Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Porezna uprava krenula je u lov na umirovljenike koji primaju inozemne mirovine.


Porezna je poslala službene dopise umirovljenicima da se čim prije prijave u Registar poreznih obveznika, inače im prijete i novčane kazne. Zbog svega nastale su gužve u poreznim upravama, a umirovljenicima nije jasno zašto, unatoč informatičkim mogućnostima države, moraju svaki papir nositi osobno.

Vezani članci Andrej Plenković Još jedna skupina umirovljenika dobila pravo na poseban dodatak: Objavljen rok za prijavu, zna se i kad stiže novac Ilustracija Ne nasjedajte! Porezna uprava upozorava na novu prevaru, nipošto ne otvarajte ovakvu poruku

Gužve u Poreznoj upravi u Zagrebu. Oko 200.000 umirovljenika dobilo je obavijest da se dođu prijaviti, ukoliko primaju mirovinu ostvarenu u inozemstvu. Sve to nije im baš najbolje sjelo.

'Mislim da je to zapravo maltretiranje umirovljenika, odnosno bivših zaposlenika jer se može rješavati sve putem OIB-a. U europskoj smo uniji, povezani smo. To je besmisleno, živimo u 21. stoljeću, postoji informatika, ne radimo na žgance', ljuti se umirovljenica Verica Komuš.

'Znam da je moja punica bila vani godinama i primala mirovinu. Kako je to funkcioniralo? Primala je mirovinu i samo svake godine slala obavijest da je živa', rekao je umirovljenik Zlatko Klasnić.

Do navale umirovljenika na Poreznu upravu u Zagrebu došlo je dijelom i zbog greške Porezne uprave. Naime, u službenom dopisu napisali su svim umirovljenicima koji primaju inozemne mirovine da se jave u glavnu ispostavu. Međutim, ispostavilo se da su to mogli obaviti u bilo kojoj od područnih ispostava.

Iz Porezne poručuju da su svi umirovljenici dužni prijaviti se u Registar poreznih obveznika, bez obzira primaju li mirovinu iz primjerice Njemačke, s kojom Hrvatska ima dogovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. U stranci umirovljenika čak su dobili i anonimnu kaznenu prijavu protiv ravnateljice Porezne uprave Jasne Kropf.

'To je tako revoltiralo jedan broj umirovljenika da su zbog nepotrebnog troška Porezne uprave i pozivanja 100.000 ljudi podnijeli kaznenu prijavu. Kako će to završiti vidjet ćemo', rekao je Silvano Hrelja iz Hrvatske stranke umirovljenika.

Prema podacima Porezne uprave 42.311 poreznih obveznika ostvaruje mirovinu u inozemstvu. No, ti podaci nisu potpuni i upravo zbog toga Porezna moli sve koji to još nisu, da se prijave u Registar. Porez će morati platiti jedino ako se ustanovi da su zarađivali u državi s kojom Hrvatska nema dogovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

'Nije namjera da se nekoga plaši i ne znam što radi, nego dapače, da budemo na tragu i direktive i zakona i u konačnici da imamo nekakvu otvorenu i transparentnu komunikaciju', pojasnio je ministar financija Zdravko Marić.

Svim umirovljenicima, koji se u roku od 8 dana od primitka obavijesti ne jave u Poreznu upravu, prijeti novčana kazna u iznosu od 2.000 - 50.000 kuna.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju