Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Svatko treba nešto napraviti"

Druga strana turističke sezone: Stare gradske jezgre dalmatinskih gradova pucaju po šavovima

Aktualno Galerija Turisti - 1 Turisti - 1 Foto: DNEVNIK.hr Turisti - 2 Turisti - 2 Foto: DNEVNIK.hr Turisti - 3 Turisti - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Turisti - 4 Galerija 1/4 >>
U Hrvatskoj se trenutačno odmara oko milijun ljudi. No što će biti na jesen i zimu? Hrvatska želi turiste cijele godine i u svim regijama.

Od početka ove godine Hrvatsku je posjetilo više od 12 milijuna turista, a trenutno je u Lijepoj našoj više od milijun gostiju. Mir traže turisti, ali i domaći stanovnici. Stare gradske jezgre dalmatinskih gradova pucaju po šavovima.

"Ono što se trenutno događa je zapravo jedna lančana reakcija i ona raste i buja, buja nekontrolirano i stihijski i to je ono što treba jednostavno urediti", rekao je Danijel Radeta, vlasnik turističke agencije.

Turizam je ovo kakav želimo, cjelogodišnji i održiv – poručuju iz Ministarstva turizma. Strategiju održivog turizma do 2030. godine, dodaju, imaju u rukama.

"Održiv turizam, koji podrazumijeva razvoj cjelogodišnjeg turizma, ali i razvoj turizma duž cijele Republike Hrvatske", rekla je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.

Pročitajte i ovo Robert Krešić, predsjednik Udruge Dar dobrote, i Marina Bešić Đukarić Tužna svakodnevica Građani zgroženi poskupljenjima, na koljenima i socijalne samoposluge: "Korisnika je sve više, a donacija sve manje"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U tijeku analize Završena je inspekcija oko smrti Vladimira Matijanića: U cijeli proces uključen i DORH

Tko će raditi u turizmu, na predstavljanju strategije održivog turizma nije bilo govora, a već sad zbog sezone uvozimo čak 26.602 inozemna radnika. Problem je i crno tržište.

"Hrvatska trenutno ima osnovnih ležajeva 1,8 milijuna. Danas imamo milijun gostiju. Zar stvarno mislite da 15. 8. imamo 800 tisuća slobodno?", rekao je Tomislav Fain, predsjednik Udruženja putničkih agencija.

Dodaje i da samo u Zadru dnevno ljeti ima desetak tisuća neprijavljenih gostiju. U gradu koji krase UNESCO bedemi, itekako su svjesni masovnog turizma i njegovih posljedica. Kažu da rade na planu upravljanja gradskom jezgrom. No jedinice lokalne samouprave, dodaje, nisu u ovom same.

"I taj nekakav stav da sektor proziva sektor zapravo više ne drži vodu. Svatko treba nešto napraviti. Turisti sami. Ugostitelji sami. Kulturnjaci sami", rekla je Dina Bušić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i šport Grada Zadra, reporterki Dnevnika Nove TV Sanji Jurišić.

Turizam nije samo brojanje kreveta, gostiju i noćenja. Turizam je, kako i u samoj Strategiji piše, način života ili bi barem trebao biti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene