Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Osim europskih uvjeta u vezi sa smećem, država ne ispunjava ni obveze koje je sama regulirala zakonima. Prava je sramota da su tek tri ministarstva ispunila obvezu zapošljavanja osoba s invaliditetom. Iz ureda pravobraniteljice upozoravaju na poražavajuće podatke i poručuju – država bi ostalim poslodavcima trebala biti bolji primjer.


Već dvije godine Ružica Šimić pravnica je u MUP-u. Radno vrijeme uglavnom provodi pred računalom pa joj činjenica da zbog problema s kukovima ima invalidnost 90 posto, kaže, ne otežava posao.

Vezani članci Bolja Hrvatska: Vedran Habel - 6 Kuhao je za predsjednike, pokušao oboriti Guinnessov rekord i pomaže osobama s invaliditetom: "Njih 90 posto danas je trajno zaposleno" Provjereno: Robert Panijan - 6 Provjereno ga je snimalo prije 15 godina dok se borio sa zloćudnim tumorom. Njegova današnja priča je nevjerojatna

''Kolege uskoče kad se nose spisi i te stvari, ali ovo sve drugo radim isto kao i kolege. Sada mi za mjesec dana ističe i ugovor i nadam se da ću steći uvjete za radno mjesto na neodređeno'', rekla je Ružica Šimić, stručni suradnik u Službi za državljanstvo.

Svjesna je koliko je teško osobama poput nje pronaći posao, a pokazuju to i podaci zapošljavanja u ministarstvima.

Od 20 ministarstava samo su tri ispunila obvezu zapošljavanja osoba s invaliditetom. Kvotu, koja iznosi 3 posto na broj zaposlenih, ispunilo je Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo za demografiju te Ministarstvo obrane. Ostali za svaku osobu koju nisu zaposlili plaćaju 980 kuna mjesečno.

U ministarstvu obrane hvale se kako s 38 zaposlenih osoba s invaliditetom čak i premašuju kvotu.

''I mene je dosta iznenadilo to izvješće pravobraniteljice kad sam vidio da su to tri ministarstva, ja ne znam što je razlog, ali, evo, mi se doista trudimo'', kaže Zoran Piličić, pomoćnik Ministra obrane za ljudske potencijale.

Iz ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom poručuju kako su ovakvi podaci na razini države poražavajući.

''Je li to zato što nemaju odgovarajući broj osoba s invaliditetom koji imaju odgovarajuću stručnu spremu ili se radi o nekom drugom razlogu. Mi mislimo da bi država morala biti primjer, da zapošljavanjem osoba s invaliditetom pokaže da je sama ta koja uklanja prepreke'', kaže Mira Pekeč Knežević, zamjenica Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Da država ne pruža dobar primjer, pokazuje i činjenica da je od 8.720 poslodavaca samo njih 1.048 ispunilo kvotu. To ne čudi Sonju, koja uz dijagnozu cerebralne paralize, posao traži već godinu dana.

''To je jako teško i deprimirajuće jer mislim da bi svaki čovjek želio nešto raditi i osjećati se korisnim'', kaže Sonja Mihajlović, diplomirana lingvistica.

Za posao je poslala više od 50 molbi, a tvrdi kako ne osjeća potporu niti Zavoda za zapošljavanje niti države. Ispunjenju obećanja i svojoj prilici nada se 7200 nezaposlenih osoba s invaliditetom.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju