Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Manjak stručnjaka

Za ovim studentima vlada velika potražnja: "Čini se da je to jednostavna stvar"

Aktualno Galerija Potražnja za FERIT-ovcima - 1 Potražnja za FERIT-ovcima - 1 Foto: DNEVNIK.hr Potražnja za FERIT-ovcima - 2 Potražnja za FERIT-ovcima - 2 Foto: DNEVNIK.hr Potražnja za FERIT-ovcima - 3 Potražnja za FERIT-ovcima - 3 Foto: DNEVNIK.hr Potražnja za FERIT-ovcima - 4 Potražnja za FERIT-ovcima - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Potražnja za FERIT-ovcima - 5 Galerija 1/6 >>
Dok mnogi nakon studija čekaju na zaposlenje, osječke studente s FERIT-a posao čeka. Grad koji se gradi na IT industriji u potražnji je za radnicima, nedostaje ih.

Jana je pri završetku fakulteta elektrotehnike i računarstva. Njezin smjer je robotika i umjetna inteligencija, trenutačno radi na diplomskom radu.

"U sklopu diplomskog rada sam ujedno i ostala na praksi na fakultetu. Na toj praksi radim otvaranje vrata i ladica robotskom rukom. Programiramo kolegica i ja robotsku ruku kako da ona otvori vrata i ladice. Čini se da je to jednostavna stvar, međutim kad pretvorimo u svijet robotike puno se tu stvari zakomplicira i bude zanimljivo i teško", rekla je studentica Jana Dukić.

Studenti na ovom fakultetu uče najmodernije tehnologije.

Pročitajte i ovo Testiranje drona kamikaze domaća proizvodnja MORH testirao dronove kamikaze: "Pokazuju izvanredne rezultate..."

"Zajedno s tvrtkama radimo na razvoju softvera za automobilsku industriju, robotiku, gdje s ponosom mogu reći da naši studenti rade za najpoznatija imena svjetske automobilske industrije. Od najpoznatijih njemačkih imena do poznatih svjetskih azijskih i ostalih proizvođača automobila u svijetu", poručio je Mario Vranješ, izv. prof. Zavoda za komunikacije FERIT-a.

I ništa im nije teško kad znaju da ih nakon studija posao čeka, donosi reporterka Dnevnika Nove TV, Matea Drmić.

"Brdo, brdo iskreno. Studente hvataju. Ja sam evo počeo radit na drugoj godini fakulteta, dosta studenata kreće već na drugoj ili trećoj godini. Prvo to bude praksa, jako puno firmi ovdje nudi prakse, kasnije se taj odnos pretvori čak i u stalno zaposlenje", objasnio je student Luka Kaučić.

FERIT ima 1700 studenata, najtraženiji smjer je računarstvo. Prilagođavaju se IT sektoru. No, potražnja za radnicima je veća od ponude.

"Ono što smo detektirali to je manjak stručnjaka koji obrazujemo. S obzirom na rast sektora od preko 20 posto. Za našim inženjerima vrlo je izgledno da će u narednih 5 god nedostajati preko 500 stručnjaka na tržistu rada", rekao je Tomislav Matić, dekan FERIT-a.

Pročitajte i ovo Djeca i problemi s govorom, ilustracija - 2 Zabrinjavajući podaci Sve više djece ima govorno-jezični poremećaj, stručnjakinja otkrila razlog: "Ne smijemo biti robovi toga"

Fakultet će uskoro krenuti u gradnju nove zgrade.

"Tim ulaganjem bi se definitivno osigurali kapaciteti za dugoročniji i značajniji rast i broja studenata i provedbu najkompetitivnijih znanstvenih istraživanja na međunarodnoj razini", dodaje Matić.

Osijek s pravom postaje pravi software city.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 


 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene