Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Potvrđeno postojanje Teritorijalne obrane za vrijeme zločina na Ovčari

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Vukovaru je 1991. godine, u vrijeme kad je počinjen zločin na Ovčari, postojala Teritorijalna obrana, potvrđeno je u iskazu svjedoka u nastavku ponovljenog suđenja optuženima za ratni zločin na Ovčari pred posebnim sudom za ratne zločine u Beogradu.

Svjedok Radoje Trifunović, umirovljeni pukovnik srbijanske vojske, potvrdio je da je u studenom 1991. godine postojala Teritorijalna obrana Vukovara i da su njezini zapovjednici bili optuženi Miroljub Vujović i Stanko Vujanović.

Pročitajte i ovo Vodostaj rijeke Une Snimke iz zraka Pogledajte novi sustav koji je prvi put obranio Hrvatsku Kostajnicu od poplave Dalibor Bišćan, Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice barijera Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice o uspješnoj obrani: "Inače bismo znali bdjeti noćima i graditi branu"

"Odluku o njihovu postavljenju na zapovjedna mjesta 'teritorijalaca' osobno sam potpisao 20. studenoga 1991. godine, po zapovijedi svog nadređenog, zapovjednika Gardijske brigade JNA Mile Mrkšića", kazao je svjedok, koji je tada bio načelnik operativnog odjela Gardijske brigade, dodajući da je tom odlukom TO postala podčinjena vojnom zapovjedništvu.

"Znam da pisana zapovijed o tom postavljenju nije nađena, ali tog dokumenta se dobro sjećam", kazao je Trifunović koji je o tome svjedočio i u haškom procesu protiv optužene "vukovarske trojke".

Trifunović je napomenuo i da je istoga dana potpisao i naredbu za evakuaciju civila iz vukovarske bolnice, iz Veleprometa i s Ovčare i njihovu predaju hrvatskoj strani, o čemu postoji i bilješka u dnevniku Gardijske brigade koji je on vodio, dodajući da je o tome što se dogodilo na Ovčari doznao tek nakon što je podignuta optužnica protiv haškog optuženika Mile Mrkšića.

Upitan tko je sudjelovao u borbama u Vukovaru u studenom 1991. godine, Trifunović je naveo Gardijsku "i neke druge" brigade, paravojnu postrojbu "Leva Supoderica" koju je osnovala Srpska radikalna stranka haškog optuženika Vojislava Šešelja, kao i TO.

Trifunovićevo svjedočenje važno je među ostalim stoga što je
Vrhovni sud Srbije u prošlogodišnjoj odluci o ukidanju prvostupanjske presude donesene u prosincu 2005. godine ocijenio da u prvom postupku nije utvrđeno jesu li prvooptuženi Vujović i drugooptuženi Vujanović postavljeni za zapovjednike TO, tko je izdao i potpisao takvu zapovijed, kao i je li TO postojala u vrijeme rata u Vukovaru, s obzirom na to da su optuženi sve vrijeme negirali i postojanje TO i svoje zapovjedništvo.

U petak je svjedočila i Lidija Nikolić, kći optuženog Đorđa Šošića,
koja je tvrdila da je njezin otac na dan zločina na Ovčari bio u
Kragujevcu na proslavi njezina 18. rođendana.

Suđenje je u petak prekinuto i bit će nastavljeno 18. travnja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene