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Danijela Barišić.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivan Mrkić izjavio je za beogradske "Večernje novosti" da je moguć dogovor s Hrvatskom o međusobnom povlačenju tužbi za genocid i da se "u tom smislu okolnosti slažu u pozitivnom smjeru" te je najavio skori susret s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić.

"Podsjećam kako je ministrica Pusić već nekoliko puta kazala kako smo spremni razgovarati o tužbama za genocid samo ako prije toga možemo postići dogovor o ostalim otvorenim pitanjima - pitanju nestalih osoba, povratu opljačkanih umjetnina i procesuiranju ratnih zločina", izjavila je Barišić.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Marko Rakovac - 3 Potraga se širi Hrvatska ponudila pomoć u potrazi za malom Dankom: HGSS-ovac otkrio koji su ključni koraci Nestala djevojčica Danka Nestala u utorak VIDEO Obustavljena potraga za malenom Dankom, policija tvrdi: "Ona nije na ovom području"

>> Državljani Srbije optuženi za genocid u Srebrenici

Dodala je da je Pusić s Mrkićem kratko telefonski razgovarala 27. srpnja kada mu je čestitala na imenovanju te da je tada oboje ministara izrazilo želju i spremnost za nastavak suradnje u bilateralnim odnosima, stabilnosti u regiji te na području europskih integracija.

Kada je riječ o konkretnom sastanku, Barišić je kazala da će do njega sigurno doći ali da još nije poznat termin.

Mrkić je za beogradske "Večernje novosti" rekao da "na obje strane sazrijeva i svijest o tome da trebamo graditi nešto što će stvarno rasteretiti buduće generacije".

"Već sam razgovarao s kolegicom Vesnom Pusić, uskoro ćemo se i sresti, i uvjeren sam da i oni žele razvoj normalnih odnosa. Bez privlačenja velikih reflektora, trebamo se dogovarati i završavati stvari koje su od zajedničkog interesa i rješavati probleme", rekao je Mrkić u razgovoru za taj dnevnik.

Hrvatska je u srpnju 1999. podnijela tužbu protiv Srbije za genocid tijekom rata od 1991. do 1995., za koju se ICJ 18. studenoga 2008. proglasio nadležnim. Srbijanska je vlada na tu tužbu odgovorila podizanjem protutužbe za genocid protiv Hrvatske pred istim sudom u siječnju 2010. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene