Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Povjerenik Andor izrazio potporu Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski povjerenik za zapošljavanje i socijalna pitanja Laszlo Andor izrazio je u petak u Zagrebu potporu Hrvatskoj u posljednjim pripremama za ulazak u EU i ohrabrio je da ispuni preostale obveze kako bi bila u potpunosti spremna za članstvo.

'Hrvatska je postigla vrlo dobar napredak i Europska unija se doista raduje što će 1. srpnja 2013. postati punopravnom članicom', rekao je Andor u zajedničkoj izjavi za novinare s potpredsjednicom vlade i ministricom socijalne politike i mladih Milankom Opačić.

Povjerenik Andor razgovarao je s predstavnicima hrvatske vlade o naporima koje Hrvatska ulaže u posljednjim pripremama za članstvo u EU, s posebnim naglaskom na socijalna pitanja i zapošljavanje.

'Ohrabrujemo Hrvatsku da pokrene reforme kako bi se potaknulo zapošljavanje i osnažila socijalna kohezija (...)', dodao je, istaknuvši da joj Europska unija u tome može pomoći sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.

U prvih šest mjeseci članstva, Hrvatska će iz tog fonda imati na raspolaganju 60 milijuna eura.

Andor je podsjetio da je Hrvatska za razvoj ljudskih potencijala u pretpristupnom fondu IPA za razdoblje od 2007. do 2013. imala na raspolaganju ukupno 94 milijuna eura.

Opačić je kazala da je na sastanku bilo riječi o tome što Hrvatsku očekuje nakon ulaska u Europsku uniju, a poseban naglasak bio je na pripremama za povlačenje sredstava iz europskih fondova, osobito Europskog socijalnog fonda koji potiče zapošljavanje, održiv razvoj i ekonomsku i socijalnu koheziju.

Povjerenik Andor dodijelit će tijekom dana ugovore za dva specifična programa u sklopu programa IPA na području jačanja ljudskih potencijala. Prvi program obuhvaća sedam ugovora vrijednih oko milijun eura namijenjenih poboljšanju pristupa tržištu rada za visoko obrazovane ljude koji su dugo bez posla, a drugi 30 ugovora u vrijednosti četiri milijuna eura namijenjenih modernizaciji školskih programa u strukovnim školama. (Hina)

Pročitajte i ovo Ustaška zastava (Foto: Dnevnik.hr) Sporni pozdrav Zoran Milanović: Za dom spremni je službeni pozdrav zločinačke organizacije Bandićev novi dvojac (Foto: Dnevnik.hr) Skupio puno 'žetončića'' Nova su Bandićeva pojačanja: Vargu čeka jedna od ključnih pozicija zagrebačke hitne pomoći, a što se smiješi Opačić?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene