Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OČEVID OKONČAN

Glavni istražitelj zrakoplovnih nesreća Danko Petrin za Dnevnik Nove TV otkrio u kojoj je fazi istraga pada zrakoplova: "Sutra ćemo raditi pregled motora..."

Aktualno Galerija Ranka, svjedokinja pada aviona Ranka, svjedokinja pada aviona Foto: DNEVNIK.hr Potraga za Cessnom - 2 Potraga za Cessnom - 2 Foto: HGSS Potraga za Cessnom - 3 Potraga za Cessnom - 3 Foto: HGSS Potraga za Cessnom - 4 Potraga za Cessnom - 4 Foto: HGSS +14 Potraga za Cessnom - 5 Galerija 1/19 >>
U nedjelju je oko 11:30 sati s radara nestao zrakoplov Cessna 182. Letio je iz Splita prema Njemačkoj, a četiri osobe bile su u zrakoplovu među kojima je jedna osoba hrvatskog državljanstva. U ponedjeljak nešto prije 11 sati zrakoplov je lociran. Damir Trut, ravnatelj Civilne zaštite na konferenciji za medije je potvrdio da su svi putnici iz zrakoplova poginuli.

 

  • U potrazi sudjeluje HGSS, policija i Civilna zaštita, kao i lovci te lokalno stanovništvo.
  • Potraga je sužena na rakovička sela Brezovica i Lipovac.
  • Pilot aviona bio je Švicarac, a putnici su bili dvoje državljana Njemačke i jedna osoba s hrvatskim državljanstvom.
  • Zrakoplov je lociran malo prije 11 sati.

Stanje iz minute u minutu pratite u nastavku:

20:32 Gost Dnevnika Nove TV bio je stručnjak za zrakoplovne nesreće Josip Milošević, koji je između ostalog kazao i što bi mogao biti uzrok pada zrakoplova. Više o tome pročitajte >>OVDJE.

19:35 Glavni istražitelj zrakoplovnih nesreća Danko Petrin za Dnevnik Nove TV otkrio je u kojoj je fazi istraga.

"Istraga je sada u fazi da je očevid obavljen na terenu, sutra ćemo još raditi pregled motora. Nakon toga slijedi prikupljanje informacija od kontrole, od Nijemaca jer su tamo njemački državljani, pa svi mogući podaci o avionu iz njemačkog registra, o osobama iz aviona i njegovu održavanju, pa onda analiza i na kraju izvlačenje zaključaka", rekao je Petrin. Na pitanje kad se mogu očekivati neki rezultati kazao je da će to dulje potrajati. Zrakoplov zasad još nije izvučen, dodao je, ali na tome se radi i vjerojatno će uskoro biti.

Oglasila se i Hrvatska kontrola zračne plovidbe. Potvrdili su da su poziv u pomoć od pilota dobili jučer u 11 sati i 24 minute, a nakon toga je izgubljen kontakt i komunikacija sa zrakoplovom. Posljednja poznata lokacija zrakoplova bila je kod Rakovice na Kordunu, nakon čega su odmah pokrenuli postupak potrage i spašavanja.

Dodaju i da je zrakoplov od toranjske kontrole zračnog prometa Split dobio odobrenje za polijetanje u 10 sati i 37 minuta iz Zračne luke Split, sukladno predanom planu leta po traženim vizualnim pravilima letenja.

17:45 Joško Sladojević, dugogodišnji član Croatije Stuttgart, nogometnog kluba koji su 1971. osnovali hrvatski iseljenici u Njemačkoj, među poginulima je u zrakoplovnoj nesreći koja se dogodila u nedjelju u blizini mjesta Broćanac kod Rakovice. Više čitajte >>OVDJE.

17:06 Reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić javio se uživo s terena gdje se obavlja očevid nesreće.

"Očevid je još uvijek u tijeku. Pripadnici HGSS-a i policije dolaze s mjesta gdje se je dogodila nesreća. Oni su izvlačili tijela poginulih putnika i pilota.Na terenu je i dalje Županijsko državno odvjetništvo koje rukovodi jednim dijelom očevida. Ovdje je i veliki broj krim policajaca. Stigla je i karlovačka ekipa za očevide. Sasvim je sigurno kako će na teren stići i pripadnici Centra za krim vještačenja Ivan Vučetić iz Zagreba. Ništa se ne prepušta slučaju", izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić.

Na javljanje uživo trebao je stići i ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut, no on je iznenada otkazao svoje gostovanje.

"Rečeno nam je avion u potpunosti uništen. Jedan dio je izgorio dok je drugi dio zrakoplova uništen do neprepoznatljivosti. Ono što sada treba vidjeti jest to kako će se izvući sama olupina s obzirom na to da je avion pao u jednu od vrtača, na vrlo nepristupačnom terenu gdje su vatrogasci morali krčiti šumu kako bi se uopće moglo prići dijelu na kojem je pao zarkoplov", izvijestio je Mikić.

Na terenu je i glavni istražitelj za zrakoplovne nesreće. I dalje se čekaju informacije o točnom uzroku pada ovog aviona.

16:25 Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) izvijestila je u ponedjeljak da je neposredno nakon prijave stanja uzbune od pilota zrakoplova Cessna 182 izgubljen radarski kontakt i radio komunikacija s tim zrakoplovom, koji je 23 sata nakon pada pronađen na lokaciji južno od Bročanske kose. Zadnja poznata lokacija zrakoplova bila je kod Rakovice na Kordunu, priopćila je HKZP koja je prijavu stanja uzbune (MAYDAY) od pilota zrakoplova Cessna 182 registarskih oznaka DEGLF na letu iz Splita za Laichingen (Njemačka), zaprimila u nedjelju u 11,24 sati.

Neposredno nakon toga izgubljen je radarski kontakt i radio komunikacija sa zrakoplovom.

Sukladno propisanoj proceduri definiranoj Uredbom o uvjetima i načinu obavljanja potrage i spašavanja zrakoplova, Hrvatska kontrola zračne plovidbe obavijestila je Operativni centar civilne zaštite i time inicirala postupak potrage i spašavanja.

Zrakoplov je od toranjske kontrole zračnog prometa Split dobio odobrenje za polijetanje u 10,37 sati sa Zračne luke Split, sukladno predanom planu leta po traženim vizualnim pravilima letenja.

Napominju da prema propisima, zrakoplovnu istragu obavlja Agencija za istraživanje nesreća zračnom, pomorskom i željezničkom prometu kojoj će dostaviti operativne podatke o letu (tonski zapis razgovora pilota s nadležnom kontrolorom zračnog prometa, radarski zapis leta zrakoplova), kao i sve ostale relevantne podatke.

Prema pisanju medija putnici u srušenom zrakoplovu su bili dvoje državljana Njemačke i jedna osoba s hrvatskim državljanstvom.

15:55 Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je službeno priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

"Nakon intenzivne potrage za zrakoplovom tipa Cessna, koja je, unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima trajala skoro 23 sata, danas u 10:50 sati dronom iz zraka su uočeni ostaci letjelice (krilo, rep, dijelovi kabine) na lokaciji južno od Bročanske kose te su odmah nakon dojave upućeni zemaljski timovi koji su potvrdili pronalazak. Policija je osigurala područje.

Nažalost, potvrđeno je da su svi putnici letjelice CESSNA poginuli te slijedi policijski očevid. Ovim putem, u ime Ravnateljstva civilne zaštite i svih operativnih snaga, izražavamo sućut obitelji i prijateljima poginulih.

Od dojave Hrvatske kontrole zračne plovidbe, koja je jučer, 29. svibnja u 11:40 sati obavijestila Operativni centar civilne zaštite o nestalom zrakoplovu sjeverno od Rakovice na visini do 2300 stopa, te nakon promptne reakcije Operativnog centra civilne zaštite i dizanja operativnih snaga, u potrazi je sudjelovalo oko 400 osoba. Formirano je 38 timova po 10 osoba kojeg su čini pripadnici Državne intervencijske postrojbe civile zaštite, HGSS-a, policije, vatrogasaca, a uključili su se i lovci, koji poznaju teren te su davali korisne informacije. Svaki tim je pretraživao područje od cca 30 ha zahtjevnog i teško pristupačnog terena. S obzirom da se dio tog područja odnosi i na vojni poligon Slunj, u koordinaciju potrage je uključena i Hrvatska vojska.

Cijelom potragom koordiniralo je Ravnateljstvo civilne zaštite koje je na lokaciji formiralo Bazu operacije sa zapovjednim komunikacijskim vozilom te je osim u ljudstvu (26 pripadnika DIP CZ i 7 djelatnika RCZ-a), pružilo i logističku potporu (ukupno je bilo 13 dronova - 10 HGSS-ovih i 3 DIP CZ)."

Svima su zahvalili na promptnoj i profesionalnoj reakciji.

15:15 Na mjestu pada zrakoplova kod Broćanca u Općini Rakovica započeo je u ponedjeljak poslije podne očevid u kojem uz karlovačku policiju i županijsku državnu odvjetnicu sudjeluje i glavni zrakoplovni istražitelj Danko Petrin. "Na mjestu događaja utvrđuju se činjenice o padu zrakoplova", rekla je županijska državna odvjetnica Vera Magdić-Bižanović, dodavši da je teško predvidjeti hoće li očevid biti završen tijekom ponejdljeka ili će i u utorak biti nastavljen.

Srušeni zrakoplov Cessna 182 koji je nestao u nedjelju na letu iz Splita prema Njemačkoj pronađen je u ponedjeljak u mjestu Broćanac kod Rakovice, potvrdio je novinarima ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut, izvijestivši da je svih četvero putnika iz zrakoplova poginulo.

U potragu na zahtjevnom i teško pristupačnom terenu bilo je uključeno oko 400 osoba s 13 dronova, deset HGSS-ovih i tri od Civilne zaštite, a akcijom je koordiniralo Ravnateljstvo civilne zaštite koje je na lokaciji formiralo bazu operacije sa zapovjednim komunikacijskim vozilom.

15:00 "Letjelica je poletjela iz Splita, imali su saznanja o meteouvjetima, no o uzroku pada ne možemo govoriti, pričekajmo da se okonča proces utvrđivanja činjenica", poručio je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u ponedjeljak u Broćancu kod Slunja.

Ministar branitelja izrazio je sućut obiteljima poginulih. Potvrdio je da Županijsko državno odvjetništvo provodi istražne radnje u suradnji s policijom i inspektorima za zrakoplovne nesreće.

"Očekujemo da će i oni u najkraćem vremenu odraditi svoj posao kako bi se pristupilo izvlačenju posmrtnih ostataka", rekao je Medved te naglasio kako je sustav aktiviran u manje od sat vremena od nestanka aviona.

Ministar obrane Mario Banožić pohvalio je sve službe koje su sudjelovale u potrazi te istaknuo kako su svi pokazali sinergiju i zajednički rad: HGSS, Civilna zaštita, Hrvatska vojska, policija. Ministar obrane je kazao kako ulazimo u turističku sezonu i nada se da će sličnih događaja biti što manje. Poručio je kako bi trebalo slušati upozorenja stručnjaka, posebno Civilne zaštite.  

14:10 Reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić cijelu je situaciju pratio na terenu.

"Ovdje je sve u potpunoj policijskoj blokadi. Šumskim putem nekih 300-tinjak metara udaljeno je mjesto pada aviona. Ekipa za očevid je stigla, kao i glavni istražitelj avionskih nesreća, sve se pomno češlja, no ono što se treba učiniti jest da vatrogasci pokušaju probiti put do zrakoplova s obzirom na to da je zrakoplov pao u jednu vrtaču kojih na području ima veliki broj.

Potraga je bila prava patnička zato što je veliki broj vrtača, teren je nepristupačan. Više od 400 ljudi tragalo je za nestalim zrakoplovom, iz svih krajeva Hrvatske, 14 dronova HGSS-a i policije sudjelovalo je u potrazi. No ključ pronalaska su bile izjave svjedokinja koje su čule da zrakoplov ima problema, paljenje i gašenje motora

Informacije koje sam dobio govore da je zrakoplov u potpunosti uništen, razlomljen na nekoliko dijelova. Jedan dio zahvatio je i požar. Ovdje je i veliki broj krim policajaca. Očevidom će rukovoditi i ŽDO Karlovac", naveo je.

14:05 Svjedokinje su za Dnevnik Nove TV opisale što su čule.

"Čula sam jaki zvuk, brujanje, i onda ništa nekoliko sekundi, pa opet to se tako četiri, pet puta ponovilo. Ja sam se povukla u kuću i nisam obraćala pažnju. Odakle ja znam što se događa, ni na kraj pameti", opisala je Ranka iz Brezovca.

"Pa to je zvučalo kao da vam lete grane po zraku, ali puno toga, i to nije dugo trajalo, kratko", dodala je Marijana Milošević iz Brezovca.

13:30 Potpredsjednik vlade i ministar branitelja Tomo Medved i ministar obrane Mario Banožić posjetit će mjesto avionske nesreće u mjestu Broćanac kod Slunja oko 15 sati, objavili su iz MORH-a.

12:16 Potvrđeno je da su svi putnici letjelice Cessna poginuli i slijedi policijski očevid. U ime svih operativnih snaga izražavam sućut obitelji i prijateljima poginulih, rekao je Damir Trut, ravnatelj Civilne zaštite na konferenciji za medije. Više o tome >>OVDJE.

11:41 Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut održat će konferenciju za medije u 12 sati.

11:40 Dijelovi zrakoplova koji je u nedjelju nestao na letu iz Splita za Njemačku uočen je dronom na području Bročanca kod Rakovice, rekao je Hini glavni istražitelj zrakoplovnih nesreća Danko Petrin.

Petrin je rekao Hini da je tu informaciju dobio od HGSS-a. Prema neslužbenim podacima dronom je uočen rep, krilo i kabina zrakoplova.

10:57 Reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić javio je da je zrakoplov pronađen.

10:57 Jedan tim letača koji dronom pretražuje šire područje Brončanca javio je preko radio veze u bazu da je pronađen zrakoplov. U bazu su javljene i točne koordinate lokacije.

"Vidim dijelove repa, krila i kabine", rekao je letač koji je našao avion, piše Jutarnji list.

"Pilot se izgubio"

10:25 Zrakoplovni stručnjak Alen Šćuric gostovao je na N1.

"Ja sam jučer razgovarao s više ljudi i hrvatskih pilota, s kontrolom zračne providbe, dobio sam informaciju da je avion poletio iz Splita, gdje je bilo dobro vrijeme i uletio u situaciju kod Slunja koja je bila kobna za njega, naglo je zahladilo i stvorio se oblak ili magla koji je bio nizak iznad slunja, avion je letio na 700 metara, dakle, prilično nisko, i uletio u taj oblak. Pilot se izgubio, njegove zadnje riječi koje znaju u kontroli zračne plovidbe bile su dosta kaotične i panične, napravio je dva kruga iznad Slunja, definitivno se izgubio i na koncu, eto, srušio.

Ovdje govorimo o malom sportskom avionu, to je prekrasan sportski avion, za kraće letove, ali baš do Njemačke njime letjeti nije baš preporučljivo, nije najpreporučljivije njime preletjeti Velebit ili Alpe, ali to predmnijeva ipak ljepše vrijeme nego što je to jučer bilo.

Ovo nije avion niti za ovakve vremenske uvjete. Pilot nije trebao krenuti na ovaj put ili je trebao odraditi neku drugu rutu, preko Istre ili gdje je već bilo ljepše vrijeme. Jako malo se zna što se desilo, svakako govorimo o malom avionu koji je itekako problematičan i nije nikako za ove uvjete. To su avioni koji nisu opremljeni kao veliki avioni i tu bude svašta. Splitski aerodrom sigurno nije pogriješio u svom poslu", objasnio je je Šćuric.

10:06 Za podne je najavljen dolazak ravnatelja Civilne zaštite Damira Truta. Na terenu je sada oko 400 ljudi. Područje se pretražuje dronovima, dok helikopteri ne mogu poletjeti zbog vremena. 

Nove informacije s terena

9:07 Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je nove informacije prikupljene do 8:30 sati.

"Potraga za nestalim zrakoplovom Cessna, unatoč teškim vremenskim uvjetima, trajala je i ovu noć, a od jutra je intenzivirana te je uključeno preko 350 pripadnika Ravnateljstva civilne zaštite, policije, HGSS-a, vatrogasaca i lovaca.

Državna intervencijska postrojba civilne zaštite postavila je bazu operacija i komunikacijsko-zapovjedno vozilo, odakle Ravnateljstvo civilne zaštite koordinira operativnim snagama na terenu te pruža logističku potporu. U pretragu je uključeno 25 pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite s dva drona i dva kvad vozila.

U zrakoplovu se nalazio pilot i tri člana posade. Operativni centar civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite pokušao je locirati mobitel pilota, ali bezuspješno.

Podsjetimo, Hrvatska kontrola zračne plovidbe obavijestila je jučer, 29. svibnja Operativni centar civilne zaštite o nestanku zrakoplova tipa Cessna sjeverno od Rakovice, na visini 2300 stopa, koja je krenula iz Splita, a kretala se u smjeru sjevera prema Njemačkoj.

Operativni centar civilne zaštite je o koordinatama nestanka obavijestio OKC MUP-a te HGSS te su na koordinate nestanka odmah upućeni članovi HGSS-a s dronom i policija.

Broj operativnih snaga na terenu se konstantno povećava, uključuju se dodatne snage i ulažu veliki napori kako bi se zrakoplov što prije pronašao unatoč teškim vremenskim uvjetima."

8:50 HGSS objavio je na službenom Facebook profilu najnovije fotografije s terena.

Ranka, svjedokinja pada aviona Potraga za Cessnom - 1 (Foto: HGSS)

Ranka, svjedokinja pada aviona Potraga za Cessnom - 3 (Foto: HGSS)

Pročitajte i ovo Marko Emer VELIKA POTRAGA Sportski pilot za Dnevnik Nove TV o nestalom zrakoplovu: "Ovo nije vrijeme za letenje. Nažalost, nisam optimist..."

Pročitajte i ovo Kobne avionske nesreće - 1 "ukleto područje" Slučajnost ili ne? Mnogi avioni padali su baš na potezu između Karlovca i Like

8:25 Pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Josip Granić rekao je za DNEVNIK.hr da potraga još uvijek traje te nemaju informaciju o točnoj lokaciji zrakoplova. U potrazi sudjeluje stotine ljudi, rekao nam je. 

"Ne znamo gdje se zrakoplov nalazi, ali smo suzili područje potrage zahvaljujući dojavama stanovnika, radarima. Kada se sve to stavi na kartu dobije se određeno područje, ali to je nekoliko kvadratnih kilometara. To je veliko i zahtjevno područje imajući u vidu vremenske uvjete", objasnio je te dodao da su prikupili najnovije podatke te da je u potragu uključeno 340 osoba.

Što se događalo u nedjelju, na dan nestanka zrakoplova pročitajte >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene