Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Zatvorene brojne ceste

Kod Karlovca se izlile Kupa i Dobra, Šibenik i Zadar ostali bez struje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako su vremenski uvjeti danas nešto bolji nego što su jučer bili i dalje nastaju problemi zbog udara vjetra, ali i izlijevanja rijeka na prometnice. Izvanredne mjere obrane od poplava na snazi su za Kupu na području grada Karlovca.

Ciklona koja je jučer poharala veži dio zemlje počela se premještati iznad naših krajeva, no nas će još neko vrijeme pratiti kišno i vjetrovito vrijeme, a ponešto sunca će biti tek ponegdje uz obalu, uglavnom na sjevernom djelu. Na Jadranu će i danas puhati jaka i olujna bura, podno Velebita i s orkanskim udarima. Bura će tijekom dana slabiti, a na jugu će postepeno okrenuti na istočnjak i jugo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pripazite Upaljen crveni alarm za dvije regije! Očekuje se olujna bura Ilustracija Budite na oprezu Upaljen narančasti alarm za dvije regije, opasno vrijeme očekuje nas i u ponedjeljak

Zbog jakog vjetra sinoć je cijeli grad Zadar, kao i njegova šira okolica, ostao bez električne energije na 15 minuta. Razlog tome bio je ispad dalekovoda kod Šibenika čime je bilo zahvaćeno cijelo šibensko i zadarsko područje, piše Antena Zadar.

Vodostaji rijeka u središnjoj Hrvatskoj znatno su porasli nakon obilnih kiša, tako Kupa u Karlovcu je dosegla vodostaj od 778 cm zbog čega su na toj mjernoj postaji proglašene izvanredne mjere zaštite od poplave, a zbog izlijevanja rijeke Dobre najugroženije je područje Ogulina. Vodostaj je ipak počeo opadati te sada mjeri 776 cm. Na još nekoliko mjernih postaja duž Kupe, Save i Krapine u tijeku su redovne mjere zaštite od poplave.

Voditeljica karlovačke ispostave Hrvatskih voda Biljana Željeznjak izjavila je da su iznad očekivanja rasli i vodostaji preostale tri karlovačke rijeke Mrežnice, Dobre i Korane, ali da se u večernjim satima prognoza vodostaja i mijenjala, na oko 750 centimetara.

'Nikako ne očekujemo da bi Kupa dosegnula osam metara, već možda najviše vodostaj iz siječnja ove godine kada je bio 784. To znači da imamo, nažalost, uobičajeno plavljenje i ništa novog, dramatičnog, s čim već ne bismo imali iskustva', kazala je Željeznjak.

Pročelnik karlovačkog Centra 112 Martin Barić rekao je da je u cijeloj Karlovačkoj županiji proglašeno stanje pripravnosti. Brane se s pojačanim radnjama na Rastoki u Slunju, u Ogulinu je od jučer pod vodom državna cesta D42, kao i ceste u Josipdolu i Oštarijama.

>> FOTO Pogledajte kako se nabujala Sava u Zagrebu izlila iz korita

Noćas oko 2,30 sati zatvorena je i cesta D36 na potezu Blatnica-Koritinja i nizvodno prema Huzju, u Karlovcu je poplavljena cesta na Obali Trnskog, a vatrogasci ispumpavaju i podrume u Vrazovoj ulici.

'Spremni smo i za pomaganje stanovništvu čamcima, u slučaju potrebe, ali za sada nema takvih akcija', zaključio je Barić.

Zaštita od štetnog djelovanja voda i obrana od poplava tema je sastanka koji će se danas održati u velikoj vijećnici Grada Karlovca, kojemu će nazočiti i direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, najavio je dogradonačelnik Dubravko Delić. Hrvatske će vode između ostalog predstaviti širu problematiku 'Vodno gospodarstvene ispostave za mali sliv Kupa Karlovac'.

STANJE U PROMETU

Jak vjetar i poplavljeni kolnici i dalje stvaraju probleme na brojnim prometnicama diljem zemlje. Za sav promet, zbog orkanskog vjetra, zatvorene su autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, autocesta A7 Vežica-Draga-Šmrika, državna cesta D54 Maslenica-Zaton Obrovački te Jadranska magistrala (D8) od Senja do Svete Marije Magdalene.

Zbog srušenih stabala zatvorena je za sav promet Sljemenska cesta u Zagrebu. Samo za osobna vozila otvorena je dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice i Paški most. Na dijelu Jadranske magistrale (D8) od Bakra do Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, motocikle i kamp prikolice.

>> FOTO Pogledajte kako se nabujala Sava u Zagrebu izlila iz korita

Zbog poplavljenog kolnika zatvorene su ceste D42 u Ogulinu (Stara cesta-Oštarije), D74 Đurmanec-Žutnica, Paka-Mekušje Donje, D36 Karlovac-Šišljavić i Blatnica-Koritinja, D36 Selce-(ŽC3194)-Donje Mekušje–Husje–Kobilić Pokupski, cesta u mjestu Gornje Mekušje, ŽC 3185 Logorište-Mala Švarča, u Karlovcu-Obala Ivana Trnskog, ŽC3147 u mjestu Brodarci, ŽC3143 Polje Ozaljsko-Levkušje, ŽC3144 Stative-Tomašnica, ŽC3175 Ogulin-Trošmarija, LC34133 Oštarije-Graba, ŽC2085 Jerovec-Ivanec, ŽC2111 Jalševec-Poljana Donja, ŽC3297 na Žumberku, LC34040 u mjestu Gornji Priselci, LC31042 Sveti Ivan Zelina-Novo Mjesto i ŽC3015 Hrastje-Polonje.

Zbog zimskih uvjeta, zabranjen promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu u Gorskom kotaru na sljedećim cestama ŽC5068 Hreljin-Zlobin-Fužine, ŽC5030 Platak-Kamenjak te na ostalim županijskim i lokalnim cestama na području Delnica.

U prekidu su i neke trajektne linije: Valbiska- Lopar, Prizna- Žigljen, Stinica-Mišnjak, Dubrovnik-Suđurać te katamaranske: Zadar-Premuda-Silba-Olib, iz Splita prema Braču, Hvaru, Korčuli i Lastovu i većina katamaranskih linija na riječkom području.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene