Besplatan sistematski pregled za sve punoljetne građane. Novi je to plan ministra zdravstva Vilija Beroša. Pacijentima zvuči sjajno, a Dnevnik Nove TV provjerio je što bi sve obuhvaćao i može li ga uopće sustav podnijeti.

Galerija Sistematski pregled - 1 Sistematski pregled - 2 Sistematski pregled - 3 +0 Sistematski pregled - 4

Ministar zdravstva Vili Beroš za Dnevnik Nove TV poručio je kako će svi punoljetni građani morati na sistematski pregled u domove zdravlja i kod obiteljskih liječnika.

Koji će to pregledi biti, tek će se odlučiti, ovisit će o dobi i spolu. Već sada sistematski pregledi obuhvaćaju mjerenje krvnog tlaka i šećera, bubrežne testove, ultrazvuk, mamografiju, ginekološke preglede i slično. No obiteljski liječnici već su preopterećeni.

"Kad bi išli u obuhvat cijele populacije to bi bilo možda 1500 pacijenata naših po ordinaciji, znamo koliko ima radnih dana u godini, ne znam kad bi mi to vremenski mogli odraditi", poručila je za Dnevnik Nove TV Vesna Potočki Rukavina iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine. 

Filip Zoričić Policija traga za sudionicima masovne tučnjave u Puli, gradonačelnik se ispričao Riječanima

Provjereno: Antonija Baričević - 1 Još jedan slučaj smrti od korone na hematologiji: "Izbjegavali smo izlaske, djeca rođendane. A tamo gdje je trebao biti najsigurniji..."

Udruga pacijenata načelno podržava prijedlog.

"Treba samo vidjeti kako to provesti u praksi, i na koji način zaista da se građani odazovu tim sistematskim pregledima, koji će biti obavezni", poručila je Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

Jer zdravstveni karton Hrvata nije dobar.

"Debljina, pušenje, neprepoznati dijabetes, neprepoznata arterijska hipertenzija, to je nešto to je svakodnevno i što bismo svakako željeli izbjeći", rekla je dr. med. Tina Borčić, specijalist internist gastroenterolog.

Pa je tako i nedjeljom hitni bolnički prijam dubrovačke bolnice pun.

"Ljudi nemaju izreguliranu terapiju, ne posjećuju dovoljno svoje obiteljske liječnike, specijaliste", rekla je liječnica OHBP Dubrovnik Mara Tešanović.

Obvezan godišnji sistematski pregled svakako bi smanjio broj hitnih intervencija.

"Mislim da bi se to trebalo dogoditi, ali neće se dogoditi. Nemaju para. Ma, pusti ministra", rekao je Petar Jahud.

Ministar ideju ima, ali odluku tek treba donijeti. Pitanje je može li ovaj plan iznijeti ionako već preopterećen sustav i koliko će sve to stajati državni proračun.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju