Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručnjaci negoduju

Posljednja radna nedjelja, građani podržavaju zabranu rada: "Nije se ni nekad radilo nedjeljom pa smo svi živjeli"

Aktualno Galerija Franjo, Rogaška slatina Franjo, Rogaška slatina Foto: DNEVNIK.hr Luka, Zaprešić Luka, Zaprešić Foto: DNEVNIK.hr Denis Čupić, predsjednik Udruge trgovine i logistike Denis Čupić, predsjednik Udruge trgovine i logistike Foto: DNEVNIK.hr Sonja Sonja Foto: DNEVNIK.hr +3 Novi režim (ne)radne nedjelje - 1 Galerija 1/8 >>
Od prvog srpnja nedjeljama trgovine više neće raditi. Ovo je zadnja nedjelja u kojoj ste mogli birati kamo ćete u kupnju.

Zadnja je nedjelja u godini da su se vrata trgovina, pekara, šoping centara normalno otvorila.

"Za ljude je dobro, za trgovce, za nas nije baš najbolje", rekao je Franjo iz Rogaške slatine.

"Nije se ni nekad radilo nedjeljom pa smo svi živjeli, pripremili se subotom, preživjeli nedjelju", dodao je Luka iz Zaprešića i na pitanje reporterke Dnevnika Nove TV, Petre Buljan što onda radi ovdje odgovorio je: "Znate što, isto što i drugi, da popunim vrijeme između doručka i ručka."

Od sljedeće subote na snagu stupa drugi režim. Radnih će biti samo 16 nedjelja u godini. Svatko će za sebe odlučiti kojih.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić, novinar Nove TV Poziv Domagoja Mikića Općina ilegalno gradi terasu, turisti odlaze, ugostitelji bijesni: Načelnik dao bizarno objašnjenje - "Hrvat mora biti kornjača"

"Na razini udruge trgovine i logistike nemamo nikakav konsenzus koje će biti radne, a koje ne, postoji veliki nerazmjer interesa između prehrambene i neprehrambene trgovine. Konkretno, da li za Badnjak radit ili ne? Jer naravno trgovine u prehrambenom segmentu ostvaruju taj dan puno veći promet nego trgovine u neprehrambenom", poručio je Denis Čupić, predsjednik Udruge trgovine i logistike.

Cilj je veća ravnoteža privatnog i poslovnog života. Neki centri već su objavili kada će biti otvoreni. Na pitanje hoće li im ta odluka predstavljati problem, građani su uglavnom sličnog mišljenja. 

"Nama osobno neće nešto previše, gledamo preko tjedna da obavimo što se može", rekla je Sunčica. "Treba svim radnicima da se malo odmore nedjeljom, da budu sa svojom obitelji kod kuće", dodala je Sonja. "Mislim da ćemo preživjeti što nedjeljom neće biti trgovina", zaključila je Mirta.

No pitanje je kako će to preživjeti radna mjesta.

"Naši kupci pogotovo iz centralne Hrvatske, iz Istre, Zagreba, pohrlit će prema Italiji kao bliskoj destinaciji, to će postati alternativa hrvatskim kupcima i još poraznije - to će postati mjesto u kojem će naša domaća potrošnja završavati", istaknuo je Čupić.

Pročitajte i ovo Kraj produženog vikenda - 1 Problemi u prometu Produženi vikend uz gužve na cestama i prometne nesreće: "Vidjela sam auto kako ide prema nama, od silnog udarca jedva sam izašla"

Sve to - ako Ustavni sud ne sruši zabranu rada. Ne bi bilo prvi put.

Iz trgovačkog centra u Rijeci uživo se javila reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić Mezga.

"Svi trgovci, gdje god se nalazili, imaju istu zadaću. Odrediti kojih 16 nedjelja u godini će raditi. Ove je godine to će biti nešto lakše s obzirom da zakon stupa na snagu od 1. srpnja, no iduće godine 16 radnih nedjelja treba rasporediti na cijelu godinu. Isto vrijedi i za pekare", poručila je Jusić Mezga.

"Postoje iznimke, a to su svi oni koji se nalaze unutar ili su sastavni dio cjeline kolodvora, zračnih i trajektnih luka, brodova, zrakoplova i trajekata, benzinskih postaja, bolnica, hotela, kulturnih i vjerskih ustanova, muzeja, centara za posjetitelje, nautičkih marina, kampova, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te proglašenih zaštićenih područja prirode", dodala je. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene