Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Manjak komunalnih redara

Zarastao, zatrpan i zarazan: Građani Zagreba ljutiti zbog situacije u glavnom gradu. Na 800 tisuća ljudi samo je 80 komunalnih redara

Aktualno Galerija Kazne za nepropisno odlaganje otpada - 2 Kazne za nepropisno odlaganje otpada - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kazne za nepropisno odlaganje otpada - 3 Kazne za nepropisno odlaganje otpada - 3 Foto: DNEVNIK.hr Kazne za nepropisno odlaganje otpada - 4 Kazne za nepropisno odlaganje otpada - 4 Foto: DNEVNIK.hr Kazne za nepropisno odlaganje otpada - 1 Kazne za nepropisno odlaganje otpada - 1 Foto: DNEVNIK.hr +2 Zoran Bošković, komunalni redar Galerija 1/7 >>
Zarastao, zatrpan i zarazan. Tako ovih dana izgleda Zeleni Zagreb Tomislava Tomaševića. Neposlušne u zbrinjavanju otpada kažnjava novčano, a lovi ih se posebnim sustavom videonadzora koji je naslijedio od Milana Bandića.

Prekršaji se vide u zagrebačkom operativnom centru. Bacanje smeća kontrolira se videonadzorom. Komunalni redari nagledaju se svega.

"Dvije starije osobe koje u nedjelju 4.6. u 22 sata nose madrac i istovaruju ga pored zelenog otoka", rekao je Zoran Bošković, komunalni redar.

Kazne su od 90 do 200 eura. Do sada je napisano više od dvije tisuće sankcija. Gospođa koju je snimila kamera dok je ekipa Dnevnika Nove TV bila u centru dobila je samo usmenu opomenu.

"Ono što praksa pokazuje da osobe koje čine prekršaje u pravilu te prekršaje ponavljaju", poručio je Željko Renić, pomoćnik pročelnika za Sektor za promet i komunalno redarstvo.

Pročitajte i ovo Divlje svinje u Španskom - 1 Kopale po smeću Zagrepčani šokirani prizorom divljih svinja nadomak centra grada: "Postoji mogućnost da se pojave na Trgu bana Jelačića"

Komunalni redari vode brigu o javnoj površini, znači sve ono što je oko kontejnera, ali ne i unutar, o tome bi trebali brinuti radnici Čistoće.

U gradu je na 170 lokacija više od 500 kamera. Jedna je upravo lokacija gdje se nalazi kontejneri. "Ako primjerice ja napravim neki prekršaj, nepropisno bacim vrećicu, a na terenu nema komunalnog redara sve to onda vide u operacijskom centru. No, teško da mogu utvrditi identitet počinitelja ako nisu na terenu, a teško da mogu biti na terenu kad ih nema dovoljno", rekla je reporterka Dnevnika Nove TV, Matea Ćorić Brunović.

Renić je napomenuo da u ovome trenutku raspolažu s 80 operativnih službenika. Dakle, 80 komunalnih redara na 800 tisuća ljudi. Da bi se ostvario Tomaševićev novi model otpada treba puno više ljudi. U kvartovima koje smo mi obišli nema redara i kamera samo smeća i ogorčenih građana.

"Plastika do plafona", "Kud god prođete kontejneri puni smeća", "Smrdljivi Zagreb i zarastao od trave", samo su neke od poruka nezadovoljnih građana. 

Ovaj sustav videonadzora nije ništa novo. Uveo ga je njegov prethodnik Bandić.

Pročitajte i ovo Otok Krk ne oprašta odlaganje smeća - 5 kazne za nemarne Grad Krk ni neuredni turisti ne zaustavljaju da postane zero waste otok: Ulažu u edukaciju i nadzorne kamere

"Resursi koji su se možda u prošlosti koristili na jedan način sad se koriste na drugi način", istaknula je Dinka Živalj, glasnogovornica zagrebačkog gradonačelnika.

Neki resursi se i ne koriste kao što je odvoz smeća. Zato su jednu četvrt prošlog tjedna u vrijeme doručka obišle i divlje svinje.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene