Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opačić poručila

'Posebno bezobraznim roditeljima nakon razvoda oduzimat će se djeca'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povodom sto dana Milanka Opačić, ministrica socijalne politike i mladih te potpredsjednica Vlade za društvene djelatnosti., progovorila je o aktualnim temama.

Budući se predsjednik Vlade Milanović vrlo rijetko pojavljuje u medijima, voditelj Saša Ćeramilac pitao ju je zna li gdje joj je šef i ''vidi li ga'. Dobio je i konkretno objašnjenje – Milanović bavi se tihom diplomacijom!, rekla je Milanka Opačić u u Intervjuu tjedna na Soundsetu

Pročitajte i ovo Ultrazvuk u trudnoći Skinuta stigma Četiri desetljeća od rođenja prve bebe u Hrvatskoj začete uz pomoć izvantjelesne oplodnje: "Ta borba, to ne prestaje" Roditelji s djetetom Prije točno 40 godina Jedna od dviju epidemija modernog doba: Deseci tisuća parova dijele ovakvu priču

'Pa premijer je u Vladi. Naravno da ga vidim. Radi svoj posao, koordnira. Ima jednu drugu vrstu posla, za razliku od nas koji smo svi puno veći operativci. On je netko tko donosi odluke, prva je osoba u komunikaciji sa svim svjetskim državnicima i njegov posao se svodi na komunikaciju s veleposlanicima, predstavnicima drugih zemalja', rekla je.

>> 'Riječ je o medicinskom zakonu, nema veze s istospolnim zajednicama'

Osvrnula se Opačić na još niz aktualnih pitanja, među ostalim i na raspravu o novom Zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji. Na pitanje, može li neka žena bez partnera, nazovimo ju Ivana, krenuti u taj proces, odgovorila je...

'Ako kažemo da je riječ o liječenju bolesti, onda ona može ići na medicinski potpomognutu oplodnju. Meni je jako drago da smo, nakon dvjie godine borbe za zamrzavanje zametaka, uspjeli. To je zlatni standard u liječenju neplodnosti. Hoće li biti zamrzavanja jajnih stanica ili zametaka, to će procjenjivati medicinska struka. Zakon ne rješava probleme istospolnih zajednica. To je prvenstveno medicinski zakon. Opačić kaže kako očekuje burne reakcije Crkve na ovakvu regulativu.

Posebno oštra Opačić je bila po pitanju izmjene Obiteljskog zakona, a vezano za razvod braka, i to ponajprije zbog traume koju na djecu ostavljaju roditelji. Nada se dovršetku ovog zakona do kraja godine, a posebno 'bezobraznim roditeljima nakon razvoda će se oduzimati djeca.

'Nažalost, imamo mnogo konfliktinih razvoda brakova, zbog nedostataka mehanizama u zakonu, pa cijenu plaćaju djeca, koju su zlostavljana od oba roditelja jer se neodgovorno prepucavaju preko leđa djeteta. I onda djeca odrastaju bez jednog roditelja jer mu drugi roditelj ne dopušta da vidi dijete. Uvest ćemo medijaciju kao metodu razgovora među posvađanim roditeljima, a onom roditelju koji ustraje na tome da drugom roditelju uskrati da vidi dijete, oduzimat ćemo djecu', rezolutna je Opačić.

Osvrnula se i na problem dugotrajnog posvajanja djece. Ministarstvo će objediniti sve podatke o točnom broju djece u domovima i broju posvajatelja u jedan ručno izrađen registar. Jedan odjel bavit će se isključivo pitanjem posvojenja, najavljuje. Regulirat će se, odnosno ozakoniti, i status dadilja. 

'Dadilje će morati proći određenu edukaciju na instituciji poput Pučkog otvorenog učilišta. Imat će socijalno, mirovinsko osiguranje, da se to napokon legalizira i da te žene imaju neku vrstu sigurnosti', rekla je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene