Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ivan Ergović, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca na Danu poduzetnika oštro je kritizirao članove Vlade.


Nismo problem nego rješenje, mijenjajte stav prema poduzetnicima - rekao je Ergović. Ergović, čije su tvrtke u problemima, najviše se ljuti na antipoduzetničku klimu i porezni zid srama.

Vezani članci Svi Milanovićevi ljudi Iz stranaka koje podupiru Zorana Milanovića poručili: „Ostanak kući je glas za Kolindu i Škoru“ Zoran Milanović u Krapini - 1 Milanović komentirao nesreću predsjedničina autobusa: "To je sramota, nije to štićena kolona nego štićena horda"

'Ako stavljate na stup srama poduzetnike, stavite i gradonačelnike i ministre koji odlukama povećavaju troškove poslovanja do granice neizdrživosti', poručio je Ergović, koji u javnom sektoru vidi korupciju, neznanje i neodgovornost prema privatnom dijelu gospodarstva.Milanović

>> Prvi poslodavac države priznao: Nisam platio porez!

 Ako ovako nastavimo nećemo imati niti za plaćeA premijer Zoran Milanović nakon direktnog napada ublažio je retoriku, kazavši da je kao političar u državi koja najviše mrzi političare teško govoriti o antipoduzetničkoj klimi.

Kao političar koji sebe doživljava kao političkog poduzetnika, Milanović tvrdi da itekako može osjetiti što znači preuzeti rizik te da shvaća da bez duga poduzetništva nema micanja s mrtve točke. Ipak, moraju postojati neka pravila i red, kaže Milanović, a o tom će vlada biti principijelna.

'Postoji jak pritisak sindikata da se stečena prava zadržavaju, ali ako ovako nastavimo nećemo imati niti za plaće' kazao je Milanović.  Zato je premijer ponovio da će racionalno i hladno razgovarati o kolektivnim ugovorima u državnim i javnim službama, ali da će voditi računa da vrhunski kadar zbog niskih plaća ne bi odselio iz države, misleći na liječnike.

Predsjednik Ivo Josipović poručio je da je neodrživa teza po kojoj se svaki neuspjeh poduzetnika tretira kao kriminal.Na javni sektor trošimo manje nego razvijene zemlje EU- Poduzetništvo se inkriminira, među poduzetnicima ima kukolja koji ozbiljno krše prava radnika, ali većina ih želi stvoriti nešto novo - kazao je Josipović, koji poziva da se na poduzetnike ne gleda kao na babaroge i krvopije.

S druge strane, Josipović ne vidi preveliku ulog države u bruto državnom proizvodu, pa tvrdi da Hrvatska troši samo 20 posto BDP-a na javni sektor, dok oko 15 razvijenih zemalja Europske unije na istu namjenu troši i do 29 posto BDP-a.

Poslodavci su predstavili anketu koju su radili o percepciji poduzetnika u javnosti: 44.6 posto Hrvata ima negativan stav prema poduzetnicima, a preko 80 posto njih slaže se da postoji antipoduzetnička klima. Ipak, za antipoduzetničku klimu krive državu i sudove, a kad bi mogli birati, najradije bi se zaposlili u državnom poduzeću ili javnoj upravi. (VLM Agencija)