Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poslodavci zgroženi

Sindikati stvaraju atmosferu da je nepoželjno raditi s privatnicima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikati se poigravaju s ljudskim emocijama i izazivaju strah od gubitka posla, tvrde u HUP-u.

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) reagirala je danas na "populističke teze" na temu izdvajanja uslužnih djelatnosti u javnom sektoru istaknuvši da se kroz protivljenje outsourcingu stvara atmosfera da je nepoželjno raditi sa privatnim tvrtkama i kod privatnih poslodavaca.

Pročitajte i ovo Ustavni sud Opravdanost Ustavni sud odbio zahtjev udruge poslodavaca: "Riječ je o samo jednoj od niza mjera Vlade'' Slika nije dostupna 'Nema mjesta za strahove' HUP: Outsourcing nije prijetnja zaposlenima, zadržat će sva prava

U trenucima kada nam je javni dug prevelik i u proceduri smo prekomjernog deficita, a milijun građana Hrvatske radi za preostalih tri milijuna, čudimo se sindikatima i opoziciji koji se kroz populističke izjave poigravaju s ljudskim emocijama, izazivajući strah od gubitka posla, priopćio je HUP.

I Lesar o outsourcingu: Odmah da velim da je prijedlog naprosto glup

Posebno je zabrinjavajuće što se izravno pridonosi stvaranju neutemeljene atmosfere da je nepoželjno raditi sa privatnim tvrtkama i kod privatnih poslodavaca, dok se s druge strane naglašava kako jedino privatne investicije mogu državu izvući iz krize.

U postupku izdvajanja uslužnih djelatnosti, koje su dio nužnih reformi države, privatne tvrtke okupljene u HUP-u su više puta javno izrazile spremnost na očuvanje radnih mjesta svih zaposlenih i njihovih radnih prava te pružanje više kvalitete usluge uz niži trošak poslovanja. Pritom planiraju investirati oko 100 milijuna kuna godišnje, ističe HUP.

'Neka skinu šape i pandže sa zdravstva'

U neosnovnim djelatnostima država zapošljava 26.500 ljudi a ukupan trošak obavljanja tih djelatnosti iznosi 3,4 milijarde kuna na teret proračuna, odnosno građana.

Privatni poslodavci nude bolje upravljanje tim poslovima, zadržavajući pritom sve zaposlene i oslobađajući ta sredstva državi za podizanje kvalitete ustanova, poput bolnica, škola, vrtića, domova zdravlja, ureda javne uprave itd.

Prigodno se zaboravlja činjenica da je pružanje tih usluga u državnom i javnom sektoru prisutno u Hrvatskoj već 20 godina i ne postoji tijelo državne ili javne uprave koje nema izdvojen dio servisa, što je ujedno i svjetska uobičajena praksa, podsjeća HUP.

Tako će se ponovno odgovornost za daljnji gospodarski pad svaliti na "privatnike" koje se etiketira u svakoj predizbornoj kampanji - bilo sindikalnoj ili političkoj.

"Trebamo više radnih mjesta, više poslova i investicija" očito je tek puka fraza jer se ne pokazuje spremnost stvoriti preduvjete i nužne reforme da frazu pretvorimo u realnost, upozorava HUP. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene