Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Donosi Provjereno

Nevjerojatan slučaj: Nesuđeni poslodavac preko studentice izvlačio novac za COVID potpore, pa njezina majka dobila rješenje o poreznom dugu

Aktualno Galerija Provjereno: Krađa osobnih podataka - 3 Provjereno: Krađa osobnih podataka - 3 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Krađa osobnih podataka - 2 Provjereno: Krađa osobnih podataka - 2 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Krađa osobnih podataka - 1 Provjereno: Krađa osobnih podataka - 1 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Krađa osobnih podataka - 4 Provjereno: Krađa osobnih podataka - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Provjereno: Krađa osobnih podataka - 5 Galerija 1/7 >>
Otišla je na razgovor za posao, a sad vodi bitku koja će, poznavajući naš sustav, potrajati možda i godinama. Naime, nesuđeni poslodavac fotokopirao je njezinu osobnu iskaznicu. Nije u tome tada vidjela ništa sumnjivo. Posao na kraju nije ni prihvatila. Ali priča tu ne završava!

Poslodavac kod kojeg je studentica bila na razgovoru bez njezina je znanja prijavljuje na puno radno vrijeme, na mirovinsko, za nju je čak dobivao i subvenciju u doba korone. Ne bi to možda nikada ni saznala da joj majka nije dobila rješenje o dugu od Porezne uprave!

Protiv poslodavca je podnesena kaznena prijava, policija ga tereti za krivotvorenje službene ili poslovne isprave i subvencijsku prijevaru. Cijeli taj suludi slučaj zloupotrebe osobnih podataka sada je na Državnom odvjetništvu.

"Dobila sam da sam dužna nekih 6700 kuna državi, što nije baš  mali iznos za nas obične ljude", rekla je studentičina majka.

Majka je stalno zaposlena, a kći redovita studentica porezna joj je olakšica svojoj majci. Radila je preko studentskog servisa, ali točno znaju koliko. Znaju da nije premašila iznos dopušten studentima, a u poreznom rješenju pisalo je nešto što im nikako nije bilo jasno: "Da je kći zaposlena u nekakvoj tvrtki, nekakvoj privatnoj ugostiteljskoj tvrtki koja se bavi turizmom."

Počele su obilaziti porezne uprave ne bi li saznale o čemu je točno riječ. I saznale kako ju je netko prijavio na puno radno vrijeme, saznale su i ime tvrtke - Domino 5. Tek nakon pomnog razmišljanja kakve veze ona ima s tom tvrtkom, tvrde, sjetila se da je tamo bila na inicijalnom razgovoru za posao.

"To je bilo 2021. Tu je ona ostavila svoj trag jer je gospodinu mlada osoba, koja je tek mlađa punoljetna osoba, povjerovala da se na razgovoru za posao mora dati osobna iskaznica i da se to smije fotografirati. Ona je kao naivno mlado biće, vjerujući starijima od sebe, prihvatila i bez problema je dala osobnu", priča majka.

Posao, tvrde, nikada nije prihvatila. Zaposlila se i radila na drugom mjestu preko ugovora studentskog servisa, a istovremeno bez svoga znanja bila zaposlena na puno radno vrijeme. Odlazi stoga u mirovinsko vidjeti o čemu se radi. I u poreznoj i na mirovinskom dobivaju papire u kojima stoje svi podaci osim jednog ključnog.

"Ima samo njezino ime, prezime, OIB i ostale stavke koje se uopće ne tiču broja tekućeg računa da se može dokazati na koji je račun novac otišao", istaknula je studentičina majka.

Vlasnik tvrtke uredno je uplaćivao doprinose i vodio je kao stalno zaposlenu, knjižio plaću, ali na njezin račun nikada ni lipe ni centa nije stiglo! Nijednu od institucija nije bilo briga. "Nama se uporno tvrdilo: 'Ali otkud mi znamo, možda ste vi taj novac primili na ruke'", prisjeća se majka.

Pročitajte i ovo Konferencija za medije Nine Raspudića - 4 "Bačeno 140 milijuna eura" Raspudić o nabavi cjepiva: "Vlada je počinila veleizdaju i pljačku stoljeća"

Prijavila krađu identiteta

Sve i da je tako, govori porezna stručnjakinja Anja Božina za Provjereno, i to je zabranjeno, pa bi Porezna uprava ipak trebala postupati po tom saznanju. Godinu dana netko je koristio njezine podatke, a ona o tome ništa nije znala. Skupila je čak i staž. Kada je saznala, otišla je prijaviti krađu identiteta policiji.

"Nju je bilo strah već prvi dan sa saznanjem da netko koristi njezine podatke. Imala je osjećaj baš velikog straha, nije htjela izlaziti danima iz svog doma, mislila je čim je ona prijavila tu krađu identiteta, da će joj se nešto loše dogoditi", kazala je majka studentice.

Vodio ju je kao zaposlenu nekoliko mjeseci u 2021. godini, za to su saznale godinu dana poslije, u 2022. A sada je 2023. i dalje ne znaju u kojoj je fazi slučaj, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Ema Branica.

Policija je dovršila kriminalističko istraživanje. Sumnjiče vlasnika tvrtke za kaznena djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave i subvencijsku prijevaru. Vlasnik je Igor Musap, vlasnik aparthotela i hostela u Zadru koji je sam Božidar Kalmeta kao gradonačelnik svečano otvorio. Na telefon se javio, međutim - nije htio stati pred kameru.

Pročitajte i ovo Afera s covid testovima, ilustracija - 1 Istraga u tijeku Je li na brzom COVID testiranju bilo "lažnjaka"? Što kažu sada već bivši članovi Stožera

Sporne COVID potpore

Na kakvu subvencijsku prijevaru sumnja policija, ekipa Provjerenog je upitala Hrvatski zavod za zapošljavanje. Radilo se o COVID potporama. Od ožujka do svibnja broj zaposlenih se povećava sa 7 na 10, a baš u mjesecima kada je i kći sugovornice bila prijavljena, primao je potporu za čak 20 zaposlenika. Iznos isplaćenih potpora penjao se s 5 na čak 10 tisuća eura. Poslodavac je njezine podatke još jednom koristio. Ne samo na nekoliko mjeseci u 2021. već ju je prijavio opet i u 2022. godini u ožujku.

I dok je poslodavac ostvarivao COVID potpore, majka dobiva kaznu, odnosno platiti porez u iznosu od gotovo 900 eura.

"Porezna uprava zapravo ima kontrolu nad žiro računima poreznih obveznika, ima kontrolu i na tekućim računima poreznih obveznika tako da ona definitivno može utvrditi je li bilo isplata na taj tekući, odnosno žiro račun te djevojke", pojasnila je Božina.

U Agenciji za zaštitu osobnih podataka govore - to da od vas netko traži presliku osobne ili je pak fotografira znak je za uzbunu. Osim OIB-a, adrese, broja osobne iskaznice, stoji i potpis koji se, ističu, lako može lažirati.

Kazne za korištenje osobnih podataka mogu ići do 20 milijuna eura za poslodavce, a kada se iz tog postupanja dogodi kazneno djelo, priču vode policija i DORH.

Pročitajte i ovo TikTok Now U Velikoj Britaniji TikTok kažnjen zbog ilegalnog korištenja osobnih podataka djece

Iz Zavoda za zapošljavanje su za Provjereno rekli kako provode reviziju nad svim isplaćenim potporama tom poslodavcu. I reviziju svih poslovnih subjekata kojima su isplaćivali potpore. Utvrde li da na potpore nisu imali prava, moraju vratiti novac. A ako to ne učine, Zavod za zapošljavanje podnosi kaznenu prijavu.

Da nije radila drugi posao i da nije premašen zakonski limit, za činjenicu da je negdje bila stalno zaposlena i skuplja čak i staž - ne bi ni saznala. Bar ne do prvog pravog zaposlenja. Ogorčene su na sustav i institucije koje sve prebacuju jedna na drugu.

Poreznoj su morale platiti tvrde ni krive ni dužne, porezna će im novac eventualno vratiti donesu li pravomoćnu presudu. A to, poznavajući naš pravosudni sustav, može biti i za nekoliko godina.
 

Više o ovom slučaju pogledajte u priloženom videu.

Provjereno gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a propuštenu emisiju pogledajte besplatno na novatv.hr

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene