Milan Bandić (Foto: Matija Habljak/PIXSELL)
Milan Bandić (Foto: Matija Habljak/PIXSELL) Foto: Matija Habljak/PIXSELL

U 10 sati počela je sjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje, između ostaloga, donosi odluku o predmetu zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića.


Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv Bandića po prijavi koju je zaprimilo i u kojoj se, između ostalog, tvrdi da je zagrebački gradonačelnik u posljednjih pet godina čak 62 puta bio u Rimu na teret poreznih obveznika te kako u Vječnom Gradu nije imao nikakvih službenih sastanaka.

Vezani članci Zgrada u Zagrebu koju je oštetio potres - 4 Zagrepčani žele sigurne ulice u centru grada: "Vatrogasci su došli i napravili 'prvu pomoć', koliko su mogli. Sada ne znamo što ćemo dalje" Milan Bandić Ne pokreće se postupak protiv Milana Bandića: Sam je platio prijevoz službenika na pogreb majke

U prijavi se navodi da je Bandić na ta putovanja vodio prevoditeljicu, ali i druge osobe koje su putovale s putnim nalozima Poglavarstva, odnosno na trošak gradskog proračuna. Grad Zagreb demantirao je tvrdnje da je Bandić putovao u Rim 62 puta te poručio da je zagrebački gradonačelnik tamo bio ukupno 27 puta. Točnije, od 2011. do 2016. službeno je putovao 25 puta, a u 2017. također službeno, dva puta.

Naglasili su i kako nije istina da se Bandić tamo nije sastajao s političarima, što je navedeno u prijavi Povjerenstvu. “Među ostalim, možemo naglasiti da se Gradonačelnik sastajao sa svim svojim kolegama tijekom perioda od 2012. do 2017. – gradonačelnicima Giannijem Alemannom, Ignazijem Marinom, Virginijom Raggi“, pišu i dodaju da se Bandić tamo sastajao i s manjincima, veleposlanicima te dogovarao različite službene stvari.

U priopćenju koje je u svibnju potpisala pročelnica gradskog Ureda za međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava Vesna Šimić navodi se i da je Bandić medije o svim putovanjima pravovremeno obavještavao te da se o svemu ljudi mogu informirati na službenim stranicama grada.

I Bandić tvrdi da se radi o službenim putovanjima. U svibnju, kada je izbila afera, na pitanje o razlozima putovanja u Rim, zagrebački gradonačelnik rekao je: "Gradonačelnik ima svoj Ured za međunarodnu i međugradsku suradnju. Gradonačelnik se bavi vizijom grada 18 godina, a ne putovanjima, a vi ste dobili nalog da stvorite aferu oko Bandića i putovanja, ali nema afere“, rekao je Bandić.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa bavit će se slučajem i zamjenika župana Požeško-slavonske županije Željka Jakopovića. Na dnevnom je redu sjednice i donošenje odluke o pokretanju ili nepokretanju postupka u slučaju Ivana Kovačića, zastupnika u Hrvatskome saboru do 5. prosinca prošle godine te davanje mišljenja u predmetu na zahtjev dužnosnika Pere Damjanovića, načelnika Općine Plaški.