Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon objava u medijima

Ipak neće biti poskupljenja registracije: Ministarstvo povuklo prijedlog iz javnog savjetovanja

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Ministarstvo prometa u četvrtak je iz procedure javnog savjetovanja povuklo izmjene i dopune Pravilnika o visini godišnje naknade za uporabu javnih cesta, koja se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila i kojim bi porasla cijena registracije.

Nakon što je objavljeno da bi izmjenama i dopunama Pravilnika o visini godišnje naknade za uporabu javnih cesta cijena registracije mogla porasti za 12,7 posto, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ih je povuklo iz javnog savjetovanja.

Iz Ministarstva doodaju da se dio predloženih izmjena u pravilniku odnosi na usklađenje godišnjih naknada s godišnjim indeksom rasta cijena na malo (8,4 posto).

"Budući je riječ o prijedlogu županijskih uprava za ceste, čiji je isključivi prihod od ovih naknada, smatramo to u ovom trenutku neprihvatljivim, zbog čega je prijedlog izmjena Pravilnika povučena iz procedure javnog savjetovanja i neće biti povećanja navedene naknade", ističu iz tog Ministarstva.

Pročitajte i ovo Trošimo više za manje - 2 Pad kupovne moći Plešemo na rubu recesije: U siječnju smo trošili više, ali građanima je sve jasno - jednostavno, sve je skuplje

Pročitajte i ovo CIjene nekretnina - 5 biznis sa stanovima Cijene nekretnina odletjele u nebo, kvadrat u usporedbi s 2020. godinom u Zagrebu skuplji za čak 40 posto: "Teško da mladi mogu doći do stana"

Ministarstvo prometa ranije je predložilo je usklađivanje naknade s godišnjim iznosom inflacije. Navode da je "posve razvidno da su se poslovne okolnosti značajno promijenile, posebice uslijed novonastalog tržišnog okruženja te inflatornih pritisaka", te predlažu da se godišnja naknada uskladi s godišnjim indeksom rasta cijena na malo, koji Državni zavod za statistiku objavljuje u siječnju svake godine.

Državni zavod u siječnju ove godine objavio je da su cijene u siječnju 2023. u odnosu na siječanj 2022. porasle za 12,7 posto, pa bi za toliko trebala porasti i spomenuta naknada, a time i ukupan iznos registracije vozila.

Indeksi potrošačkih cijena objavljeni su >>OVDJE.

Pravilnici Ministarstva prometa objavljeni su >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene