Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Duhan i gorivo

Na čija će leđa pasti veće trošarine za gorivo i duhanske proizvode?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je odlučila do novca doći ponovnim povećanjem trošarina na gorivo i duhanske proizvode.

Iako ministri Slavko Linić i Branko Grčić nisu najavili kolike promjene u visini trošarina možemo očekivati, mnogi već sad strahuju da će krpanje državne blagajne ponovno pasti na leđa najsiromašnijih.

Pročitajte i ovo Ilustracija Doznajemo cijene Požurite na benzinske postaje: Od ponoći ponovno poskupljuje gorivo Slika nije dostupna komentar Lane Ružičić Nije gorivo skupo, nego ste siromašni! Donosimo niz rješenja za uštedu, ali i utjehu. I to nije sve...

Cigarete i gorivo ne idu zajedno. Osim kad je u pitanju punjenje proračuna. Početkom sljedeće godine ponovno se povećavaju trošarine. Promjene ponajviše osjećaju zagrebački taksisti. Marže su im najniže u državi, a cijena njihove usluge uvijek jednaka bez obzira na cijenu goriva.

'Očito da mi tu gubimo', rekao je Stanko, zagrebački taksist. 'Nas to pogađa strašno. Mi smo svaki dan na benzinskoj pumpi', kaže taksist Branko.

>> Linić: Zaista imam posla sa sve više luđaka, ne mogu sebi doći!

'Eurodizel od ponoći na Ininim benzinskim crpkama stoji 7 kuna 93 lipe po litri, a dizel 7 kuna 83 lipe. Povećanje je to od jedan posto', tako smo izvještavali 2007. Psihološka granica tada je bila 8 kuna. U posljednjih 6 godina cijena je rasla, padala, pa ponovno rasla. Ponovno smo se približili iznosu od 10 kuna za litru dizela.

Očekuje se da će trošarine na gorivo biti povećane za 4 posto, što bi proračunu trebalo donijeti 230 milijuna kuna više na godinu. 'Moramo računati na eventualne fluktuacije cijene goriva i mislim da bi bilo korektno da bi Vlada, u slučaju da porastu cijene goriva na svjetskom tržištu, ponovno smanji trošarine', rekao je Davor Štern, stručnjak za naftu.

Od nove godine i jutarnja kava za mnoge će biti skuplja. A od početka listopada cigarete na kioscima i u trgovinama ne smiju biti izložene na vidljiva mjesta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene