Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povećane koncentracije

Lebdeće čestice u 5 gradova: 'One su sitne, ulaze u pluća...'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Globalno je, kažu stručnjaci, u ovih pet gradova zrak čist. No, upozoravaju na lebdeće čestice.

Agencija za zaštitu okoliša objavila je da su u Zagrebu, Osijeku, Sisku, Kutini i Slavonskom Brodu u godinu dana izmjerene povećane koncentracije lebdećih čestica. No, smiruju građane i kažu kako smo još daleko od toga da se vozimo par -nepar kao neke svjetske metropole.

Što su lebdeće čestice, kako se stvaraju i kako utječu na zdravlje, pojasnili su za Dnevnik Nove TV u Agenciji za zaštitu okoliša.

'Lebdeće čestice su sitna prašina, nevidljive ljudskom oku, koja se stvara iz kućanstava, prometa, industrije', pojašnjava Vedran Vađić iz Agencije.

Pa ne čudi da su mjerne stanice povećanu količinu čestica zabilježile upravo u Zagrebu, Sisku, Osijeku, Kutini i Slavonskom Brodu. Brođani imaju i problem s rafinerijom, doduše onom u Bosanskom Brodu.

Pročitajte i ovo Karla Trstenjak i Luka Juroš - 1 Više sati u predškoli Pročelnik Juroš o uvođenju male škole u metropoli: "Pozdravljamo, ali ovo trenutno nije izvedivo ni u Zagrebu, ni u Hrvatskoj" Vatrogasci - 3 natjecanje fire combat Vatrogasci se prisjetili najtežih trenutaka: "Bilo je kao u paklu"

'Zatvorimo vrata, prozore, a onda i rupe kroz koje bi zrak mogao ući'

Globalno je, kažu stručnjaci, u ovih pet gradova zrak čist. No, upozoravaju na lebdeće čestice.

'One su sitne i ulaze u pluća i mogu utjecati na više toga, ali najviše na respiratorni sustav', tumači Vađić.

Najosljetljiviji su djeca i starije osobe. Najviše za okoliš građani mogu učiniti sami pa je zato i jedan od prvih savjeta stručnjaka - automobil zamijeniti biciklom. Čišći je, zdraviji, a u gužvi i puno brži.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene