Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Potpisan memorandum o socijalnoj uključenosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Republika Hrvatska i EU danas su u Zagrebu potpisale Memorandum o socijalnoj uključenosti koji je europski povjerenik za zapošljavanje i socijalnu politiku Vladimir Špidla ocijenio važnim korakom Hrvatske na putu približavanja EU.

Memorandum u kojem se identificiraju glavni izazovi i mjere koje će pomoći Hrvatskoj u borbi protiv siromaštva i socijalne isključenost, potpisali su Špidla i hrvatski ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić u zgradi hrvatske Vlade.

Pročitajte i ovo Potpisivanje sporazuma Dinamov stadion "Nema više prepreka za izgradnju novog stadiona u Maksimiru": Plenković otkrio kada bi mogao biti gotov Donald Trump - 4 Anti NATO retorika Donald Trump je napravio uslugu Europi

"Ovo je važan korak na putu približavanja RH Europskoj uniji jer je socijalna politika s gledišta EU vrlo važna", rekao je u izjavi za novinare nakon potpisivanja Memoranduma europski povjerenik Špidla.

Podsjetio je kako se ove godine obilježava 50. obljetnica
potpisivanja Rimskih ugovora a obilježava se i 50 godina od osnutka Europskog socijalnog fonda što pokazuje da je
socijalna politika prisutna u EU od samog početka.

"U zajedničkom Memorandumu o socijalnom uključivanju definiraju se jake i slabe strane u socijalnoj politici te izazovi i prioriteti socijalne politike u budućnosti", kazao je Špidla.

Europski povjerenik, kojem je ovo prvi službeni posjet Hrvatskoj, rekao je da je priprema Memoranduma bila kompletna i učinkovita i da je tijekom nje održan niz razgovora sa socijalnim partnerima i predstavnicima udruga civilnog društva što pokazuje koliku važnost EU pridaje upravo socijalnom partnerstvu.

"No, samo potpis ovog Memoranduma ne smije biti završetak intenzivne suradnje već bi on trebao biti samo izjava o volji između hrvatske Vlade i EK o tome da će se koraci koje Memorandum predviđa glede provedbe mjera zaista i ostvariti", naglasio je Špidla.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor novinarima je izrazila
zadovoljstvo potpisivanjem Memoranduma jer on predviđa brojne mjere koje RH treba poduzeti ali i donosi pregled svega što je na području socijalnog uključivanja do sada učinjeno.

"Glavni smjer u Memorandumu koji nas sve obvezuje je život bez diskriminacije. Postoji suglasje da su socijalna pitanja najvažnija, od pitanja zapošljavanja do ravnopravnosti spolova", naglasila je Kosor.

Pojasnila je kako se Memorandumom predviđa povećanje zapošljavanja, poboljšanje zdravstvenog sustava i obrazovanja, snaženje jednakosti spolova te jačanje socijalnog partnerstva, oko čega se kako je rekla, Vlada u posljednje tri godine jako zauzimala i gdje je ostvaren znatan napredak.

Prema riječima potpredsjednice Vlade obje strane su suglasne da je u području ravnopravnosti spolova u Hrvatskoj učinjeno mnogo i u zakonodavstvu i donošenjem raznih drugih dokumenata, ali da postoji prostor za poboljšanje ravnopravnosti žena na tržištu rada.

"Potpisani Memorandum govori o poslu koji je još pred nama, o zadacima koje smo odlučni izvršiti. Najvažnije je to što znamo kako ih obaviti i doći do konačnog cilja, što je sve u službi ulaska Hrvatske u EU", zaključila je Kosor.

Europski povjerenik za zapošljavanje i socijalnu politiku Vladimir Špidla tijekom posjeta sastat će se s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem, premijerom Ivom Sanaderom te nizom hrvatskih ministara, a poslijepodne će održati konferenciju pod nazivom "Izazovi u provedbi zajedničkog Memoranduma o socijalnom uključivanju između RH i EU".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene